Cutia Bebelușului pentru trei mame din Botoșani!

Cutia Bebelușului pentru trei mame din Botoșani!

Trei mame din Botoşani aflate în situații dificile de viață vor primi sâmbătă, de Ziua Internațională a Copilului, Cutia Bebelușului. De asemenea, fiecare dintre cele trei mame va beneficia de un curs de îngrijire a bebelușului și de o consultație în alăptare.

Programul se desfășoară în 24 de maternități partenere ale Asociației SAMAS, din 21 de orașe: Timișoara, Bacău, Pitești, Ploiești, Medgidia, Galați, Șimleul Silvaniei, Drobeta Turnu Severin, Hârșova, Moinești, Roșiori de Vede, Iași, Bistrița, Zalău, Piatra Neamț, Botoșani, Cluj Napoca, Buftea, Focșani, București, Baia Mare.

În România, rata mortalității infantile este 7,3‰ (un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore!), 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF din 2016, 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație. Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care de multe ori le împart cu părinții și chiar cu frați mai mari.

Cutia Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară, scăzând mortalitatea infantilă, de la 6,5 ‰ la 1,7‰. Asociația SAMAS vrea să dea fiecărui copil român șansa la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern.

În Finlanda, în 1938, Cutia Bebelușului a fost creată pentru familiile cu statut economic deficitar, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată, iar 11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților. Asociația SAMAS are ca obiectiv reducerea mortalității infantile și creșterea sănătoasă a copiilor, Cutia Bebelușului reprezentând un ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. Beneficiile cutiei sunt recunoscute la nivel international, aceasta trecând granița Finlandei, programul desfășurându-se în mai multe țări de pe glob: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii.

În România, Cutia Bebelușului este realizată de Asociația SAMAS în parteneriat cu Rossmann România – producătorul acestei cutii și este dotată cu: saltea, cearșafuri, pilotă, pătură, produse de îngrijire pentru copii, produse de îngrijire și de igienă pentru mamă și copil, scutece și jucării, produse de îmbracăminte bebeluș 1-3 luni, produse de igienă, produse de igienă și îngrijire pentru mamă și copil, lanolină pură și tampoane pentru sâni, cursurile de îngrijire bebeluș și consilierile în alăptare sunt susținute și de Wood Class și de Grădinița „Albă ca Zăpada” din București.

Cutia Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 27 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață. Asociația SAMAS a fost inițiată și a dezvoltat programul de educaţie perinatală la nivel național. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
724

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
238

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
194

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...