Parintii vor primi mai putini bani pentru cresterea copilului!

Modificarile fiscale facute de Guvernul Dancila au efecte negative in lant. In cazul in care salariul brut a ramas acelasi, angajatul va avea nu doar un venit mai mic, ci si o indemnizatie de crestere a copilului redusa.

Parintii vor primi mai putini bani pentru cresterea copilului!

Daca firma nu a transferat contributiile in sarcina angajatului, indemnizatia de crestere a copilului va fi afectata. Astfel, un angajat cu un salariu net de 2.500 de lei ar urma sa primeasca o indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 2.125 de lei. In cazul in care firma la care lucreaza nu a majorat insa salariul brut, angajatul va primi o indemnizatie redusa cu 351 de lei, potrivit calculelor facute de Digi24.

"Clar va avea o indemnizatie mai mica, daca a ramas cu acelasi brut, sper ca vom veni cu corectii in aceasta zona pentru ca nu este un tratament echitabil contributie vs indemnizatie", spune Valentina Saygo, consultant fiscal.

In timp ce angajatorii vor acoperi diferenta de contributii pentru salariatii care lucreaza cu jumatate de norma, guvernul a gasit solutia si pentru salariile IT-istilor, cercetatorilor si persoanelor cu dizabilitati: diferenta de 6% pe care o vor da in plus companiile pentru a asigura acelasi salariu net va fi scazuta din contributiile de sanatate pe care le platesc la ANAF, cu conditia ca firmele de IT sa fi marit deja salariile brute cu cel putin 20 la suta fata de luna decembrie 2017.

"Sunt multe firme de IT care, intr-adevar, nu au marit brutul, dar au compensat prin bonusuri, de ce au facut asta, de frica instabilitatii sociale, in cazul in care Guvernul se razgandeste, sa nu fie obligati sa dea inapoi o crestere salariala care in opinia lor nu este justificata. Am facut un calcul, o firma din IT, avea cheltuieli salariale care reprezentau 75 la suta din cifra de afaceri, este mult, indicatorii in zona prestatorilor de servicii ar trebui sa fie 20-50 la suta", mai spune Valentina Saygo, consultant fiscal, pentru Digi24.

Guvernul a adoptat la inceputul lunii august Ordonanta de urgenta care plafoneaza indemnizatia pentru cresterea copiilor la 8.500 de lei, iar in septembrie aceasta intrat in vigoare.

"Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare de 8.500 lei", potrivit OUG nr.55/2017.

Dintre cei 160.807 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului la nivel national, aproape 1.100 de beneficiari aveau indemnizatii care depaseau 9.000 lei, anterior adoptarii OUG, fiind in plata indemnizatii care reprezinta de pana la 130 ori indemnizatia minima.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...