Botoșani, printre județele cu cei mai puțini copii adoptați în 2017

Botoșani, printre județele cu cei mai puțini copii adoptați în 2017

În 2017, 3.257 de copii au fost declarați adoptabili din aproape 55.300 înregistrați în sistemul de protecție specială. Potrivit unor date ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, transmise la solicitarea wall-street.ro, anul trecut, numărul de familii care au vrut să adopte copii a fost de 2.693.

De asemenea, instanțele au încuviințat adopția a 1.252 de copii în România și 29 în străinătate. Cele mai multe adopții s-au înregistrat în București (156), Ilfov (79), Timiș (55), Bihor (51), Brașov (43) și Galați (42).

Aceleași date mai arată că județele cu cele mai puține adopții au fost Maramureș (2), Botoșani (6), Caraș Severin (9), Harghita (10), Teleorman (10), Gorj (12), Mehedinți (12) și Covasna (14).

În ceea ce privește județele în care sunt cei mai mulți copii în sistemul de protecție, Iașul conduce detașat (3.411 copii), urmat de Vaslui (2.818), București (2.622), Constanța (2.239), Bacău (1.925) și Timiș (1.866).
 
Potrivit legii, pentru ca un copil să devină adoptabil trebuie să se stabilească dacă părinţii sau rudele până la gradul IV nu vor sau nu pot să aibă grijă de minor, aspecte care se stabilesc în termen de șase luni.

Apoi, trebuie să se meargă la o instanţă de judecată unde se solicită acceptarea includerii copilului în registrul naţional pentru adopţie şi începerea procedurilor pentru găsirea unei familii adoptice.

Procedura prevede ca părinţii naturali să fie chemaţi în faţa instanţei unde li se cere acordul. Dacă nu sunt de acord, Direcţia pentru Protecţia Copilului trebuie să demonstreze că timp de o lună niciunul dintre părinţi nu l-a vizitat pe minor la centrul de plasament şi că nici celelalte rude nu sunt interesate de preluarea tutelei.

Copiii sunt declaraţi adoptabili dacă instanţa admite cererea direcţiilor de protecţie a minorilor, caz în care părinţii sunt decăzuţi total din drepturi. sursa

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mark Twain – "Autobiografie"

Marţi, 14 August 2018
209

În ceea ce priveşte autobiografiile, sunt de acord cu Mark Twain: "Autobiografia convenţională a fost, în toate timpurile, o fereastră deschisă. Autorul şade acolo şi-i priveş...

Loc de dat cu... EPIGRAMA! (I)

Duminică, 12 August 2018
755

Dacă ar trăi Păstorel, ar fi singurul care ne-ar atrage atenţia că epigrama trebuie să existe şi, probabil, ne-ar face şi "lista de bucate" ce ar aduce un plus de "calciu&q...

Transferat în stare gravă la Iași, după un accident în plină noapte!

Duminică, 12 August 2018
2019

Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost grav rănit în urma unui accident petrecut la Ungureni. Medicii de la Botoșani au decis ulterior ca victima să fie transferată la Iași, într-o clinic...