Creștinii îl cinstesc astăzi pe Sfântul Fanurie. Gospodinele scot din cuptor prăjitura Sfântului Fanurie - VIDEO

In timpul martiriului, Sfantul Fanurie s-a rugat ca "oricine se roaga pentru mantuirea mamei lui Fanurie sa fie ajutat". Prajiturile se pot face oricand in timpul anului, dar in mod deosebit se coc in ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvantate si apoi impartite.

Creștinii îl cinstesc astăzi pe Sfântul Fanurie. Gospodinele scot din cuptor prăjitura Sfântului Fanurie - VIDEO

Sfantul Fanurie s-a nascut in insula Rodos din Grecia, insa nu se cunoaste data nasterii sale. Sfantul Fanurie a avut doisprezece frati, iar el a fost cel mai mare. Dupa moartea tatalui sau, mama sa ajunge sa cante si sa joace prin diverse locuri. Cand Fanurie descopera acest lucru, decide sa fuga in pustiu. 

Primeste botezul si revine dupa un timp in orasul sau natal. Afla ca mama sa a murit in momentul in care a fost descoperita de el intr-un local si ca fratii sai s-au raspandit prin lume. Revine in pustie si duce o viata aspra, manca o data la trei zile. Prin rugaciune a adus tamaduire surzilor, orbilor, botezandu-i si invatandu-i dreapta credinta.

Cu toate ca savarsise atatea minuni, este nevoit sa parasesca cetatea, din cauza rautatii oamenilor. Acestia spuneau ca minunile savarsite de el nu sunt facute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor. Se pare ca ajunge in Egipt, unde o readuce la viata pe fiica regelui. In urma acesti minuni, imparatul si slujitorii sai au primit botezul. Dupa o vreme, vrajitorii din Egipt s-au ridicat impotriva lui Fanurie si astfel, sfantul a fost supus la multe chinuri: i s-au taiat mainile si degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dintii, a fost batut cu pietre, ca in cele din urma sa i se taie capul.

Moastele Sfantului Fanurie au fost descoperite de cativa pastori, in jurul anului 1500, intr-o pestera. Alaturi de moastele sale, au gasit si o piele de animal pe care era scrisa viata Sfantului Fanurie. 

Prajitura Sfantului Fanurie - o prajitura cu specific grecesc, gustoasa si usor de pregatit

Desi nicio scriere nu precizeaza nimic in legatura cu mama Sfantului Fanurie, exista o puternica traditie in Grecia si Cipru, legata de "fanuropite", prajiturile Sfantului Fanurie, care se dau de pomana pentru sufletul mamei acestuia. Se spune ca mama lui era o femeie plina de pacate, care nu a vrut sa se pocaiasca pana la moarte. In timpul martiriului, Sfantul Fanurie s-a rugat ca "oricine se roaga pentru mantuirea mamei lui Fanurie sa fie ajutat".

Prajiturile se pot face oricand in timpul anului, dar in mod deosebit se coc in ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvantate si apoi impartite. Cei care le ofera, rostesc rugaciuni "pentru mama Sfantului Fanurie".

Ingrediente: 
375 ml. ulei de masline extra virgin
500 g. Zahar
1 kg. Faina
375 ml. apa calduta
125 ml. Coniac
250 ml. suc proaspat stors de portocale
300 g. stafide
1/2 lingurita nucsoara pudra
1 varf de cutit cuisoare pudra
1 lingurita scortisoara pisata
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 plic praf de copt (10 g.) miere nuca (o jumatate de cana) tocata sau susan

Instructiuni:
Amestecam zaharul cu uleiul de masline pana cand acesta se dizolva. Se adauga apa calduta, coniacul, condimentele si bicarbonatul dizolvat in sucul de portocale. Int-un bol separat, amestecam faina, praful de copt si stafidele. Adaugam acesta compozitie peste cea initiala (compusa din ulei si zahar etc). Apoi, se mixeaza ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in tava, se stropeste cu putin ulei de masline si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. Dupa ce prajitura este scoasa din cuptor se unge cu miere si se orneaza cu nuca tocata sau seminte de susan. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
110

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
64

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
70

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...