El este Ion, eroul din Italia care a salvat viața unei femei căzută în râu. "Nu a mișcat nimeni un deget, făceau poze sau filmau!"

"A căzut în apă și se îndrepta spre cascadă, dacă n-ajungeam într-un minut, o pierdeam. Nu știa nici să înoate. Din fericire am reușit să mă prind de un fier, altfel ar fi trebuit să-i dau drumul până nu ne trăgeau curenții pe amândoi. Am stat în apă mai bine de 15 minute și nu mi-era frică pentru mine, cât mi-era frică pentru fata aia".

El este Ion, eroul din Italia care a salvat viața unei femei căzută în râu. "Nu a mișcat nimeni un deget, făceau poze sau filmau!"

Ion Dinculeasa are 44 de ani, este originar din Turceni, județul Gorj și se află în Italia de 18 ani, iar în urmă cu câteva zile a devenit erou după ce a salvat viața unei femei de cetățenie italiană care a căzut în râul Tibru.

Ion lucrează la întreținere de circa 15 ani la Isola Tiberina, o mică insulă urbană de pe râul Tibru, în Roma. Acolo, Ion a devenit erou în seara zilei de joi, 21 iunie 2018, când s-a aruncat în apele râului pentru a salva o femeie de 45 de ani, originară din Florența, dar care se afla în vizită la niște prieteni din capitala Italiei.

„Stăteam cu un prieten la masă, lângă apă, când am auzit căzătura dar nu am prea băgat de seamă. Băiatul care era cu mine a zis că cineva a aruncat un sac cu gunoaie în apă dar când ne-am uitat mai bine am văzut capul femeii care se zbătea să iasă la suprafață și striga «Aiuto! Aiuto!». Atunci am lăsat cheile și i-am spus prietenului meu că mă duc după ea”, a declarat Ion Dinculeasa în exclusivitate pentru Rotalianul – Revista Românului din Italia.

În ciuda faptului că în preajmă se aflau zeci de persoane, poate chiar sute, conaționalul nostru a fost sigurul care a avut curajul să sară în apă pentru a salva femeia iar câteva secunde de ezitare ar fi dus la moartea femeii. „A căzut în apă și se îndrepta spre cascadă, dacă n-ajungeam într-un minut, o pierdeam. Nu știa nici să înoate. Din fericire am reușit să mă prind de un fier, altfel ar fi trebuit să-i dau drumul până nu ne trăgeau curenții pe amândoi. Am stat în apă mai bine de 15 minute și nu mi-era frică pentru mine, cât mi-era frică pentru fata aia”, descrie Ion astfel momentele prin care a trecut.

În timp ce așteptau să sosească pompierii și ajutoarele, ne-am putea imagina că din zecile de persoane aflate în preajmă, unele ar fi încercat să le ofere o mână de ajutor cumva, să arunce o frânghie, un furtun în apă pentru a-l ajuta pe Ion și pe femeia salvată de el să iasă la mal. Mai ales că era ora 10 seara, apa era destul de rece și femeia deja intrase în șoc hipotermic după zece minute de așteptare.

„Nu a mișcat nimeni un deget, cei care se aflau pe pod luminau înspre noi cu lanternele și făceau poze sau filmau, dar nu a făcut nimeni nimic până nu au sosit pompierii”, povestește, în schimb, Ion cu puțină amărăciune.

„Eu mă țineam de fierul ăla cu o mână și cu cealaltă o țineam pe femeie și încercam să stau de vorbă cu ea, să nu-și piardă cunoștința. O întrebam de unde este, de ce s-a aruncat în apă, ce a împins-o să facă gestul ăsta. Mi-a zis că e din Firenze și că a căzut în apă, nu s-a aruncat ea și nu voia să se sinucidă, așa cum am văzut apoi că au scris unele ziare italiene. Am simțit că miroase a băutură și mi-am dat seama că probabil a căzut”, ne mai spune conaționalul nostru la telefon.

După 10 minute, femeia nu mai răspundea și Ion începea să se îngrijoreze, îi era teamă să nu moară. Ajutoarele au sosit abia după mai bine de 15 minute de când a sărit Ion în apă și dacă mai întârziau mult, probabil femeia era moartă acum. Din fericire, femeia a fost salvată și asta datorită numai curajului cu care Ion Dinculeasa s-a aruncat în apă fără să ezite și nu i-a dat drumul femeii până nu a văzut-o în siguranță.

„Am fost la ea la spital când am ieșit de la muncă, era vreo 1:00 noaptea. Era încă în stare de șoc. Mi-a mulțumit și mi-a zis că se va întoarce la Roma, când se va reface, să ne vedem”, spune Ion.

În momentul când a ieșit din apele râului Tibru, toată lumea voia să facă poze cu Ion și devenise un erou pentru toți, chiar și pentru echipajul de salvare. „Înainte de asta eram un nimeni, acum toată lumea îmi trimite mesaje și mă felicită”, spune Ion puțin amuzat dar încântat de acest lucru.

Ion are un băiat de 7 ani și unul de 21 de ani. „Am un băiat de 7 ani, care e aici, cu mine și cu mama sa și mai am unul de 21 de ani, care studiază ingineria la Facultatea de Electrotehnică si Electroenergetică din Timișoara. Muncesc de dimineața până seara târziu, în două locuri, că trebuie să-l țin la facultate”, povestește Ion.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A XIII-a ediție a Festivalului Concurs Interjudețean "Ion Creangă" și-a desemnat câștigătorii - FOTO

astăzi, 11:54
65

Sâmbătă 23 martie  2019, s-a desfășurat cea de a XIII-a ediție a Festivalului Concurs Interjudețean "Ion Creangă", secțiunea interpretare și creații plastice/ măș...

Buna Vestire, cea mai importantă veste din istorie - VIDEO

astăzi, 11:26
166

Sarbatoarea Buna Vestire este praznuita pe 25 martie. Buna Vestire inseamna veste buna, anume instiintarea Maicii Domnului de catre Arhanghelul Gavriil, ca Dumnezeu a ales-o ca Fiul Sau sa se intrupez...

Cum recunoaștem mugurii de rod la tăierile de primăvară!

astăzi, 10:51
253

Recunoașterea mugurilor de rod la pomii fructiferi este esențială atunci când afectuați tăierile de primăvară întrucât de acest aspect depinde viitoarea recoltă pe care o veți culege în v...