Dosar penal pentru patronul stânii de la Răuseni, unde a avut loc o crimă!

Crima de la Răuseni, din urmă cu aproape o lună, a scos în evidenţă o altă ilegalitate. Proprietarul stânii la care lucrau atât victima cât şi cei doi agresori s-a ales cu dosar penal.

Dosar penal pentru patronul stânii de la Răuseni, unde a avut loc o crimă!

   Foto: arhiva Ştiri.Botoşani.Ro

În Săptămâna Patimilor, un tânăr de 26 de ani îşi pierdea viaţa, după ce fusese bătut crunt de doi puştani, unul de 17 ani şi celălalt de 15. După ce l-au lovit, cei doi l-au urcat într-un faeton şi l-au transportat pe imaşul satului Hlipiceni, acolo unde l-au şi abandonat. Toţi trei erau angajaţii unei stâni de lângă Răuseni.

Anchetatorii i-au identificat imediat pe cei doi suspecţi, cel de 17 ani, R.R. ajungând după gratii, în arest preventiv. Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Botoşani a admis propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal şi a dispus prelungirea arestului cu încă 30 de zile, din 12 mai până pe 10 iunie inclusiv.

Cazul însă a atras atenţia inspectorilor de muncă, ce s-au deplasat la stână şi au depistat că proprietarul acesteia nu încheiase contracte de muncă pentru şase angajaţi.

"Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără întocmirea contractelor individuale de muncă, s-a făcut propunere de urmărire penală, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani", spune Daniela Lozneanu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Potrivit oficialului, dacă sunt depistate cazuri de angajaţi fără forme legale, sancţiunea contravenţională este de 10.000 de lei pe persoană găsită fără forme legale.

"Dacă se depăşeşte numărul de cinci, se face dosar penal pentru muncă fără forme legale, care se înaintează Judecătoriei", adaugă Daniela Lozneanu.

Practica instanţelor însă este de a sancţiona astfel de derapaje doar cu o amendă penală, de 1.000 de lei, or aici intervine conflictul între angajatorii amendaţi pentru mai puţin de cinci muncitori fără forme legale, care sunt obligaţi să achite câte 10.000 de lei "de căciulă", şi angajatorii care scapă mult mai ieftin din instaţă, deşi numărul celor cărora le creează o vulnerabilitate prin neacordarea drepturilor legale este mai mare.

Care sunt riscurile pentru un angajat în cazul în care acceptă munca fără forme legale?

"Nu beneficiază de asigurări, nu li se plăteşte cuantumul pentru ajutorul de şomaj, nu se cuantifică stagiul de cotizare pentru pensionare, deci el nu apare ca angajat şi cazuistica este vastă. Am întâlnit persoane care se aflau în pragul pensionării şi care au venit la noi să ne întrebe care este situaţia lor şi în momentul în care am accesat Revisal-ul, am constatat că nu aveau contracte de muncă transmise în Revisal", explică şeful ITM.

De altfel, în cursul lunii aprilie, 48 de persoane au fost găsite la muncă fără a avea contracte de muncă, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 10.000 lei.

 

Spune-ne opinia ta