Cât ne costă noua aristocrație? 9 mii de pensii speciale reprezintă echivalentul a 90 de mii de pensii medii încasate de bătrânii din România!

Cât ne costă noua aristocrație? 9 mii de pensii speciale reprezintă echivalentul a 90 de mii de pensii medii încasate de bătrânii din România!

Pensiile speciale au ajuns să îi coste pe români peste 100 de milioane de lei. Magistraţii, una dintre categoriile privilegiate, au o pensie medie de 15 ori mai mare ca a omului de rând. Iar de anul viitor, Casa de Pensii va plăti pensii speciale şi pentru primari, viceprimari, dar şi pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene.

Peste 9 mii de pensii speciale are în plată Casa Naţională de Pensii Publice. Iar efortul financiar pentru achitarea lor a depăşit 108 milioane de lei, la sfârşitul lunii octombrie, conform cifrele Institutului Naţional de statistică.

Adică echivalentul a 90 de mii de pensii medii. Aproape 3.900 dintre privilegiaţi sunt magistraţi pensionaţi, iar pentru ei statul contribuie cu 66 milioane de lei. Asta în condiţiile în care un venit mediu lunar pentru un pensionar depăşeşte 18 mii de lei, cam de 15 ori mai mult decât o pensie medie obişnuită. Comparativ cu ultimii doi ani pensia unui magistrat s-a dublat, concomitent cu creşterea numărului de beneficiari.

În ianuarie 2016, cei 3.304 de magistraţi pensionari primeau o pensie specială medie de 9.300 mii de lei, din care bugetul de stat o acoperea aproape integral. În ianuarie 2018, ea urcase la aprope 18 mii de lei, numărul beneficiarilor, la 3.653, iar contribuţia bugetului de stat a urcat şi ea la 16.500 lei. Iar de la 1 ianuarie 2020, lucrurile se vor schimba din nou, magistraţii se vor putea pensiona înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au o vechime în profesie de 20 de ani, potrivit modificărilor aduse la statutul acestora.

Tot de la anul însă, pensii speciale vor primi şi primarii, viceprimarii, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinții de consilii judeţene. Această nouă categorie va scoate din bugetul de stat peste 150 de milioane de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
60

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
67

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
66

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...