Mare atenție! Vești importante pentru toți pensionarii: Cum vă puteți pierde dreptul la pensie. Este interzis să faceți asta

Mare atenție! Vești importante pentru toți pensionarii: Cum vă puteți pierde dreptul la pensie. Este interzis să faceți asta

Cei care se pensionează mai devreme, înainte să fie eligibili pentru pensia de limită de vârstă, nu mai pot câștiga aceste venituri pentru că riscă să piardă dreptul la pensie.

Pensionarea anticipată şi cea anticipată parţială se pot obţine de către femei şi bărbaţi deopotrivă, dacă îndeplinesc condiţiile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Aşa cum le spune şi numele, aceste două tipuri de pensionări dau posibilitatea de a ieşi din câmpul muncii ca pensionar mai devreme decât ar fi cazul.

Aceeaşi Lege a pensiilor interzice însă cumulul acestor tipuri de pensie cu anumite venituri. Dacă autorităţile descoperă că interdicţiile nu sunt respectate, dreptul la pensie e suspendat în ziua următoare momentului când au început să fie cumulate respectivele venituri.

În primul rând, cine e pensionat anticipat nu mai poate lucra în baza unui contract de muncă, veniturile salariale neputând fi câştigate cu cele din pensia anticipată/parţială.
 
De asemenea, nu se poate cumula salariul dintr-un raport de serviciu cu pensia anticipată/parţială. De exemplu, funcţionarul public nu mai poate continua munca şi primi şi pensie anticipată în acelaşi timp.

Pensia anticipată/parţială nu se poate cumula nici cu veniturile din activităţi în funcţii elective, exceptând indemnizaţia de consilier local/judeţean. De asemenea, nu se poate cumula nici cu veniturile obţinute din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

De asemenea, cumulul este interzis şi cu veniturile obţinute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.

Pensia anticipată se poate obţine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Spre deosebire de pensia anticipată simplă, la pensionarea anticipată parţială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic, scrie avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
26

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
182

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...