Povești din iadul sicilian: "Au cules portocale şase luni cu pistolul la tâmplă"

Majoritatea românilor care ajung victime în Sicilia provind din zona Moldovei: Vaslui, Iaşi Botoşani, Suceava. Aproximativ 60.000 de români muncesc în Sicilia, însă mulţi sunt cu contracte legale.
 

Povești din iadul sicilian: "Au cules portocale şase luni cu pistolul la tâmplă"

Carmen Luminiţa Andrei este implicată de mai mulţi ani în acţiuni umanitare dedicate românilor exploataţi cu sălbăticie de către angajatori în sudul Italiei. Femeia, originară din Constanţa, a povestit pentru „Adevărul“ o serie dintre faptele teribile petrecute în comunităţile conaţionalilor plecaţi pentru un trai mai bun. Povești din iadul sicilian.

Membrii mai multor organizaţii umanitare atrag atenţia în ultimii ani asupra atrocităţilor comise în sudul Italiei de către angajatorii imigranţilor din estul Europei, mulţi dintre aceştia de naţionalitate română. În acelaşi timp, fapte inumane le sunt atribuite şi conaţionalilor noştri, ajunşi la disperare din cauza lipsurilor financiare majore.

Unul dintre voluntarii implicaţi activ în susţinerea românilor abuzaţi este constănţeanca Carmen Luminiţa Andrei (50 de ani), care trăieşte de aproape trei decenii în Italia. Acolo conduce un ONG intitulat Confederaţia Naţională a Românilor în Sicilia.

Femeie dezvăluie evenimente şi fapte teribile pe care le-a documentat în timpul activităţii de voluntariat. Potrivit acesteia, a aflat de cazurile mai multor români fără loc de muncă în Palermo, care-şi vând copiii de 2-4 ani localnicilor, de obicei unora cu deviaţii sexuale grave. Printre cei care i-ar abuza pe micuţii români s-ar numără inclusiv preoţi catolici. Într-un astfel de caz a aflat că omul bisericii a cumpărat tăcerea unui astfel de părinte găsindu-i un loc de muncă.

Drogată și violată

 

Una dintre dramele în care a fost implicată s-a petrecut în familia unor români ajunşi în Sicilia. Cei doi tineri şi copilul lor, în vârstă de trei ani, au locuit în casa unui sicilian, iubitul mamei tinerei. Sicilianul a violat-o pe fiica vitregă, după ce anterior a drogat-o. Auzind ce s-a întâmplat, tânărul a cărui iubită a fost abuzată a sărit să-l bată pe bătrân. În încăierarea generală, o tigaie cu ulei încins a fost răsturnată peste faţa fetiţei de trei ani, care asista la scandal. Din păcate, micuţa a rămas mutilată pe viaţă. După ce au fost sesizate autorităţile, tinerii au fost mutaţi din regiune, iar sicilianul arestat.

Cules cu pistolul la tâmplă

De multe ori, Carmen Luminiţa Andrei a negociat cu angajatorul plata salariilor pe care trebuia să le primească românii. „Am avut cazuri când, după ce românii au muncit la negru pe plantaţiile de citrice, nu erau plătiţi. Spre exemplu, într-un an, la Ribera, oamenii au cules portocale timp de şase luni cu pistolul la tâmplă, spunându-li-se că vor fi plătiţi la sfârşitul perioadei. Când a trebuit să le dea banii, li s-a zis: Mai vreţi bani?, şi i-a aruncat pe tarla“.

Românca povesteşte că s-a dus şi a făcut denunţ la structurile  antimafie din Italia, iar oamenii şi-au luat banii. Înainte de a-i reclama pe angajatorii italieni care nu-şi plătesc muncitorii, ea încearcă să medieze conflictul.

„Merg la angajatorul italian şi îl întreb: Cu cât te-ai înţeles cu el?, Cu 20 de euro. Cât poţi să îi dai? Eu pot să închid un ochi pentru că-i oferi cazare nu totdeauna salubră şi că îi angajezi la negru, dar sunteţi vinovaţi amândoi şi nu voi închide şi al doilea ochi“, spune românca.

„De multe ori, sicilianul se plânge că nu a reuşit să-şi vândă portocalele, dar ajungem la un compromis şi românii primesc o parte din bani“. Ideea este, spune ea, că şi cu italienii lor se comportă la fel. Majoritatea românilor care ajung victime în Sicilia provind din zona Moldovei: Vaslui, Iaşi Botoşani, Suceava. Aproximativ 60.000 de români muncesc în Sicilia, însă mulţi sunt cu contracte legale.

„Găinari“, urmaşii „naşilor“

Din Sicilia de altădată, spune ea, au mai rămas doar „găinarii“, urme palide ale „naşilor“.

„Aici, sunt legi nescrise. Dacă ai pus greşit piciorul, ai probleme. În Sicilia, devine o proprietate şi amanta“, spune voluntara. Cu toate că zona este recunoscută pentru criminalitatea ridicată şi pentru actele de răzbunare, spune că nu îi este frică să lucreze în mijlocul sicilienilor.

„ONG-ul meu este recunoscut de statul italian şi chiar şi italienii mă respectă. Am şi cetăţenie italiană. Eu mă duc pe plantaţiile unde lucrează românii la o temperatură de 40 de grade Celsius. Vorbesc cu ei, îmi spun problemele, şi apoi mă duc la autorităţi“, dezvăluie ea doar una dintre modalităţile prin care se implică în ajutarea românilor.

De altfel, la toate sediile Atlassib din regiune a postat afişe cu numărul ei de telefon, la care pot apela românii aflaţi în situaţii disperate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...