Botoșănenii în urmă cu 30 de ani: Adunare "spontană" entuziastă după ce Nicolae Ceaușescu a anunțat lichidarea datoriilor externe!

Botoșănenii în urmă cu 30 de ani: Adunare "spontană" entuziastă după ce Nicolae Ceaușescu a anunțat lichidarea datoriilor externe!

   Foto: romania.europalibera.org

Radio Europa Liberă România readuce în atenția publică știri și informații care țineau prima pagină a ziarelor de propagandă, în urmă cu trei decenii, cu zece luni înainte de așa-zisa cădere a comunismului în România.

Astfel, revedem prin intermediul publicației citate ce se întâmpla în țară în ziua de vineri, 21 aprilie 1989, după ce Nicolae Ceaușescu anunțase, de la balconul Comitetului Central, lichidarea datoriilor externe: 

"Valul de telegrame de felicitare continuă după maratonul de reuniuni la vârf și plenare. Scânteia scrie pe prima pagină că "întreaga țară a urmărit cu deosebit interes, vie satisfacție și mândrie patriotică, cu unanimă aprobare" cuvântarea pe care o ținuse cu o zi înainte Ceaușescu de la balconul Comitetului Central pentru cei peste o sută de mii de oameni "veniți spontan" să-l felicite că lichidase datoriile externe.

Și pentru că nu au încăput cu toții în piață și nu au putut fi prezenți la memorabilul discurs, au avut loc „la inițiativa și din voința colectivelor de oameni ai muncii, ale democrației muncitorești-revoluționare, adunări populare în municipii și orașe, centre muncitorești și pe mari platforme din întreaga țară". Adunări „spontane” asemănătoare celei de la București au avut loc, cu o miraculoasă sincronizare a entuziasmului general, în județele Argeș, Botoșani, Brașov. Buzău, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Olt, Suceava, Teleorman și Vrancea. Oamenii nu s-au adunat doar să se vadă în piață, ci au ridicat tribune de pe care „au subliniat deosebita valoare teoretică și practică a tezelor și orientărilor” etc.etc. Și „au evocat prefacerile înnoitoare ce au avut loc în aceste județe” după Congresul IX, „justețea politicii partidului” adunările populare punând în evidență peste tot „aceeași fierbinte și unitară voință a fiilor acestei țări ca România sub conducerea PCR și a secretarului său general (...) să dobândească noi și strălucite victorii” etc.etc."
. Citește materialul complet pe romania.europalibera.org...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10
102

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...

ANAF a publicat Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile!

astăzi, 13:48
66

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele...

Percheziții ale Parchetului European la funcționari publici și la Agenția de Muncă Botoșani. Fraudă de 160.000 de euro!

astăzi, 12:57
595

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro....