Nemulţumirile poliţiştilor botoşăneni: salarizarea, deficitul de personal, logistica învechită! "Au fost şefi care şi-au dat salarii de excelenţă"

Nemulţumirile poliţiştilor botoşăneni au fost făcute cunoscute, vineri, în cadrul Comisiei pentru Dialog Social, la care au participat şi parlamentarii de Botoşani, prin vocea liderului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Prolex, Filiala Botoşani, Virgil Bordei.

Nemulţumirile poliţiştilor botoşăneni: salarizarea, deficitul de personal, logistica învechită! "Au fost şefi care şi-au dat salarii de excelenţă"

Bordei a expus principalele probleme cu care se confruntă angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, în prim plan fiind discriminările şi inechităţile salariale generate la adresa poliţiştilor/personalului contractual de Legea 153/2017, privind salarizarea. Poliţiştii şi poliţiştii de frontieră mai cer modernizarea patrimoniului, a mijloacelor auto şi tehnice, a dotărilor şi echipamentelor cu care îşi desfăşoară activitatea, pentru a se crea un climat de siguranţă socială, prin aportul pe care logistica îl are la optimizarea intervenţiei operative.

Eliminarea deficitului real de personal existent la nivelul MAI, de circa 25.0000 de posturi, este o altă solicitare arzătoare a celor care lucrează în sistem, acest deficit afectând “capacitatea operaţională a structurilor şi implică un program de lucru suprasolicitat pentru personalul în activitate, ca urmare a valurilor masive de treceri în rezervă din 2016-2017”.

Bordei susţine că la Botoşani aproximativ 100 de angajaţi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean au ieşit la pensie în ultimele luni, profitând de prevederile legislative care le-au permis să iasă cu pensii mari.

“Este un număr suficient de mare de pesoane ieşite la pensie ca să se creeze un deficit la nivel de Inspectorat de Poliţie. Serviciile care se desfăşoară se desfăşoară cu dificultate, cu operativitate, dar cu mari sacrificii. Colegii mei pe care îi reprezint îşi fac serviciul cu mare greutate, sunt localităţi îndepărtate, program peste program, datorită situaţiei operative trebuie să stai peste program, se plătesc acele ore, dar oboseala nu se plăteşte cu nimic. Noi luăm pensii militare de stat, nu pensii speciale, să nu se facă o confuzie.  Au fost colegi de ai mei la nivel de poziţie de şefi şi-au dat acele salarii de excelenţă între ei, 30, 40, 50% şi şi-au mărit salariile şi mărindu-le beneficiază de şase salarii care le-au convenit şi au ieşit cu pensii mari, iar cei care au rămas s-a mers după principiul “după noi potopul”, au beneficiat de banul public ca de un bun propriu”, a spus Virgil Bordei, liderul Prolex Botoşani.

Poliţiştii mai cer elaborarea unui proiect modern de lege privind Statutul poliţistului, act care în ultimii ani a suferit modificări succesive, devenind stufos şi greu aplicabil, după cum susţin cei din sistem, şi mai solicită acordarea tichetelor de vacanţă, dar şi a ajutoarelor prevăzute de lege dar suspendate de mai mulţi ani, cu ocazia pensionării pentru vechime în serviciu şi limită de vârstă.

Memoriul a fost înaintat şi parlamentarilor prezenţi la întâlnire, fiind vorba de senatorul Costel Şoptică şi deputaţii Răzvan Rotaru, Tamara Ciofu, Marius Budăi, Costel Lupaşcu şi Mihaela Huncă. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Indicatori aprobaţi pentru modernizarea mai multor drumuri judeţene

astăzi, 13:36
319

Aleşii judeţeni au aprobat, vineri, indicatorii tehnico-economici şi totodată finanţarea din bugetul judeţului a cheltuielilor care nu se finanţează de la bugetul de stat prin Programul Naţio...

Consilierii judeţeni au aprobat plata corecţiei financiare uriaşe aplicată proiectului de la Mavromati. De ce s-a dat corecţia!

astăzi, 12:56
365

Este vorba de o sumă de 10,024 milioane de lei, reprezentând de fapt 25% din valoarea contractului de execuţie. Consiliul Judeţean a ajuns în situaţia de a achita această corecţie fi...

Preşedintele Consiliului Judeţean: “Sperăm să nu avem probleme în continuare cu apa”

astăzi, 12:31
790

Pentru alimentarea consumatorilor, la Bucecea lucrează deja şase motopompe, deşi iniţial cei de la Administraţia Bazinală de Apă Siret au venit cu două pompe care nu au făcut faţă, acesta f...