Mai bine ai manca rosia tavalita in noroi, decat sa mangai un caine comunitar!

Mai bine ai manca rosia tavalita in noroi, decat sa mangai un caine comunitar!

 Rizac: In loc sa se dea la copii premianti, care nu au bani sa isi ia o pereche de pantofi, se ingrijesc sute de caini vagabonzi!  

Din bucata mea de paine, am hranit un om si-un caine spun versurile unui celebru de-acum cantec din popor, multi dintre noi adoptand dictonul. Intr-adevar, nu e rau sa ai compasiune pentru cel mai bun prieten al omului, insa putini stiu ce bagaj de microbi poarta animalutul de langa ei, daca nu e vaccinat si umbla hoinar ca vai de capul lui.

Cainii sunt cel mai mare rezervor de boala. Mai bine ai manca rosia tavalita in noroi, decat sa mangai un caine comunitar, avertizeaza medicul veterinar Vladimir Rizac.

Problema cainilor vagabonzi a fost abordata in nenumarate randuri si a depasit demult granitele unui subiect local, catre unul national. Cu toate astea, cainii nimanui continua sa creeze neplaceri autoritatilor locale care se vad puse la zid de cetatenii nemultumiti de conlocuitorii lor compostati in permanenta de maidanezi din pricina neputintei luarii unei masuri cauzate de lipsa unei legislatii eficiente.

Cainii salbaticiti, in special sunt un mare pericol. Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Botosani (AJVPS) are obligatia prin lege sa impuste cainii vagabonzi si reprezentantii acesteia isi fac datoria. Protejeaza cainii comunitari blanzi, dar nu pe cei salbatici.

Vanatorii spun ca zonele cele mai intens afectate sunt cele din vecinatatea orasului: fondul Baluseni, Stauceni (langa groapa de gunoi), zona podului la Siret, pe Vladeni si Mihai Eminescu, unde sunt adusi caini la Suceava.

Se practica sa se vina cu caini salbatici, din diferite padocuri pe care teoretic ii au in acte, practic ii lasa in camp, devin salbaticiti si ca sursa de mancare au vanatul, ataca copiii, lumea, animalele domestice, inclusiv. Am avut probleme inclusiv in zona Agafton, unde am gasit caprior mancat de caine, iepuri. E foarte greu de impuscat, sunt foarte multi. Sunt aproape salbaticiti, se camufleaza bine, se ascund, umbla deja in haite. Fac vanatoare ca si oamenii in principiu. In haite si ataca tot ce misca. Sunt un mare pericol pentru oameni. Daca pe un copil il gaseste singur il mananca. La noi nu s-a intamplat, dar in alte judete au fost cazuri, spune Cosmin Humelnicu, inginer in cadrul AJVPS Botosani.

Nu exista un plan anume de impuscare a cainilor salbaticiti, dar sunt organizate actiuni in sensul acesta.

Idealul e sa ajungem si noi ca adevarata comunitate, sa nu existe notiunea de caine hoinar. In afara nu exista, la noi mai rar. Anul trecut am impuscat in jur de 2.000 de caini salbatici per total judet, acum cam la fel, ne informeaza Cosmin Humelnicu. Cainele este ultima veriga

La randul lor si medicii veterinari sustin necesitatea tinerii in frau a fenomenului cainilor vagabonzi. Mai cu seama ca acum trei ani au fost haite de caini care au rupt cate 30-40 de oi in curtea omului intr-o noapte. I-au omorat si cainele. Credea ca-s lupi. Dar nu erau lupi, erau caini.

Vanatorii semnaleaza haite de caini in padure care ucid tot ce prind. Am gasit si noi intr-un loc 6-7 caprioare ucise si erau trei caini in mijlocul padurii. Acestia sunt foarte periculosi. Ei trebuie ucisi. Ii vedem cum umbla pe toate campurile ziua si noaptea. Sunt un pericol nu neaparat pentru ca duc turbarea, ci pentru ca transporta toate bolile majore. Cainele este ultima veriga. Daca am elimina cainele nu s-ar mai imbolnavi nimeni de chist hidatic. Suntem una dintre primele tari din Europa ca numar de bolnavi. Nu ar mai fi parazitoze, jumatate din cazurile de turbare ar disparea, nu s-ar mai cheltui atatea miliarde de lei pentru tratamentele antirabice la om, precizeaza medicul Vladimir Rizac, detasat actualmente la Bucuresti.

Mai putin periculosi decat cainii salbaticiti sunt comunitarii de la oras. Asta nu inseamna ca ei nu transmit boli. Nimeni nu ii deparaziteaza. In primul rand se adapostesc in parcuri. Copiii ii mangaie. Ori lucrul acesta nu e admisibil. Din punctul de vedere al veterinarilor, este o lipsa de cultura.

Oamenii nu stiu nimic despre acesti caini, decat ca le place ca-s frumosi, ca-s blanzi, ca hamaie si da din coada. Ei nu stiu ce transporta. Sunt cel mai mare rezervor de boala. Mai bine ai manca rosia tavalita in noroi, decat sa mangai un caine comunitar. O spun ca medic veterinar. Este crud ce duce pe el. Duce niste paraziti cu care daca te-ai contaminat nu mai poti scapa. Ajungi un handicapat. Chistul hidatic este echivalent cu cancerul, atentioneaza medicul Vladimir Rizac.

Se poate face acest chist pe pulmon, pe ficat, pe creier. Este una din cele mai grave boli parazitare. Si doi angajati ai DSV au contactat boala, ambii fiind operati in mai multe randuri.

Daca esti cu handicapul de a avea atatea operatii si de a aparea din nou chistul, ca se regenereaza, cu jumate de ficat, un sfert de pulmon, sunt niste boli crunte. Erau gata operati cand s-au angajat la noi, mai spune Vladimir Rizac.

 

Peste 700 de botosaneni au fost muscati de caini maidanezi pana in prezent. Nu numai ca oamenii au de suportat trauma muscaturii, dar si statul cheltuieste o gramada de bani pentru tratamentul antirabic care ar putea lua directii catre copiii saraci. Pentru un singur caz este nevoie de peste 300 de lei, suma in care intra 5 doze de Verorab, plus antitetanosul, dezinfectantele si celelalte materiale.

Acesti bani daca s-ar da la o casa de copiii le-am putea face un palat mai mare decat palatul Parlamentului, doar intr-un singur an. Se cheltuiesc sume enorme. In America, la 21 zil, dupa ce prind cainii, ii eutanasiaza. Un stat ca America nu isi permite sa tina un caine mai mult. Iar noi care avem salariul cat a 15-a parte din al lor ne permitem sa tinem caini vagabonzi, in loc sa ingrijim copii saraci. E o realitate.

Nu am nimic cu aceste organizatii, sa existe cit mai multe, dar sa coboare din loje, sa dea hainele aurite jos si sa puna mana pe caini, sa ii ingrijeasca ei, nu statul. De aia se fac organizatii. Dar ei tac din gura. Sa faca ei asta, nu Primaria. Primaria trebuie sa faca strazile, orasul, trotuarele, plantari. Nu sa dea la caini. In loc sa se dea la copii premianti, care nu au bani acasa sa isi ia o pereche de pantofi, se ingrijesc sute de caini vagabonzi. Nu mi se pare normal. Intai sa avem grija de om si apoi de caine. Eu cunosc oameni din Bucuresti care si-au pus casa la dispozitie. Au o asociatie, sunt 50 de oameni care in curtea lor aduc acesti caini si ii cresc ei. Se ocupa de adoptia lor de catre altii, a mai adaugat medicul Rizac. 

 

Avand in vedere ca, in ultima vreme, legislatia a blocat aplicarea masurilor cu privire la cainii comunitari, este de asteptat ca numarul cazurilor de oameni muscati de caini sa creasca simtitor.

E regretabil mai ales cand un copil nevinovat isi pierde viata. Nu spune nimeni ca cel mai bun prieten al omului trebuie ucis fara mila, dar nici sa fie ucis un copil.

Militantii care dau mai multa importanta animalelor si in special cainilor ar trebui sa isi inchipuie macar si pentru o clipa cu ochii mintii, ca acel copil sfasiat in bucati e al lor.

Presedintele ANVPS din Romania a spus recent referitor la ursii gunoieri ce au devenit in ultima vreme un atentat la viata oamenilor din zona ca: Intre urs si om pe cine alegem?.

Tot asa am putea intreba si noi: Intre om si caine pe cine punem in fata? Ce am putea spune mai mult? (Aida Roman)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
25

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
36

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...

„Învățăm să reciclăm”. Copii învățați de șeful Gărzii de Mediu să recicleze selectiv (Foto)

astăzi, 09:38
35

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești, coordonați de director prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Zănoagă Loredana, au participat la activitatea „&I...