Cine se poate pensiona la limită de vârstă în 2021

Cine se poate pensiona la limită de vârstă în 2021

 Autorităţile au anunţat cine se poate pensiona la limita de vârstă. Mii de români vor putea beneficia de această schimbare în legislaţie. Află dacă te numeri şi tu printre norocoşi.

Cine se va putea pensiona mai devreme în 2021

Schimbare în legislaţia Pensiilor 2021. Autorităţile au anunţat că mii de români se pot pensiona la limita de vârstă în acest an. Este vorba despre cei care se încadrează în categoria pensiilor de serviciu anticipate, aşa cum stabileşte Legea nr. 223/2015. Militarii şi poliţiştii născuți între iulie 1963 și martie 1964 care îndeplinesc următoarele condiţii vor putea astfel ieşi la pensie cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Cei care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă și cei care au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu își pot depune dosarele de pensionare.

“Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenţa lege”, stabilește actul normativ.

În ceea ce priveşte pensia anticipată parţial, aceasta poate fi primită de către poliţiştii, militarii, dar și funcționarii din penitenciare care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani. Din aceştia, zece trebuie să reprezinte vechime în serviciu. Un alt lucru important de precizat este faptul că reducerea vârstei de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani, ceea ce înseamnă că poliţiştii şi militarii nu au cum să iasă la pensie înainte să împlinească 45 de ani.

Ce alte categorii pot ieşi mai devreme la pensie

Conform Legii nr. 5/2021, personalul profesionist operativ de intervenţie (medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau salvatori montani) va putea ieşi la minimum 57 de ani la pensie dacă va îndeplini anumite condiţii. Printre acestea se numără obligativitatea de a avea un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, dintre care 20 ca personal profesionist operativ.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
662

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
226

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
177

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...