Cercetătorii italieni vin să studieze "Sindromul Italia", depresia care afectează femeile din regiunea Moldovei!

Cercetătorii italieni vin să studieze "Sindromul Italia", depresia care afectează femeile din regiunea Moldovei!
În perioada 21 – 28 ianuarie 2018, specialiști din cadrul Universității din Udine, Italia, vin în România. Aceștia își propun să studieze în profunzime modul în care femeile din regiunea Moldovei, aflate la muncă în Italia, mențin legăturile familiale cu cei rămași în țară.

Sindromul Italia” reprezintă o nouă formă de depresie, specifică femeilor care se stabilesc temporar în străinătate pentru a lucra ca asistenți familiali și care se extinde, în mod ocazional, și la copiii pe care îi lasă acasă, relateaza Ziarul de Iași.
 
„Îmbunătățirea situației financiare produce inițial o stare de optimism și de mulțumire a întregii familii, însă, după câțiva ani, relațiile familiale au de suferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii”, a declarat Prof. Dr. Roxana Chiriță, director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
 
Departamentul de Limbi și Literatură, Comunicare, Educație și Societate al Universității din Udine, în încercarea de a analiza acest fenomen și consecințele lui, a acordat fonduri pentru realizarea unui proiect de cercetare, coordonat de Donatella Cozzi (Conferențiar Universitar în Antropologie Culturală) și Michaela Marchetti (antropolog în cadrul aceleiași universități).
 
Scopul proiectului, care se va derula la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, este acela de a studia experiența migrației reflectată la întoarcerea acasă în familiile ale caror femei au lucrat în ultimii ani în Italia.
 
„Atât mass-media, cât și rapoartele psihologilor și ale medicilor scot în evidență dubla anxietate resimțită atât aici (în Italia) de către femei, cât și acolo (în România) de către copiii acestora – așa-numitele persoane lăsate în urmă”, subliniază Donatella Cozzi, Conferențiar Universitar în Antropologie Culturală (Universitatea din Udine).
 
„Sindromul Italia” se definește ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenți familiali și care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Aceste femei nu reușesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de țară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante și trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate și au senzația că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de „Sindromul Italia” după ce își pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate.
 
De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale și de somn sau modificări de apetit.
 
De asemenea, femeile se simt foarte obosite și li se pare imposibil să ducă la capăt chiar și cea mai banală activitate. Ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoții, despre o „goliciune” interioară și despre senzația unei apăsări permanente în piept.
 
„Cu acordul doamnei Prof. Dr. Roxana Chiriță, în intervalul 21 – 28 ianuarie 2018, cei doi coordonatori ai proiectului se vor întâlni cu medici psihiatri și vor discuta aspectele patologice diferențiate la paciente internate în Institutul nostru, după experiența de migrație, precum și implicațiile sociale ale Sindromului Italia ce se răsfrâng asupra persoanelor lăsate în urmă”, a menționat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
 
Această colaborare va fi citată în raportul final al cercetării și oferă posibilitatea publicării unor articole comune cu privire la rezultate, mai scrie sursa citată.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...