Două localități din Botoșani, printre cele mai îmbătrânite oraşe din România!

Două localități din Botoșani, printre cele mai îmbătrânite oraşe din România!

   Foto: Economica.net

Începând cu anul 1990, în România s-a manifestat o tendinţă de scădere a populaţiei. Astfel, de la circa 23 milioane de locuitori în 1990, am ajuns astăzi la aproximativ 20 de milioane. ONU prognozează că populaţia totală va scădea ajungând până la aproximativ 17 milioane până în 2050, revenind astfel la nivelul anului 1950. Astăzi, spre deosebire de restul lumii, majoritatea populaţiei din România este alcătuită din adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani. Se preconizează că până în anul 2050, cel mai mare segment al populaţiei va fi alcătuit din persoane vârstnice (cele cu vârsta de peste 60 de ani), se arată într-un audit al Curţii de Conturi, publicat cu un an în urmă.
 
 
În topul celor mai îmbătrânite 20 de oraşe din România, potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică, prelucrate exclusiv pentru Economica, sunt:
 
Bălceşti, Vâlcea: 25,86% din populaţia rezidentă a oraşului are 65 de ani şi peste această vârstă. Bălceşti are şi cea mai mare rată de dependenţă demografică din România, de aproape 69%, reiese din datele prelucrate de INS pentru Economica.
 
Dăbuleni: 23,67% din populaţia rezidentă a oraşului din Dolj are 65 de ani şi peste. Rata de dependenţă demografică din Dăbuleni e de peste 55% şi una dintre cele mai mari din ţară, potrivit datelor pe care ni le-a comunicat INS. 
 
Oraşul bihorean Vaşcău: 23,37% din populaţia rezidentă a oraşului are 65 de ani sau peste această vârstă. Şi în cazul acestui oraş, rata de depedendenţă demografică sare de 55%, arată datele INS transmise Economica.
 
 
Pe listă figurează și orașul Ştefăneşti, Botoşani: 20,08% din populaţia rezidentă a oraşului e îmbătrânită; Rata de dependenţă demografică din acest oraş e de 67%. Aceasta înseamnă că 100 de persoane apte de muncă din Ștefănești "ţin în spate" aproape 67 de copii sub 15 ani şi vârstnici de cel puţin 65 de ani din oraş.
 
De asemenea, Bucecea din judeţul Botoşani, cu 19,68% din populaţia rezidentă - îmbătrânită. 60% e rata de dependenţă demografică în Bucecea. Ceea ce înseamnă că peste 60 de copii care au sub 15 ani şi bătrâni care au 65 de ani şi peste această vârstă revin la 100 de persoane apte de muncă din oraşul botoșănean.
 
 
Bălceşti are şi cea mai mare rată de dependenţă demografică, de aproape 69%, potrivit datelor INS. În topul oraşelor cu cele mai mare rate de dependenţă demografică urmează Ţăndărei (Ialomiţa) cu peste 68%, Salcea (Suveava) cu 67,6%, Ştefăneşti (Botoşani) cu peste 67%. 
 
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...