Părinţi de profesie căutaţi pentru copiii aflaţi în custodia Direcţiei pentru Protecţia Copilului

Chiar dacă este "al statului", un copil va creşte mai bine şi mai armonios în familia unui asistent maternal decât într-un centru de plasament iar această realitate determină conducerea Direcţiei de Protecţie a Copilului să caute în continuare "părinţi de profesie".

Părinţi de profesie căutaţi pentru copiii aflaţi în custodia Direcţiei pentru Protecţia Copilului

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

E un lucru cunoscut: copii care sunt orfani sau care sunt părăsiţi de părinţi sau din contra, sunt salvaţi din familii abuzive, ajung în sistemul de protecţie al copilului. De aici, sunt arondaţi la asistenţi maternali profesionişti sau în centre rezidenţiale, funcţie de vârsta şi de independenţa lor din punctul de vedere al sănătăţii.

În ultimul an, însă, Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului a atestat şi angajat asistenţi maternali, care, pe rând, au preluat copiii care au intrat în sistem în 2016 sau copii aflaţi deja în centre rezidenţiale. Este cazul a patru copii din Blândeşti, două surori şi doi fraţi din aceeaşi familie, care au ajuns la doi asistenţi maternali din aceeaşi comunitate, proaspăt angajaţi ai Direcţiei, după un an petrecut în Casele Rurale Decebal şi Traian de la Truşeşti.

"Anul trecut au fost atestaţi 20 de asistenţi maternali şi doi dintre ei sunt în aşteptare, în sensul că vor primi copii. Mai avem încă trei posturi vacante în momentul de faţă, deoarece în organigramă sunt prevăzute 224 de posturi de asistenţi maternali, fiind ocupate 221. Ne dorim să mărim numărul reţelei de asistenţă maternală şi, pe noua schemă de personal şi noua organigramă, am propus până la 240, adică să suplimentăm cu încă 16 posturi. Cei care s-au angajat anul trecut au primit copii din intrări, de până la 7 ani, dar şi câţiva copii mai mici care erau în centre rezidenţiale", spune Dan Şlincu, directorul Direcţiei.

Potrivit oficialului, fluctuaţia copiilor intraţi şi ieşiţi în sistem nu a fost mai mare decât în anii anteriori, însă cazurile celor care au ajuns în grija asistenţilor maternali au fost mai grave. De asemenea, Direcţia este în prezent în perioada de selecţie a solicitărilor deja înregistrate.

"Colegele noastre merg pe teren, la persoanele care solicită să devină asistenţi maternali profesionişti şi ne dorim să facem o grupă de 12 persoane pe care să le instruim, cursurile durând în jur de trei luni, după care vor fi testate şi atestate, intrând apoi pe lista de aşteptare. Cum avem un copil, li se face contractul de muncă", adaugă Dan Şlincu.

Curios este că statutul de "asistent maternal profesionist" se poate transmite de la părinţi la fii. Concret, în aceeaşi familie să fie doi asistenţi maternali, mamă- fiică, sau tată- fiu, care, în momentul în care părintele se apropie de vârsta de pensionare, îşi asumă continuarea creşterii copilului sau copiilor pe care îi au în plasament. Sunt deja două cazuri de familii în care la un moment dat s-au aflat doi asistenţi maternali de generaţii diferite.

"Practic, pentru acel copil nu se schimbă nimic, rămâne în aceeaşi casă, cu aceleaşi persoane. Da, putem admite că e un fel de formalitate", spun şefii Direcţiei.

428 de copii se află în asistenţă maternală profesionistă.

 

Spune-ne opinia ta