Gând de rugăciune şi recunoştinţă pentru Gheorghi Rotaru

Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 16 ianuarie, 2019, începând cu ora 12:00, la Biserica "Sfântul Ilie" - Dealu Mare. Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

Gând de rugăciune şi recunoştinţă pentru Gheorghi Rotaru

În data de 13 ianuarie 2019, domnul Gheorghi Rotaru din municipiul Dorohoi, ctitorul principal al Bisericii „Sfântul Ilie” - Dealu Mare, Dorohoi, după o scurtă, dar grea suferinţă, a fost chemat de Dumnezeu pentru a se împărtăşi din potirul vieţii celei veşnice.

Gheorghi Rotaru s-a născut pe data de 19 martie 1951, în satul Lunca, judeţul Botoşani, din părinţii Gheorghe şi Natalia, primind o educaţie frumoasă, în spiritul credinţei ortodoxe şi al tradiţiilor româneşti autentice pe care le-a purtat în suflet toată viaţa şi care i-au conturat personalitatea şi atitudinea faţă de încercările şi greutăţile vieţii.

A învăţat la şcoala primară şi gimnazială din localitatea natală şi şi-a continuat studiile la Liceul Economic Botoşani, promoţia 1970. După finalizarea studiilor cu rezultate foarte bune, a fost încadrat în perioada 1972-1977 ca revizor contabil la Cooperativa de Consum din oraşul Dorohoi, iar între anii 1977-1991 a activat ca şef revizor contabil la ICS Mixtă Dorohoi. Din anul 1991 a pus bazele unei activităţi comerciale cu caracter privat, dezvoltând o afacere de comerţ cu electrocasnice şi mobilă. Ca administrator al societăţii comerciale Nordic Romar SRL, a fost unul dintre primii investitori locali care au iniţiat activităţi de producţie de mobilă, reuşind să ofere multe locuri de muncă locuitorilor municipiului Dorohoi şi nu numai. În prezent, societatea Nordic Romar SRL are circa 260 de angajaţi în diferite domenii de activitate, colaborând cu firme din ţară şi străinătate şi având o reţea de magazine în judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi.

Pe lângă activităţile desfăşurate, domnul Gheorghi Rotaru a sponsorizat, educat, pregătit în domeniul sportiv peste 150 de copii din municipiul Dorohoi, organizaţi în patru echipe de fotbal junior, o echipă de liga a V-a şi liga a III-a seniori, rezultatele obţinute reprezentând o performanţă pentru municipiul Dorohoi. De asemenea, a dezvoltat în satul natal o bază sportivă pentru copiii din satul Lunca, prin sponsorizarea unui teren sintetic de fotbal şi unul pentru handbal.

Ca fiu al Bisericii Ortodoxe, a sprijinit întotdeauna activităţile Bisericii, acordând o atenţie deosebită activităţilor de educare şi formare a copiilor. Implicarea domniei sale în construirea bisericii a început odată cu înfiinţarea Parohiei „Sfântul Ilie” - Dealu Mare, în anul 2006, când s-a format noul Consiliu parohial în care a activat ca membru, şi a continuat în anul 2008, când a devenit epitrop onorific, funcţie pe care a onorat-o cu multă seriozitate şi implicare. A susţinut financiar de la început construcţia bisericii, încă de când se afla la stadiul de temelie. Începând cu anul 2009, s-a implicat personal în lucrările de construcţie ale bisericii.

Celelalte edificii bisericeşti au fost construite în perioada 2011-2016, fiind realizate prin contribuţia exclusivă a domnului Rotaru şi a familiei sale. Astfel, între anii 2011-2012, a fost ridicată Cancelaria parohială, iar în anul 2013 au început lucrările de zidire a Centrului social-pastoral, care a primit hramul „Sf. M. Mucenic Gheorghe”, în semn de recunoştinţă din partea parohiei pentru ajutorul dat de domnul Rotaru lucrărilor de construcţie a ansamblului parohial. După finalizarea acestor lucrări, în anul 2015 a fost ridicată clopotniţa, iar în anul 2016 au fost achiziţionate clopotele, slujba de sfinţire a noilor clopote fiind savârşită de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în data de 6 decembrie 2016.

Slujba de sfinţire a bisericii a avut loc pe 24 septembrie 2017, când domnul Rotaru Gheorghi, fiind ctitor principal al bisericii, a primit distincţia „Crucea Moldavă” pentru mireni.

Din nefericire, în ultima perioada a vieţii, ctitorul bisericii noastre a avut parte de o grea suferinţă, pe care însă a purtat-o cu demnitate şi cu nădejde în purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu. S-a spovedit şi a primit Sfintele Taine, întărit fiind de harul rugăciunii şi al credinţei pe care a purtat-o în suflet toată viaţa. A plecat din această viaţă înconjurat cu multă dragoste de către soţie, familie, prieteni şi colaboratori şi mai ales de către cei doi copii, Marius şi Nicoleta, care i-au fost alături. Mutarea la cele veşnice s-a făcut, prin rânduiala lui Dumnezeu, prin rugăciunea Bisericii şi a familiei.

Pentru credincioşii parohiei Dealu Mare, care îl preţuiesc şi îl poartă în rugăciunile lor, domnul Rotaru Gheorghi este omul pe care Dumnezeu l-a ales să împlinească o frumoasă şi sfântă lucrare - zidirea bisericii - slujire pe care şi-a asumat-o cu jertfă şi abnegaţie. Prin realizările sale, domnia sa rămâne un model de dârzenie şi responsabilitate în ceea ce priveşte activitatea profesională, dar şi un chip frumos de angajare în viaţa comunităţii şi a Bisericii, pe care le-a slujit cu devotament şi dragoste.

Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 16 ianuarie, 2019, începând cu ora 12:00, la Biserica „Sfântul Ilie” - Dealu Mare. Dumnezeu să-l odihnească în pace! (Pr. Apetrei Ionuţ-Ştefan, Parohia Dealu Mare- Dorohoi, ganduri publicate în Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
601

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
127

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
81

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...