În județul Botoșani, 10 salariați susțin 14 pensionari!

În județul Botoșani, 10 salariați susțin 14 pensionari!

Pe total, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a rămas 9 la 10. Situația este îngrijorătoare în județele în care numărul pensionarilor este mare în raport cu cel al salariaților, cum este și cazul Botoșaniului, cu 10 salariați la 14 pensionari.

Numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5223 milioane în primul trimestru al anului 2018, în scădere cu 6000 faţă de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie lunară a scăzut cu 0,9%, la 1.122 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu și Vaslui ṣi 14 la 10 în Botoṣani, Călăraṣi, Dâmbovița și Neamț.”, potrivit INS.

Una dintre cauze este si declinul demografic, medicul Tudor Ciuhodaru atragand atentia ca suntem la un minim istoric, ceea ce inseamnca ca pentru prima data numarul nascutilor e mai mic de 200.000 anual, in fiecare ora populatia Romaniei inregistreaza un spor negativ de 5 cetateni.  Astfel explică medicul Tudor Ciuhodaru, la nivel national scaderea natalitatii la 195.000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne ce va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ajunge fara salariati cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat.

Moldova a inregistrat (in ultimii douazeci de ani) o reducere la jumatate a natalitatii. In 1990 in Vaslui se nasteau 8377 de copii dar in 2010 numarul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii de 47% ce a facut ca Vasluiul sa ajunga pe ultimul loc intre judetele Moldovei. Scaderi majore se inregistreaza si in restul judetelor, Vasluiul fiind urmat la prabusirea natalitatii de Botosani (46%), Neamt (44%), Bacau (42%) si Galati 40%). 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
56

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
28

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
538

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...