Botoșani, printre județele cu cei mai puțini copii adoptați în 2017

Botoșani, printre județele cu cei mai puțini copii adoptați în 2017

În 2017, 3.257 de copii au fost declarați adoptabili din aproape 55.300 înregistrați în sistemul de protecție specială. Potrivit unor date ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, transmise la solicitarea wall-street.ro, anul trecut, numărul de familii care au vrut să adopte copii a fost de 2.693.

De asemenea, instanțele au încuviințat adopția a 1.252 de copii în România și 29 în străinătate. Cele mai multe adopții s-au înregistrat în București (156), Ilfov (79), Timiș (55), Bihor (51), Brașov (43) și Galați (42).

Aceleași date mai arată că județele cu cele mai puține adopții au fost Maramureș (2), Botoșani (6), Caraș Severin (9), Harghita (10), Teleorman (10), Gorj (12), Mehedinți (12) și Covasna (14).

În ceea ce privește județele în care sunt cei mai mulți copii în sistemul de protecție, Iașul conduce detașat (3.411 copii), urmat de Vaslui (2.818), București (2.622), Constanța (2.239), Bacău (1.925) și Timiș (1.866).
 
Potrivit legii, pentru ca un copil să devină adoptabil trebuie să se stabilească dacă părinţii sau rudele până la gradul IV nu vor sau nu pot să aibă grijă de minor, aspecte care se stabilesc în termen de șase luni.

Apoi, trebuie să se meargă la o instanţă de judecată unde se solicită acceptarea includerii copilului în registrul naţional pentru adopţie şi începerea procedurilor pentru găsirea unei familii adoptice.

Procedura prevede ca părinţii naturali să fie chemaţi în faţa instanţei unde li se cere acordul. Dacă nu sunt de acord, Direcţia pentru Protecţia Copilului trebuie să demonstreze că timp de o lună niciunul dintre părinţi nu l-a vizitat pe minor la centrul de plasament şi că nici celelalte rude nu sunt interesate de preluarea tutelei.

Copiii sunt declaraţi adoptabili dacă instanţa admite cererea direcţiilor de protecţie a minorilor, caz în care părinţii sunt decăzuţi total din drepturi. sursa

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Năstase, al doilea dosar penal într-o zi: Circula fără permis!

astăzi, 12:57
204

Ilie Năstase a ajuns, din nou, vineri, la Poliţie, după ce a fost luat de un echipaj, fiind oprit în trafic, la scurt timp după plecarea de la Spitalul Floreasca. Năstase conducea un scuter...

Săptămâna prevenirii criminalităţii, la o grădiniță din municipiul Botoșani

astăzi, 12:51
74

Poliţiştii rutieri au continuat activităţile preventive din cea de-a cincea zi a Săptămânii prevenirii criminalităţii, în încercarea de a contribui la dezvoltarea unui compor...

Botoșănean cercetat de polițiști pentru că a ascuns în casă bunuri despre care știa că sunt furate!

astăzi, 09:41
147

Poliţiştii botoşăneni au identificat doi bărbaţi, de 49, respectiv 44 de ani, bănuiţi de comiterea unei infracţiuni de furt. Din cercetări a reieşit faptul că în perioada aprili...