Gândirea pozitivă şi... pomul de lângă drum: "Concentrați-vă la spații, nu la obstacole"!

...in timpul antrenamentelor pentru a deveni politist, una dintre probe era cea de filaj si urmarire pe autostrada. Din cate am inteles proba era eliminatorie si se numea "de supravietuire". De la "centru" li se cerea prin radio raportul in timp real asupra situatiei si li se repeta aproape necontenit "concentrati-va la spatii, nu la obstacole" (era singurul ajutor care li se acorda).

Gândirea pozitivă şi... pomul de lângă drum: "Concentrați-vă la spații, nu la obstacole"!

Am intalnit intamplator un cuplu, care se ocupa de medicina complementara intr-un orasel aproape de Toronto. Ea practica medicina orientala iar el a fost politist vreme de 20 de ani. In urma cu 2 ani, el si-a schimbat cariera in urma unui grav accident. Isi revenise spectaculos in scurta vreme. L-am intrebat cum de a reusit. Mi-a raspuns: "cu gandire pozitiva" si mi-a dat un exemplu, care m-a pus pe ganduri.

Imi spunea ca, in timpul antrenamentelor pentru a deveni politist, una dintre probe era cea de filaj si urmarire pe autostrada. Din cate am inteles proba era eliminatorie si se numea "de supravietuire". De la "centru" li se cerea prin radio raportul in timp real asupra situatiei si li se repeta aproape necontenit "concentrati-va la spatii, nu la obstacole" (era singurul ajutor care li se acorda). Cu alte cuvinte, pentru reusita actiunii trebuia sa te concentrezi la spatiile libere dintre masinile din fata, cum sa treci mai usor prin acele spatii, si nu la a evita eventualele obstacole. Acest mod de gandire l-a folosit amicul nostru pentru a lupta cu boala si a se vindeca... si a reusit.

Mi-am amintit atunci, cum majoritatea accidentelor de circulatie a caror rezultate le-am vazut, s-au petrecut prin "oprirea" autovehicului intr-un pom de la marginea drumului. Intotdeuna m-am mirat, cum Dumnezeu, din tot campul soferul cu pricina a ales tocmai pomul acela buclucas. Am inteles acum "cum devine chestia", vorba lui nenea Iancu, si cum proverbul nostru romanesc "De ce ne este teama nu scapam!" se aplica in viata de zi cu zi. Mai mult ca sigur, acei soferi ghinionisti s-au gandit in acea fractiune de secunda la cum sa evite pomul, si nu la cum sa treaca prin spatiul de langa el. Deosebirea dintre cele doua solutii nu este mare, insa dupa cum vedeti, este determinanta.

Pentru mine cel putin, intamplarea, o gaselnita nemaipomenita as zice, este o invitatie imperativa de a privi mai degraba oportunitatile care ne apar in cale in fiecare zi, decat la obstacolele, uneori inerente, pe care ni le pune in fata viata. Altfel spus "sa cautam solutii, nu probleme". E usor, e greu? Poate daca ar fi usor, asa ar face toata lumea, dar cred sincer ca merita deranjul.

Specialistii in domeniu spun ca trebuie sa incepem prin a schimba putin cate putin mentalitatea de carcotas, cu ganduri pozitive (ca sa nu complicam lucrurile, facem aici abstractie de explicatiile din punct de vedere energetic, vibrational sau spiritual al gandirii pozitive).

Iata cateva exemple de schimbare de mentalitate (negativ / pozitiv):

- Dar n-am mai facut asta inainte. / Este o oportunitate de a invata ceva nou.
- Este prea complicat. / Hai sa abordez din alt punct de vedere.
- Nu dispun de resursele necesare. / Necesitatea este mama inventiei.
- Nu e suficient de mult timp. / Sa reevaluam unele prioritati.
- E imposibil sa functioneze. / Sa incerc sa-l fac si mearga.
- Schimbarea este prea radicala. / Sa-i dam totusi o sansa.
- Nimeni nu se deranjeaza sa comunice cu mine. / Sa vad daca pot deschide canale de comunicare cu ei.
- Nu cred ca pot sa mai scot ceva bun din asta. / Sa mai incerc o data.

Chiar daca cele de mai sus suna putin a lozinci, au un efect puternic. Cine vrea sa ramana pesimist ("nu se poate") sau chiar realist ("s-ar putea"), nu are decat, dar a fi pozitiv ("se poate") este ca un 10+ luat la ultima teza, care te transforma din corijent in integralist, si de multe ori in premiant.

Iata cateva actiuni si sfaturi care ne pot ajuta sa dam mai multa putere unei gandirii pozitive:

- Utilizati intotdeauna numai cuvinte pozitive cand ganditi si in timp ce vorbiti, cum ar fi, "Eu pot", "Eu sunt in stare", "este posibil", "aceasta se poate face", etc. (personal, incerc sa evit pe cat posibil rostirea cuvantului "nu", cu riscul de a complica putin topica frazei.).
- Chiar si in momentele in care incercam sa fim realisti este mai avantajos sa constientizam cu precadere sentimentele de fericire, putere si succes.
- Sa incercam sa ignoram gandurile negative. Sa le refuzam si sa le inlocuim cu alternative constructive si placute.
- In conversatie sa folosim cuvinte care ne evoca imagini mentale de putere, fericire si suces.
- Inainte de a incepe orice plan sau actiune, sa vizualizam clar in mintea noastra succesul acestuia/acesteia si cum am vrea sa se produca.
- Daca vizualizam cu concentrare ai credinta solutiile pozitive, vom fi uimiti de rezultate (sedintele de meditatie ne vor ajuta si mai mult sa realizam acest lucru).
- Sa citim zilnic cel putin o pagina de carte care sa ne inspire in actiunile noastre.
- Sa ne uitam la filme care ne fac fericiti/fericite.
- Sa reducem timpul alocat urmaririi stirilor sau citirii ziarelor, cu precadere ale celor teribiliste sau de scandal.
Ideal ar fi sa practicam gandirea pozitiva in fiecare zi.

Daca aveti tendinta de a fi pesimist/-a, nu va asteptati sa deveniti optimist/-a peste noapte. Dar cu practica si cu un sustinut dialog interior care, in primul rand, sa fie mai putin critic fata de propria persoana, vom deveni mai putin critici fata de lumea din jurul nostru.

Daca suntem optimisti, suntem in stare sa luptam mai bine si in mod constructiv cu stresul zilnic (si cu criza, nu-i asa?!). De asemenea, cu siguranta, gandirea pozitiva ne va ajuta sa ne pastram si sa ne imbunatatim starea de sanatate... si daca este cazul, Doamne fereste, sa trecem teferi pe langa pomul de la marginea soselei. (SURSA)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...