Botoşani: O tragedie nu vine singură! O văduvă cu doi copii luptă cu instituţiile pentru a obţine pensii de urmaş!

Ca şi cum decesul năprasnic al singurului întreţinător de familie nu era suficient, necazurile se abat continuu peste o familie din Broscăuţi, rămasă să se întreţină doar din alocaţiile celor doi copilaşi. Lipsa unui singur document o împiedică pe mamă să obţină pensii de urmaş pentru cei doi.

Botoşani: O tragedie nu vine singură! O văduvă cu doi copii luptă cu instituţiile pentru a obţine pensii de urmaş!

În noiembrie anul trecut, soţia lui Vasile Haidău era anunţată că, după o săptămână în care a fost în comă într-un spital din Portugalia, soţul ei a murit. Fusese victima unui accident de muncă pe un şantier din Portugalia, un transformator căzând peste el şi electrocutându-l.

Bărbatul de 55 de ani plecase de abia o lună de acasă la muncă în străinătate, sperând că va reuşi să adune câţiva bănuţi pentru a repara casa bătrânească moştenită de la părinţi şi să termine de construit o căsuţă abia începută. Acasă rămăsese soţia bolnavă şi cei doi copilaşi- unul de un an şi celălalt de 15. Cu greu au strâns banii necesari repatrierii trupului neînsufleţit al bărbatului ei, după ce au făcut demersuri la Instituţia Prefectului şi nu numai.

Acum însă a apărut o altă problemă: cum certificatul de deces al bărbatului nu a fost însoţit şi de un certificat constatator care să arate cauzele morţii, femeia nu le poate face celor doi copilaşi pensie de urmaş după tatăl lor.

"Ea se descurcă tare greu, e foarte bolnavă, nici nu vede bine. A trecut iarna cu mila oamenilor din sat, am ajutat-o cu toţii cum am putut însă lipsurile sunt multe. Casa o să cadă peste ei dacă nu va fi reparată, iar căsuţa începută nu poate fi folosită sub nicio formă. Femeia nu are bani, soţul era singurul întreţinător al familiei. E o situaţie tare, tare grea", spune un apropiat al familiei.

Doamna Haidău a fost luni la Instituţia Prefectului pentru a cere ajutorul autorităţilor în recuperarea certificatului care să o ajute la obţinerea pensiei pentru copii.

"Eu am aflat astăzi (luni, n.r.) despre cazul acesta. Doamna a fost la Casa Judeţeană de Pensii, i s-a transmis că nu are la dosar pentru a obţine pensie de urmaş pentru copii acel document din care să reiasă cauza decesului. Am discutat cu doamna director de la Casa Judeţeană de Pensii- a fost şi doamna Haidău la mine în birou-, şi am stabilit ca cei de la Casa de Pensii să transmită la autorităţile din localitatea în care a avut loc decesul o adresă prin care să solicite un document din care să reiasă acest aspect, noi, pe partea cealaltă, vom trimite către Ministerul Afacerilor Externe aceeaşi solicitare, astfel încât să ne sprijine să primim acel document. Pe de altă parte, vom solicita Ministerului Afacerilor Externe să ne ajută să aflăm şi dacă, ulterior decesului domnului Haidău, a avut loc o anchetă penală care să stabilească toate circumstanţele în care a avut loc moartea", explică prefectul Dan Şlincu.

Despre nenorocirea abătută asupra familiei, Ştiri.Botoşani.Ro a scris prima dată aici:

Sărăcia l-a dus până în Portugalia. După o lună, a murit pe un pat de spital!

 

Spune-ne opinia ta