Omisiuni în declaraţiile beneficiarilor, cauza plăţilor ilegale efectuate de o instituţie botoşăneană!

Cel mai bun control de până acum: aşa a fost caracterizat auditul Curţii de Conturi la o instituţie botoşăneană ce gestionează milioane de lei. Cauzele deficienţelor au fost identificate, urmând să fie corectate, iar prejudiciile recuperate.

Omisiuni în declaraţiile beneficiarilor, cauza plăţilor ilegale efectuate de o instituţie botoşăneană!

Recent, inspectorii Camerei de Conturi Botoşani au finalizat acţiunea de audit la Agenţia Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani, referitoare la unele categorii de beneficii de asistență socială pentru anul 2016, control care s-a extins asupra beneficiilor sociale plătite și în anul 2015.

Directorul AJPIS, Sebastian Tocariu, spune că din procesul-verbal încheiat de inspectori rezultă că au fost estimate plăți nelegale în sumă de 131.207 lei, care nu depășesc nivelul pragului de semnificație stabilit la valoarea de 1.181.533 lei.

"Activitatea de control în vederea reducerii riscului de eroare, fraudă, corupție în gestionarea beneficiilor de asistență socială a avut un impact pozitiv, luând în considerare faptul că ponderea erorilor precum și ponderea suspiciunilor confirmate a scăzut considerabil. Practic, în procesul-verbal încheiat de Camera de Conturi în anul 2015, valoarea plăților nelegale estimate a fost de 352.511 lei, estimările din acest an fiind mai mici de trei ori", explică Sebastian Tocariu.

Prejudiciile existente la beneficiile de asistență socială au fost cauzate de nedeclararea de către solicitanți a faptului că ori dețin clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, ori că dețin terenuri de împrejmuire a locuinței care depășesc 1.000 mp în zona urbană.

Alţii au omis să declare că dețin mai multe autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani sau că au realizat venituri mai mari decat cele declarate. Au fost însă şi situaţii în care anchetele sociale efectuate de persoanele cu atribuții în domeniul asistenței sociale din cadrul primăriilor nu au stabilit corect situația reală a solicitanților, iar reprezentanții primăriilor nu au făcut verificări prin anchete sociale asupra modificărilor intervenite in situația famililor beneficiare.

"În prezent are loc verificarea tuturor suspiciunilor în vederea stabilirii cu exactitate a valorii prejudiciului pentru emiterea tuturor deciziilor de debit", adaugă Sebastian Tocariu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Bătaie de joc la 112: echipaje plimbate la Vlăsineşti de un glumeţ încă neidentificat

Vineri, 18 August 2017
1986

Joi noapte, echipajele de urgenţă au fost puse pe drumuri de câţiva tineri, cel mai probabil din Vlăsineşti, care au alarmat operatorii de la serviciul 112 că o persoană are intenţii sin...

Bugetul de investiţii al Spitalului Judeţean, cheltuit pe lucrări cerute de pacienţi şi autorităţi

Vineri, 18 August 2017
694

Mare parte din fondurile rezervate pentru achiziţii de instrumentar şi tehnică medicală a fost folosită pentru remedierea deficienţelor depistate la un control al Inspecţiei Sanitare la Secţia...

Consiliul Judeţean, obligat să pună bani deoparte pentru Nova Apaserv

Marţi, 15 August 2017
676

Obligaţia a fost instituită de auditorii Curţii de Conturi care au constatat lipsa acestui fond de garantare în cadrul exerciţiului financiar aferent anului 2016."Unitatea administr...