Botoşani: Atenţie la contractele care vi se pun în faţă, pentru a nu fi păcăliţi!

O bună informare şi luarea unei decizii în deplină cunoştinţă de cauză salvează de cele mai multe ori bugetul unei familii. Schimbarea furnizorilor de utilităţi ar trebui să aibă loc în aceleaşi condiţii.

Botoşani: Atenţie la contractele care vi se pun în faţă, pentru a nu fi păcăliţi!

În ultimele zile, mai mulţi botoşăneni s-au trezit la uşă cu reprezentanţii unei firme care le propun o modalitate de a plăti mai puţin pentru gaz. Mai exact, povestesc oamenii, colaboratorul societăţii Energaz, după cum se recomandă, le propune ca, prin semnarea unui contract cu această societate, clienţii scapă de grija "citirii" contorului de gaz, dar şi de acele facturi de regularizare, de multe ori mai mari decât facturile curente.

O botoşăneancă spune că a primit un vizitator care i-a expus oferta firmei Energaz, dar nu i s-a specificat nicicum că, prin semnarea noilor contracte, va trece la un alt furnizor.

"Din prima m-a luat cu cât plătesc iarna la gaz, eu având centrală, şi ce-ar fi dacă am încheia un contract prin care firma Energaz să-mi facă citirea lunară a contorului de gaz, fără costuri suplimentare. După semnarea acestui contract, ar urma ca factura la gaz să-mi scadă cu 9%, dar nu mi s-a explicat cum. Ce m-a mirat a fost faptul că mi-a cerut o factură de gaz precum şi dovada că eu sunt titulara contractului şi că eu beneficiez de serviciile E.On, practic să dovedesc că nu sunt chiriaşă. Mi s-a părut cam ciudat faptul că se grăbea să semnez un contract (foto jos) iar apoi urma să mă verifice în baza de date a E.On şi să revină ulterior cu un alt contract. Nu am înţeles mare lucru din ce a explicat aşa că i-am cerut contractul să-l studiez", spune Mariana A.

Botoşăneanca spune că tânărul a trecut pe la toate apartamentele, mulţi dintre vecini fiind atraşi de oferta prezentată. "Când auzi că primeşti gaz mai ieftin, nu ştii cum să semnezi mai repede orice îţi pune în faţă, e de înţeles. După vizita tânărului, m-am interesat despre Energaz şi am aflat că nici pe departe nu ar fi un intermediar între mine şi E.On, ci un alt furnizor. Nu înţeleg de ce nu a spus asta din start. Mai mult, am înţeles că este o companie de tip MLM (Multi Level Marketing, n.r.), astfel că au nevoie de extinderea reţelei de colaboratori, de aici şi reducerile promise", explică Mariana A.

O căutare pe internet arată că Energaz nu este tocmai un necunoscut la nivelul țării. Iată un mesaj transmis pe email mai multor clienţi ai distribuitorului tradiţional de gaze: "În acest an m-am hotarât sa ajut foarte multi oameni! Stiai ca poti sa platesti mai putin pentru energia electrica si gazele naturale? O sa spui: Probabil, dar nu e pentru mine. Ba da! e pentru orice consumator casnic sau non casnic. Da dar costa, ai sa spui tu apoi. E gratuit, ramâi cu aceeasi instalatie, acelasi contor. Se semneaza un nou contract de furnizare, cu un tarif mai mic, si ne ocupam noi de toate formalitatile. Majoritatea ne dorim ca vorbele noastre sa fie sustinute atât de fapte, cât si de entitati externe noua, ca sa demonstreze ca nu suntem doar noi, cei din ENERGAZ, care vorbim despre aceasta "reforma a energiei". Duminica, 01.02.2015, s-a produs "minunea": primii casnici au intrat în furnizare. Interesant este ca: au în continuare electricitate în locuinte, contoarele sunt tot acolo, practic nu s-a schimbat nimic. Primele mari frici ale oamenilor au fost eliminate".

Prevederi contractuale demne de atenţie

Contractul de furnizare ce ar urma să fie semnat între consumator şi Energaz cuprinde condiţii generale iar la art. 3. Garantarea plăţii se arată că:

"(1)În situația în care Cumpărătorul înregistrează întârzieri repetate la plata facturilor de mai mult de 5 (cinci) zile timp de 3 (trei) luni consecutive, pentru a diminua riscul Vânzătorului cu privire la solvabilitatea Cumpărătorului şi pentru a se asigura îndeplinirea promptă a tuturor obligaţiilor care decurg din Contract în orice moment, Vânzătorul poate solicita Cumpărătorului printr-o cerere scrisă transmisă cu minim 10 (zece) zile înainte de data prezentării, un instrument financiar de garantare reprezentat de o scrisoare de garanţie bancară de bună plată (sau de un Bilet la ordin), denumite în continuare “Garanția”, emisă în favoarea Vânzătorului, irevocabilă și necondiţionată, plătibilă la prima cerere, având o formulare agreată în prealabil de Vânzător. (2)Valoarea Garanției prevăzută la alin. (1) al prezentului articol va reprezenta echivalentul contravalorii a 60 (șaizeci) de zile contractuale, la care se va adăuga TVA, şi este destinată îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale Cumpărătorului.”

Potrivit reprezentanţilor furnizorului tradiţional de gaze, piaţa este liberă, nu există un monopol, ca atare fiecare firmă care doreşte să distribuie gaz sau energie electrică este liberă să-şi adune clienţi. La fel şi aceştia din urmă- sunt liberi să-şi schimbe furnizorul.

"Ei aşa vor să abordeze consumatorii, aşa vor să abordeze situaţia şi încearcă să-şi dezvolte punctual o reţea de clienţi. Recomandarea noastră este ca oamenii să citească foarte bine orice document li se oferă şi să pună cât mai multe întrebări. De asemenea, îi sfătuim pe clienţi să nu semneze contracte până când nu fac o comparaţie între preţuri şi condiţiile de furnizarea serviciilor. În plus, trebuie să lămurească exact ce infrastructură au, pentru a nu apărea probleme", explică aceştia.



 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Cine sapa groapa si cine plateste!

Joi, 18 Septembrie 2008
148

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
22

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
177

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
144

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...