Botoşani: Ieri copil crescut în centru de plasament, astăzi student

Alexandru este unul dintre absolvenţii claselor a XII-a care s-au înscris la bacalaureat, l-au promovat şi acum vor deveni studenţi. Diferenţa dintre Alexandru şi restul colegilor este că el a crescut într-un centru de plasament.

Botoşani: Ieri copil crescut în centru de plasament, astăzi student

De-a lungul timpului, din centrele de plasament din judeţul Botoşani au plecat în viaţă mulţi studenţi. Unii şi-au făcut o viaţă şi au rupt legătura cu sistemul, alţii au rămas apropiaţi de oamenii care au pus umărul la dezvoltarea lor.

Alexandru Buruiană este cel mai proaspăt student din sistemul de protecţie a copilului din judeţul Botoşani. În total, zece tineri din sistem au finalizat cursurile liceale, patru dintre ei înscriindu-se pentru susşinerea bacalureatului, doi dintre ei din centre de plasament, doi crescuţi de asistenţi maternali.

Din cei patru, Alexandru, plecat din Complexul de Apartamente Amicii Dorohoi a promovat examenul. S-a înscris şi a fost admis la Facultatea de Asistență Socială din cadrul Universității "Babeş Bolyai" de la Cluj.

Potrivit ultimei statistici a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, 421 de copii din judeţ sunt crescuţi de asistenţi maternali profesionişti, iar 523 se află în plasament familial, inclusiv tutelă. În centrele rezidenţiale publice se află 415 copii şi adolescenţi în timp ce în sistemul rezidenţial privat alţi 131.

 

Spune-ne opinia ta