Elevii din Botoşani, sute de lei pe naveta spre şcoală. Gabriel s-a lăsat de şcoală ca să meargă sora lui

Elevii din Botoşani, sute de lei pe naveta spre şcoală. Gabriel s-a lăsat de şcoală ca să meargă sora lui

Învăţămânul este gratuit doar pe hârtie. În realitate, sute de elevi din judeţul Botoşani care fac naveta spre şcoli plătesc sute de lei pe lună doar pe transport. Iar condiţiile în care circulă sunt revoltătore. E unul dintre motivele pentru care zeci de mii de copii abandonează anual şcoala şi îşi distrug viitorul.

Imaginile surpinse în microbuzul care leagă satul Arborea de oraşul Dorohoi sunt revoltătoare. Zeci de pasageri stau înghesuiţi în picioare şi pe scaune. Printre ei, sunt şi mulţi elevi. Călătoresc în frig, cu muzica dată la maximum. 

Reprezentanţii firmei de transport nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere. Însă la auzul veştii că o echipă Observator cere explicaţii, au trimis un autocar pentru elevi. 

Emilian Popişcan - directorul Liceului Regina Maria din Dorohoi: "Nu sunt de acord sa vina multi elevi in masina. Le-am atras atentia ca trimit control sa vada daca vin copiii fiecare pe locul lui". 

Pentru a ajunge în asemenea condiţii la liceul din Dorohoi, elevii plătesc abonamente lunare de sute de lei. 

"S-a mai redus un pic. Era 300, acum dau 250, prea multi bani! Copiii stau in picioare, nu au locuri", spune tatăl unei eleve.

"Facem sacrificii foarte mari. Suntem bolnavi, mai avem copiii acasa. Trebuie sa rupem de la gura copiilor, de la pensia mea de 640 de lei, sa platesc transportul, 285 pe luna de copil, mamă a cinci elevi". 

Prea mult pentru copiii care-şi văd astfel viitorul distrus. Gabriel a renunţat la şcoală în clasa a noua, în favoarea surorii lui. Mama nu şi-a putut permite să plătească aproape 600 de lei pe lună pentru a-şi trimite la liceu ambii copii. Aşa că a trebuit să aleagă. 

"Am hotarat sa o las pe ea, fiind mai mare. Sa mearga ea mai departe, spune Gabriel".

Cel puţin anul acesta va sta acasă pentru a avea grijă de treburile din gospodărie şi de fraţii mai mici. 

GABRIEL MIRON: "O sa cresc, o sa plec la lucru si o sa-i ajut sa termine scoala, sa nu ramana aici. E treaba multa! Acum vine iarna, mama e bolnava, trebuie sa fiu acasa aproape de ea, sa o ajut". 

Angela Toma - primarul comunei George Enescu: "Un copil bun, necajit... Nu are tata de mult timp. A lasat scoala ca nu isi permit transportul pentru toti copiii. Asa este. E foarte greu!". 

Cazul lui Gabriel şi a celorlalţi copii din comună scoate din nou la iveală o problemă veche a învăţământului românesc. Cea a elevilor navetişti care au primit o lovitură în 2013, când s-a decis plafonarea transportului în cazul lor. 

Până atunci, în întreaga ţară erau 190 de mii de copii care făceau naveta. Într-un an, numărul lor a scăzut cu 30 de mii. A fost dovada clară că sărăcia este principalul motiv al abandonului şcolar. Legea a fost corectată abia în 2017, dar, între timp, zeci de mii de elevi au abandonat şcoala. 

sursa: observator.tv

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
483

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
65

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
83

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...