De ce pleacă tinerii din România? Statistic, în țară se trăiește de trei ori mai rău decât în orice alt colț al Europei! La Botoșani, de patru ori mai rău!

De ce pleacă tinerii din România? Statistic, în țară se trăiește de trei ori mai rău decât în orice alt colț al Europei! La Botoșani, de patru ori mai rău!

Dacă ar fi să comparăm puterea de cumpărare a românilor cu cea a celorlalți cetățeni din statele UE, folosind elemente de matematică primară, atunci ar trebui să spunem cam așa: la 25.10.2019, după ce primesc salariile, un român își poate cumpăra o pâine, iar un străin 3, un român își poate cumpăra un  kilogram de carne, iar un străin 3, un român își poate cumpăra un măr iar un străin 3, și tot așa…   

Practic, puterea de cumpărare a românilor se situează la doar o treime din puterea de cumpărare medie din UE.

Altfel spus, europenii  își permit în medie de trei ori mai multe bunuri și servicii decât noi. Practic, acesta este și unul din motivele emigrației masive din România.

Europenii au o sumă medie de 14.739 euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli și economii în 2019. În schimb, în România, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este de 5.881 euro. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele studiului recent lansat „GfK Puterea de Cumpărare în Europa 2019”.

România are o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 5.881 euro iar românii se situează cu aproximativ 60% sub media europeană.

Bucureștiul conduce în clasament, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro. Această sumă echivalează cu 78% mai mulți bani decât în restul țării.

La celălalt capăt al clasamentului, mai jos decât Botoșaniul, se află județul Vaslui, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 3.706 de euro. Aceasta plasează Vasluiul cu aproximativ 37% sub media națională și cu aproximativ 75% sub media europeană.

Pe scurt, la Botoșani și Vaslui, după ce primești salariul, poți face de patru ori mai puține decât în celelalte țări europene! Vă mai miră acum că tinerii nu mai vor să piardă timpul în Botoșani și în România, și pleacă în alte țări unde trăiesc pe același salariu de patru ori mai bine?

Pe de alte parte, venitul net disponibil variază semnificativ între cele 42 de țări studiate: Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cea mai mare putere de cumpărare medie, în timp ce Moldova, Kosovo și Ucraina se situează la polul opus.

Europenii au avut la dispoziție puțin sub 10 trilioane de euro în 2019. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5 procente în 2019, ceea ce este semnificativ mai mult față de valoarea anului trecut. Aceasta corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 14.739 euro.

Clasamentele arată diferențe substanțiale între țările studiate în ceea ce privește suma disponibilă pentru europeni pentru alimente, întreținere, servicii, energie, pensii private, asigurări, vacanțe, cheltuieli de transport și de consum zilnic.

Liechtenstein ocupă din nou primul loc cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 67.550 de euro. Aceasta depășește cu mult valorile celorlalte țări și este de peste 4,5 ori mai mare decât media europeană.

Cu 42.067 de euro de persoană, Elveția ocupă locul al doilea, la fel ca și anul trecut. Toate celelalte țări dintre primele zece clasate au, de asemenea, o putere de cumpărare semnificativ peste media europeană.

Luxemburg a intrat în top trei în acest an cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 35.096 de euro, eliminând Islanda de pe locul trei, care acum ocupă locul al patrulea. Suedia face schimb de poziție cu Finlanda, coborând de pe locul al nouălea pe al zecelea.

 Șaisprezece dintre țările luate în considerare de studiu au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie, în timp ce douăzeci și șase scad sub media europeană. Ucraina ocupă ultimul loc cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 1.830 de euro.

 

Spune-ne opinia ta