Meserie, te halesc!

Meserie, te halesc!

Prin noianul de meserii intrate in nomenclator parca a dat boala. Tehnologia avansata, de ultima ora, a facut adevarate ravagii asupra mestesugurilor traditionale, astazi acestea fiind pe cale de disparitie chiar si in mediul rural.

Meserii ce altadata erau in voga, de pe urma carora se manca o paine cinstita, au ramas doar o amintire. Meserii dupa care batranii satului ofteaza de zor.

Multe dintre ele mai sunt pomenite doar ca nume de familie: Solomonaru, Croitoru, Dulgheru, Ciubotaru.

Meseria de sticlar e si ea pe cale de disparitie, de cand fabricile de profil din judetul Botosani au dat faliment. Din acelasi motiv, in curand vor disparea si cele de strungar, frezor, sculer matriter sau confectioner metalic, fara ca cineva sa le declare la obiecte pierdute ca disparute.

Au aparut in schimb altele noi, precum dealer, broker, valutist, freelancer sau operator ecologic caruia traditionalistii continua sa-i spuna peiorativ gunoier.

Ce se cauta si ce cauta botosanenii

Cele mai cautate meserii pentru care botosanenii se lasa cu greu induplecati sa le presteze sunt cele de confectioneri, muncitori necalificati in constructii, calificati.

Cautati sunt si... turnatorii. Nu la Securitate, ci la UPSS. Ei cer turnatori formatori. Dar cum munca e grea si banii putini, prin unitate a tot fost un periplu.

 Tot anul am trimis someri. S-au tot angajat si au plecat. E munca grea si plata putina, spune o angajata de profil a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani.

Se mai cauta manipulatori marfuri in domeniul prestarilor de servicii, bucatari - ospatari, unde exista un deficit. Daca bucatarii autohtoni nu isi onoreaza profesia cu simt de raspundere, vin basarabenii sa gateasca.

In sistemul public si privat inginerii in constructii sunt la mare pret. Numai la Consiliul Judetean jumatate de an au stat afisate oferte de locuri de munca, la toate compartimentele, insa ioc. La privati, la fel, s-au solicitat la toate bursele. Proiectanti in constructii, de asemenea. In ultimul timp, judetul s-a umplut de ateliere de tamplarii. Asa ca tamplarii au inceput sa fie ravniti de patroni, la nivelul lunii noiembrie a anului trecut inregistrandu-se un minus de 50 persoane. In confectii, deficitul era de 250.

In topul ocuparii locurilor de munca, la inaltime sunt muncitorii necalificati la intretinerea drumurilor, pentru care anul trecut peste o mie de botosaneni au trudit.

De lucru au avut si demolatorii. De cladiri, zidarie, mozaic, faianta, gresie si parchet, 500 de botosaneni ocupandu-se in aceasta directie. O paine cinstita au castigat si vanzatorii, confectionerii, asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav, soferii pentru masini de mare tonaj, agentii de securitate, mecanicii agricoli, la capatul listei incadrandu-se factorii postali, gradinarii, decoratorii de interioare, ingrijitoarele de copii si alte meserii unde oferta a fost doar de cate un singur post.

Meserii murdare

Meserii ciudate la Botosani nu prea sunt, dupa cum apreciaza reprezentantii AJOFM. Evaluator de risc de incendii, pescar in ape interioare si de coaste, corhanitor, astea fiind cateva dintre cele mentionate ca drept iesite din tipar.

La capitolul meserii care incep sa se piarda sunt fierarii-potcovari, pictorii pe sticla si ceramica, pictorii si slefuitorii de produse din sticla.

Nu toate judetele au dezvoltata industria asta si e pacat ca si la noi incepe sa se piarda meseria, spune sefa AJOFM Botosani, Iulia Cocris.

La meserii murdare pot fi mentionate fara gres cea de matar, gunoier, operator ecologic sau cu alte cuvinte maturator, prinzatorul de caini, autopsierul de la morga si, de ce nu, cu ghilimelele de rigoare, prostituatele, si ele practicante ale unei profesii insalubre.

Nu in ultimul rand, camatarii din piata, care practica o meserie destul de murdara, dar ocrotiti de privirile mult prea ingaduitoare ale organelor de ordine.

Se vede treaba ca la Botosani piata muncii nu este incapatoare din doua puncte de vedere. In primul rand ca productia este la pamant, adica la nivelul agriculturii de subzistenta, si apoi ca orice meserie ai practica-o, tot prost platita este in acest nordic colt de tara.

Marea majoritate a celor cu serviciu muncesc mai mult ca sa se hraneasca. De unde si expresia: Meserie, te halesc!

DIANA FLORESCU
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
426

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
55

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
74

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...