De la un salariu de mizerie a ajuns la unul de mii de euro, cu o lună înainte de a naşte. ANAF şi AJPIS fac verificări!
BOTOSANI

 De la un salariu de mizerie a ajuns la unul de mii de euro, cu o lună înainte de a naşte. ANAF şi AJPIS fac verificări!

Caz unicat înregistrat la Agenţia Judeţeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoşani. O cerere depusă de o botoşăneancă pentru a obţine indemnizaţia de creştere a copilului le-a trezit suspiciuni angajaţilor instituţiei care vor face o serie de verificări privitor la veniturile declarate de persoana în cauză.

Din analiza documentelor depuse a reieşit că anterior naşterii,  timp de câteva luni, persoana respectivă avea un salariu de 1.200 lei, iar cu o lună înainte de a naşte salariul acesteia s-a majorat foarte mult, ajungând la aproape 20.000 de lei, adică peste 4.000 de euro.

Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoşani, a precizat că se vor face verificări încrucişate împreună cu Fiscul pentru a se vedea dacă într-adevăr au fost virate dările aferente acestui venit sau a fost trecut doar pe hârtie pentru ca persoana să obţină o indemnizaţie de creştere a copilului consistentă, în condiţiile în care se face o medie a veniturilor de pe ultimele 12 luni.

“Am solicitat ajutorul celor de la ANAF. Avem un solicitant de indemnziaţie de creştere a copilului care apare cu o sumă foarte mare în ultima lună, deşi anterior a avut un salariu normal. Avem trasat şi de la Bucureşti ca în toate cazurile de genul acesta verificăm cu ANAF-ul să vedem dacă nu sunt venituri doar pe hârtie. Dacă a găsit o firmă să îi dea pe o lună banii aceia nu e nicio problemă dar să fie venitul realizat, impozitul reţinut şi virat la ANAF. În Botoşani nu am mai avut până acum astfel de situaţii, însă au fost în ţară, iar după verificare s-a constatat că erau venituri trecute doar pe hârtie. Dacă constatăm ulterior şi punem să dea înapoi zeci de milioane de lei pe lună e mai dificil”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS.

Botoşăneanca în cauză, care a depus cerere de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, lucrează în mediul privat şi nu va primi ajutorul financiar până când nu vor fi verificate veniturile.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Naşterile sub apă, ocolite de botoşănence

Miercuri, 18 Octombrie 2017
1969

Botoşănencele nu sunt adeptele naşterilor sub apă şi deşi există această posibilitate la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati nu există cereri.Posibilit...

Municipalitatea vrea să amenajeze un teren sintetic pentru antrenamente

Miercuri, 18 Octombrie 2017
765

Municipalitatea ar avea şanse să obţină finanţare de la Federaţia Română de Fotbal pentru realizarea unei astfel de investiţii dar, deocamdată, nu a fost identificat un teren al primăr...

Regulamentul privind ridicarea şi blocarea maşinilor, în municipiul Botoşani, la un pas de a fi aplicat

Miercuri, 18 Octombrie 2017
458

Dezbaterea publică privind Regulamentul de organizare a circulaţiei rutiere în municipiul Botoşani şi a documentaţiei de delegare a gestiunii către societatea Eltrans, a activităţii de g...