Fără a fi calificate în domeniu, bonele lucrează la negru. Niciun contract înregistrat la Botoşani

Greu de crezut că în cercul nostru de cunoştinţe nu există măcar o familie care să nu-şi lase pruncul în grija unei bone. Sau baby-sitter, denumirea modernă a doicii. În ciuda existenţei unei legi care reglementează această activitate reciproc avantajoasă, atât bonele cât şi părinţii copiilor se expun.

Fără a fi calificate în domeniu, bonele lucrează la negru. Niciun contract înregistrat la Botoşani

   Foto: mendela.com

În urmă cu mai bine de doi ani, intra în vigoare legea 167/2014 care reglementa profesia de bonă, una dintre prevederi fiind că bonele urmau să lucreze cu contract individual de muncă sau ca persoane fizice autorizate (PFA). Dar legea prevedea şi unele restricţii în privinţa acestei meserii.

Potrivit legii, bona trebuie să îngrijească şi să supravegheze copilul, să îl hrănească şi să îi acorde primului ajutor în caz de îmbolnăvire sau de accidentare. Cunoaşteţi bone care să fie capabile să acorde primul ajutor? Poate măcar manevra Heimlich, de salvare a copilului în caz de sufocare?

De asemenea, bona trebuie să îl ţină la curent pe părinte cu privire la evoluţia copilului şi la situaţiile deosebite care pot apărea cu privire la acesta şi trebuie să însoţească copilul la activităţile recreative, culturale, artistice, sportive sau şcolare ale acestuia.

Mai mult, legea arată că profesia de bonă poate fi exercitată de orice persoană fizică, din România sau din străinătate, care locuieşte, de regulă, în aceeaşi localitate cu copilul şi îndeplineşte mai multe condiţii. Cum ar fi: posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă, are capacitate deplină de exerciţiu, este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei şi poate dovedi acest lucru printr-un certificat medical, este aptă din punct de vedere psihologic şi dovedeşte acest lucru printr-un raport de evaluare eliberat în condiţiile legii. Aţi verificat vreodată aceste informaţii în privinţa bonei copilului vostru?

De asemenea, nu pot lucra ca bone persoanele care au fost decăzute din drepturile părinteşti sau le-au fost interzise drepturile părinteşti ca pedeapsă complementară, suferă de boli cronice transmisibile sau sunt dependente de substanţe psihotrope, stupefiante sau de plante ori substanţe cu proprietăţi psihoactive. Nu se califică pentru această profesie nici persoanele cărora li s-a retras atestatul de asistent maternal.

În 2012, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, în parteneriat cu Fundaţia Romanian Angel Appeal, organiza cursuri de calificare în meseria de bonă, cursuri care s-au dovedit utile unor botoşănence care le-au promovat şi ulterior au plecat în străinătate. Şi asta pentru că în urma cursului "Şcoala de bone" au primit un certificat de calificare recunoscut în întreaga Uniune Europeană. Fără îndoială că acolo unde sunt acum, beneficiază de salarii mai mari decât cele pe care le-ar fi primit în ţară, chiar în Botoşani.

Revenind însă la litera legii, reţinem că bonele trebuie să fie înregistrate cu contract individual de muncă sau să ofere servicii ca PFA. "De când a intrat în vigoare legea, am avut două cazuri de bone cu forme legale, una în urmă cu mai bine de un an, iar ultimei încetându-i contractul chiar recent, la 30 martie. În prezent, nu avem nicio bobă înregistrată ca desfăşurând această activitate", spun reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice.

Altfel spus, toate bonele pe care le vedem în parc sau de care ştim că ajută familii din cercul nostru de cunoaştinţe desfăşoară această muncă ilegal. Dar peste această ilegalitate, ele trebuie să-şi pună problema propriei siguranţe- pentru că despre angajatori nu vorbeşte nimeni, problema propriei pensii- pentru că respectând legea, obţine şi beneficiile unei munci legale.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă s-au înregistrat în urmă cu mai mult timp două sesizări ce priveau munca nelegală a unor bone. Inspectorii de muncă au mers pe urmele sesizării şi ce-au găsit? "Au mers inspectorii la locaţiile respective, am avut surpriza ca persoanele să fie foarte înţelegătoare, dar nu am putut demonstra existenţa unei colaborări între părinţii copilului şi persoana la care se făcea referire în acea petiţie. Astfel de cazuri sunt foarte greu de depistat pentru că lucrează la domiciliul familiei copilului", spune Daniela Lozneanu, inspectorul şef al ITM.

Şi totuşi, de ce preferă "bonele" să fie plătite la negru? "Lipsa acelor cursuri de calificare. Din punctul meu de vedere, în primul rând părinţii copiilor fac o ilegalitate pentru faptul că de obicei folosesc pentru genul acesta de activitate persoane care nu au pregătire necesară şi e un mare risc să laşi copilul pe mâna cuiva nepregătit în acest domeniu: Dar culpa e comună, iar legislaţia ne permite să sancţionăm ambele părţi dacă reuşim să demonstrăm acest aspect, cert este că la noi nu există înregistrate contracte cu acest cod CAEN", adaugă Daniela Lozneanu.

 

Spune-ne opinia ta