Cinci copii şi-au găsit familii adoptatoare în judeţ în 2016. O poveste despre dragoste la prima vedere

Nu orice copil aflat în grija instituţiilor de stat are norocul de a fi declarat adoptabil, nici orice familie ajunge la concluzia că este capabilă să ofere dragoste unui copil care nu este al ei biologic. De aceea adopţia încă este un subiect sensibil la Botoşani.

Cinci copii şi-au găsit familii adoptatoare în judeţ în 2016. O poveste despre dragoste la prima vedere

În 2016, pentru 22 de copii a fost emisă o sentinţă definitivă în privinţa procedurii de adopţie. În prezent, specialiştii Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului aşteaptă decizii la dosarele aflate pe rolul instanţei în privinţa deschiderii procedurii de adopţie.

"Legea, aşa cum a fost modificată, începând din august 2016, vine în sprijinul copiilor pentru că se poate deschide procedura mai uşor. Efectele sentinţei în ce priveşte procedura de adopţie se prelungeşte până când copilul împlineşte 14 ani, până acum fiind valabilă doar doi ani. Modificările legii vin şi în avantajul familiilor al căror atestat de adoptator s-a prelungit până la doi ani şi a apărut şi acel concediu de acomodare, pe care noi ni l-am dorit foarte mult. Era foarte dificil pentru familiile care adoptau copil mai mare de doi ani şi care nu ar fi beneficiat de acel concediu pentru creşterea copilului. E un concediu plătit şi care poate avea o durată de un an de zile din momentul în care copilul ajunge în familia adoptatoare”, spune Alina Ciorsac, şeful compartimentului adopţii din DGASPC.

De partea cealaltă, 13 botoşăneni au devenit apţi să adopte- vorbim de persoane singure sau familii.

Este cunoscută intenţia familiilor care îşi exprimă intenţia de a adopta un copil să caute un copil cât mai mic, de până la doi ani, dar se întâmplă şi lucruri frumoase copiilor mai mari de atât. Legea adopţiilor a introdus şi o secţiune a copiilor consideraţi greu adoptabili. Pentru fiecare copil pentru care nu s-a identificat o familie, după nouă luni se realizează un profil şi acest profil conţine fotografii ale copilului, câteva informaţii legate de starea de sănătate, caracteristici, personalitate. Profilul copilului este încărcat în Registrul Naţional de Adopţii şi familiile atestate la nivel naţional în privinţa adopţiei au acces la acest registru, de la Direcţia din localitatea de domiciliu, şi pot să vizualizeze copiii adoptabili la nivelul naţional.

"Cel mai mare copil adoptat anul trecut a avut şase ani, însă acum avem în lucru o situaţie a unui copil de 12 ani. Familia era atestată pe un nivel mai mic de vârstă iar în urma vizualizării copilului efectiv s-au întors la fotografia lui şi au dorit să vină la Botoşani să-l cunoască şi chiar au depus cerere în vederea adopţiei. Familia are deja un copil biologic, este o familie tânără dintr-un judeţ îndepărtat de Botoşani. Urmează să sesizăm instanţa cu privire la încredinţarea copilului", explică Alina Ciorsac.

Copilul chiar a fost în vizită cu asistenta maternală în grija căruia se afla la familia care şi-a exprimat intenţia de a-l adopta. La fel de important a fost şi faptul că acel copil şi-a dat acordul de a fi adoptat. El se afla în sistemul de protecţie de mult timp şi dorea să fie adoptat, să aibă familia lui.

În anul 2016, 13 copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei, din care şapte copii la persoane sau la familii atestate, care au domiciliul în judeţul Botoşani, iar şase copii au fost încredinţaţi unor persoane sau familii care au domiciliul în alte judeţe din ţară. Cinci copii au fost adoptaţi deja până la sfârşitul anului trecut de către botoşăneni.

 

Spune-ne opinia ta