Dacă-ți spun la intrare că s-ar putea să arzi în localul meu, faci stânga-mprejur?

Dacă-ți spun la intrare că s-ar putea să arzi în localul meu, faci stânga-mprejur?
Duminică a intrat în vigoare un text de lege care-i obligă pe patronii de localuri să anunțe de la intrare, prin panouri speciale, că nu au autorizație la incendiu și că, implicit, riști să te perpelești puțin înăuntru sau să pleci fără să plătești nota, din motive de urgență. Dacă nu fac asta, patronii riscă amenzi de câteva mii de lei, dar de răspundere și de obligația să-și ia autorizația nu scapă agățând panouri. De altfel, nu există ideea de "intri pe răspunderea ta" în lege, că nu e ca și cum ai spune "aceste imagini vă pot afecta emoțional".
 
Panourile vor trebui afișate de toate spațiile private care nu au autorizație de incendiu: baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine, hipermagazine, teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea și spații de cazare.
 
Am văzut că mulți s-au întrebat care e scopul lor. Cel evident, desigur: să te anunțe că patronul localului nu s-a preocupat de subiectul securității tale în interiorul localului său. Panoul de avertizare nu are scopul de a-l scuti pe patron să facă demersurile pentru a obține autorizația. Pentru lipsa ei și pentru eventuala lipsă a panoului, există sancțiuni legale pe care le va primi de la autorități. Unii spun însă nu sunt suficient de mari. Dacă ne gândim la modificările pe care ar trebui să le facă unii dintre ei pentru a-și aduce localul în chenarul de siguranță, la costurile ce le-ar pricinui acestea, amenda și eventuala închidere temporară a localului sunt riscuri pe care oricine și le asumă cu drag. Dintre două rele, îl alegem pe cel mai mic, nu?
 
Panoul nu-l va scuti pe patron de răspundere. În niciun caz. Am văzut zilele astea cum chestiunea a fost interpretată ca și cum ar transfera răspunderea pentru ce se poate întâmpla înăuntrul localului în sarcina clientului. Fals. Asta nu se va întâmpla niciodată.
 
Ca fapt divers: informarea publică asupra unui potențial pericol nu-l scapă pe cel responsabil de pericolul respectiv de răspundere legală, dacă evenimentul se produce. Prea complicat? Dacă ești responsabil de o nefăcută, deși erai obligat să iei măsuri pentru ca nefăcuta aceea să nu se petreacă, tu răspunzi pentru ea oricum ar fi. Anunțurile acelea de tipul "Atenție, cad bucăți de zid!" sau " Atenție, cad țurțuri!" nu te scutesc de răspundere dacă cineva pățește ceva pe trotuarul de lângă clădirea ta. Atâta timp cât există obligații legale ce-ți impun să iei măsuri pentru ca imobilul tău să nu se degradeze și să devină un pericol pentru alții și legea te obligă să dai jos țurțurii, atunci nu te poți feri de consecințe cu afișe și amenințări de felul "Treci pe răspunderea ta".
 
Panourile de avertizare au rolul de a le spune altora ceva ce ei nu știu. "Printr-un anunţ nu poate fi exclusă sau limitată răspunderea delictuală pentru prejudiciile cauzate victimei", prevede Codul civil. Asta înseamnă că tot va trebui să plătești despăgubiri, chiar dacă nu răspunzi penal pentru ceva.
 
Ignoranța clientului, cel care vede panoul la intrarea în club sau în restaurant, nu stă scut în fața răspunderii patronului. Și pe ignoranța clientului se bazează orice patron.
 
Mă declar vinovată de ignoranță, căci am intrat în spații culturale din București care aveau nu una, ci numeroase probleme. Le-am conștientizat mai bine abia după incendiul din Colectiv. Le frecventez însă în continuare, cu luare la cunoștință, de fiecare dată.
 
Pariul meu: patronii vor afișa panourile, pentru că nu mai vor și alte sancțiuni, clienții însă le vor ignora...

Simona Voiculescu, Redactor-șef adjunct, avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Psalm pentru părinți

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
1396

Bucuraţi-vă seara când în casă este gălăgie şi nu vă puteţi odihni de râsetele pruncilor voştri, băgaţi devreme în pat. Nu-i mai apostofraţi pe copii că ...

PSD merge inainte cu Dragnea

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
406

Social-democratii au transat vineri un nou episod din razboiul intern care macina PSD deja de aproape doi ani, timp in care, rand pe rand, contestatari ai lui Liviu Dragnea i-au reclamat stilul sau de...

Alertă meteo: Un val de ger arctic loveşte Europa săptămâna viitoare şi anunţă sfârşitul verii şi în România

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
2103

Vestul Europei se confruntă în ultima perioadă cu schimbări drastice din punct de vedere al temperaturilor şi fenomenelor meteorologice, potrivit Severe-Weather.În plus, schimbări...