Ce se va întâmpla după referendum cu familiile cu un singur părinte și copii?

Ce se va întâmpla după referendum cu familiile cu un singur părinte și copii?

Am observat cu toţii în ultima perioadă reluarea atacurilor împotriva iniţiativei suţinute de cei aproape 3 milioane de români, printre care şi peste 70.000 de cetăţeni din judeţul nostru, atacuri declanşate de votul din Camera Deputaţilor acordat legii de revizuire a art. 48 din Constituţie. Facem precizarea că, pentru organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei, mai este necesar şi votul a 2/3 din membrii Senatului.

Familia dintr-un părinte şi copil/copii va mai fi ocrotită de stat după referendum? Răspunsul la întrebare este DA, familia formată dintr-un singur părinte şi copii va fi ocrotită în continuare de către stat! Această formă de familie nu va fi afectată în niciun fel de înlocuirea în art. 48 alin. 1 din Constituţia României, a sintagmei între soți cu un bărbat și o femeie, înlocuire susţinută de Coaliţia pentru Familie. De fapt nu se solicită altceva decât simpla copiere a unei definiții existente deja de doi ani în Codul Civil al României. Din partea Coaliţiei pentru Familie, avocata Ana-Corina Săcrieru precizează că "Nu este nevoie să fii jurist să observi că teza finală a art. 48 alin 1 din Constituție, respectiv aceea care trimite la familie ca raport juridic izvorât din calitatea de părinte, nu face obiectul revizuirii. La fel cum nu fac obiectul acestei revizuiri nici dispozițiile art. 48 alin. 3 din Constituție, respectiv acelea care consacră drepturile tuturor copiilor – indiferent dacă sunt crescuți de un singur părinte, de doi părinți necăsătoriți sau de orice altă rude având astfel de drepturi – ca fiind egale cu cele dintr-o familie compusă din mamă și tată și în egală măsură ocrotite. În mod similar și tot în interesul copiilor este consacrată legislativ și ocrotirea părintelui singular care crește și îngrijește copii."

Cu alte cuvinte, în Constituţia României se va revizui numai teza care se referă la căsătorie, fără a fi modificate drepturile părinteşti menţionate în teza din finalul alineatului 1, iar alineatul 3 din art. 48 care precizează „Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie” rămâne deasemenea nemodificat.

Este drept că ne putem întreba care-i motivul pentru care în presa centrală se vorbeşte cu atâta patos despre o încercare de redefinire a familiei, în sensul restrângerii unor drepturi ale familiilor cunoscute – monoparentală, extinsă sau lărgită sau formată dintr-un bărbat şi femeie necăsătoriţi dar cu copii. Aşa cum s-a arătat, nu este vorba de o redefinire a familiei ci numai de o clarificare în Constituţie a modului cum se pot încheia căsătoriile. În plus, prin Decizia 580/20.07.2016 Curtea Constituţională a României a declarat constituţională această iniţiativă susţinută de milioane de români şi a apreciat-o ca fiind un demers democratic.

Iniţiativa susţinută de Coaliţia pentru Familie este singura care a strâns un număr atât de mare de suţinători şi este singura iniţiativă civică de revizuire a Constituţiei care a ajuns atât de aproape de atingerea obiectivului final. Reprezentanţii Coaliţiei se aşteaptă ca referendumul să fie organizat în toamnă şi de asemenea se aşteaptă la o prezenţă masivă a cetăţenilor României la votul final.

 

(Dan Radu)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Familie de români distrusă complet, în Spania: bunicul, fiica si nepotul de 3 ani, morți într-un accident! FOTO

astăzi, 18:33
1291

Crucea Roșie Extremadura a intervenit marți, 17 octombrie, în jurul orei 10, pentru salvarea a trei persoane implicate într-un cumplit accident de circulație care a avut loc p...

De ce vine inspecția fiscală la firme peste un control antifraudă? Explicațiile vicepreședintelui ANAF

astăzi, 13:41
374

Daniel Mihail Tudor, vicepresedinte ANAF, coordonator al activitatii Directiei antifrauda fiscală, a subliniat marți că la o firmă poate ”veni inspecția fiscală peste un control antifraud...

IMPRESIONANT: A fost numărul 1 mondial, acum face un gest fabulos pentru oamenii sărmani!

astăzi, 12:47
362

Tenismanul sârb Novak Djokovici, fost numărul unu mondial și actual număr 2, a anunțat că va deschide un restaurant în țara sa natală, care va oferi mâncare gratuită tuturor ...