Botosaneni morti in strainatate in 2014: Carausi de droguri, sclavi in agricultura si ucisi in accidente! "Un baiat a plecat joi din Botosani si luni a murit"

Botosaneni morti in strainatate in 2014: Carausi de droguri, sclavi in agricultura si ucisi in accidente! "Un baiat a plecat joi din Botosani si luni a murit"

Zeci de botosaneni pleaca anual din tara pentru un trai mai bun, insa mor printre straini. Majoritatea celor care nu s-au mai intors au decedat in accidente rutiere, dar sunt si cazuri in care au fost omorati, fie de straini, fie de rude sau prieteni romani sau ucisi de "locul de munca".

In anul 2014, 39 de botosaneni si-au pierdut viata in strainatate, fata de 22 cati au fost in anul 2013. In Uniunea Europeana au decedat 25 de botosaneni (Italia – 12, Germania – 6, Cehia – 2, Grecia – 2, Franta, Spania si Anglia – 1) , iar in America de Sud au fost 14.

“Majoritatea celor decedati sunt tineri. Un baiat a plecat joi din Botosani, vineri a ajuns acolo si luni a murit. A asociat niste medicamente cu alcool si a fost gasit intr-un hotel decedat. Multi care s-au dus acolo stau in niste conditii nu tocmai bune, dorm prin locuri insalubre, contacteaza diferite boli si astea duc la deces", a declarat Viorel Gaidur, şeful Serviciului Public Comunitar de Eliberare şi Evidenţă a Paşapoartelor Simple.

Cei plecati in Italia ajung sa fie slavi in agricultura italiana. Muncesc zi si noapte pentru o bucata de paine, se imbolnavesc, apoi isi gasesc sfarsitul prin spitale.

Doar in primele cinci luni ale anului trecut erau deja 19 botosaneni decedati printre straini. In luna mai, un botosanean originar din Vorona a decedat în Italia, la Maratta, în apropiere de Terni, după ce a fost implicat într-un accident rutier. Cristian Constantin Nechifor, tată a 4 copii, a murit pe loc. Bărbatul circula pe un scuter cu capacitate cilindrică mare împreună cu cumnata sa, de 24 de ani. Scuterul s-a ciocnit în apropierea unui sens giratoriu cu o maşină Mini Cooper, condusă de un italian din Terni de 22 de ani, care a scăpat nevătămat.

Botoşăneancă găsită moartă înainte de a primi o avere


O botoşăneancă în vârstă de 45 de ani, care urma să primească o despăgubire de 210.000 de euro din partea statului italian după ce a fost acuzată pe nedrept de crimă, a fost găsită moartă pe 4 aprilie, în locuinţa sa din Roma (Italia).

Potrivit presei italiene, cu câteva ore înainte de tragedie, fostul prieten a căutat-o pe Adriana Vasilica Iacob, iar ea i-a răspuns prin SMS că nu vrea să-l vadă. Acesta a continuat să o sune, dar, fiindcă femeia nu a mai răspuns, s-a dus acasă la ea şi a intrat pe fereastră, temându-se că i s-a făcut rău.

Autorităţile italiene au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care a murit femeia dar, întrucât uşa casei era închisă pe interior şi nu existau semne de pătrundere forţată în locuinţă, nu sunt suspiciuni de omor, cazul fiind considerat moarte suspectă.

Sotul impuscat in cap, in timp ce sotia a fost gasita transata!


Un caz care a zguduit atat Italia, cat si Romania, a fost al celor doi soti din Botosani care au fost gasiti morti, el impuscat in cap, iar ea transata. Totul s-a intamplat din cauza geloziei.

Ionel şi Florica Agavriloaiei erau căsătoriţi de 10 ani şi în urmă cu 6 ani au decis să plece din satul natal Hlipiceni (judeţul Botoşani), împinşi de sărăcie să îşi încerce norocul în Italia. Au ajuns în oraşul Ivrea, din nordul Italiei. Aveau doi copii, iar gelozia le-a distrus casnicia.

Florica a dispărut în luna septembrie de acasă, iar Ionel la doar o săptămână de la dispariţia soţiei a fost găsit mort, împuşcat în cap. Poliţia din Peninsulă susţine că ar fi vorba de o sinucidere, bărbatul din Hlipiceni luându-şi zilele cu un pistol de anestezie folosit la abator.

Sute de romani morti in strainatate zac in morgile din Europa


Cadavrele a sute de romani zac in morgile din Europa, deoarece familiile decedatilor nu au bani sa repatrieze trupurile neinsufletite, dar nici nu permit ca acestia sa fie ingropati in strainatate. Statul roman nu suporta costurile repatrierii decedatilor din tarile in care exista posibilitatea inhumarii sau incinerarii lor de serviciile sociale, informeaza PRO TV, citat de ziare.com.

De exemplu, trupul romanului Georgian Pavel se afla de mai bine de un an la o morga din Malaga, Spania. Pentru ca familia nu este de acord ca acesta sa fie inmormantat de Primaria din Malaga, ei incearca sa stranga bani pentru a-l aduce acasa. Dar, cum fiecare zi la morga se plateste cu 92 de euro, factura a ajuns in prezent la 43.000 de euro.

Dintre cei 39 de botosaneni morti in anul 2014 printre straini, doar 30 % au fost adusi si inmormantati acasa.

“Foarte multi nu sunt adusi in tara, datorita costurilor repatrierii. Va dati seama ca ei pleaca din cauza conditiilor pe care le au aici, ori acolo ajungand, daca au decedat, cei care au ramas in tara nu-si pot permite sumele de bani necesare pentru a-i aduce din strainatate. Doar 30 % dintre cei morti in 2014 au fost adusi acasa, restul fiind ingropati acolo", a spus Viorel Gaidur, şeful Serviciului Public Comunitar de Eliberare şi Evidenţă a Paşapoartelor Simple.

Carausi de droguri printre mafioti


Dintre cei 14 botosaneni morti in America de Sud, o parte dintre ei si-au gasit sfarsitul pentru ca au intrat in clanuri mafiote sau printre traficantii de droguri.

Saracia din Romania si lipsa educatiei ii fac pe unii sa cada usor in plasele mafiotilor si contra unor sume de bani devin carausi de droguri.

“Sunt cativa care murit pentru ca au transportat diferite droguri. Nu inteleg riscurile la care se expun. Multi transporta drogurile prin inghitire si risca tot timpul pentru a obtine o suma de bani. Unii dintre ei nu au muncit niciodata in tara si se duc acolo. Nu-i asteapta cainii cu colaci in coada", a completat seful Serviciului Public Comunitar de Eliberare şi Evidenţă a Paşapoartelor Simple.
(Ionuţ Tăbultoc)

 

Spune-ne opinia ta