Bisericile din Botoșani, pline de credincioșii care au participat la sfințirea apei de Bobotează - FOTO

Bisericile din Botoșani, pline de credincioșii care au participat la sfințirea apei de Bobotează - FOTO

Mii de botoșăneni s-au aflat, duminică dimineața, în bisericile din județul Botoșani, la slujbele oficiate cu prilejul cinstirii Botezului Domnului și a sfințirii apei. Oamenii au îndurat frigul pentru a ajunge acasă cu apa sfințită, mulți dintre ei spunând că vor merge și la rudele bolnave, care nu au reușit să ajungă astăzi la biserică.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții au sfințit apa care a fost pusă în mai multe vase mari sau butoaie, iar mai apoi Agheasma Mare a fost împărțită credincioșilor. 

Botoșănenii au așteptat cu răbdare să umple vasele cu agheasmă, în ciuda gerului. Cu crenguțe de busuioc și făcându-și din când în când semnul crucii, oamenii au spus că niciodată gerul nu i-a împiedicat să vină la biserică pentru a lua apa sfințită.

"Cum, maică, de mică vin pe 6 ianuarie să iau Agheasmă Mare, și iaca, am 89 de ani. Cum să nu vin? Nu iau nici o pastilă la vârsta asta", spune o bunică mărunțică. Un bărbat tânăr a venit cu două sticle pe care le umple. "Am părinții amândoi bolnavi, tata e la pat. Am venit să iau Agheasmă și le duc, mă așteaptă amândoi".

Înainte de a umple vasele, credincioșii trec pe lângă crucea de gheață, se închină, apoi lipesc un bănuț în gheața albă. "Nu ne cumpărăm mântuirea, că nu e așa de simplu, punem așa, un bănuț, ne rugăm Domnului pentru sănătate și pentru pace", spune o femeie tânără care tocmai a lipit un bănuț pe crucea de gheață.Agheasma Mare se sfințește o singură dată pe an, la Bobotează (Botezul Domnului), pe data de 6 ianuarie. Se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața, pe nemâncate. Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie" și proaspătă timp indelungat fară a se deteriora odata cu trecerea timpului. 

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul de Interne cere brățări electronice pentru cei care își bat partenerul de viață

astăzi, 08:01
32

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, la bilanţul Poliţiei Române, că pasul următor pentru stoparea violenţei domestice trebuie să fie introducerea brăţărilor elec...

Părinții elevilor cu note slabe la simularea Evaluării Naționale ar putea fi chemați la școală

astăzi, 07:44
444

Profesorii de matematică și română trebuie să facă o analiză a rezultatelor de la simularea Evaluării Naționale ”în fiecare clasă”, potrivit ministrului Educației, Ec...

E BINE SĂ ȘTII: De ce nu se prind pomii fructiferi. 10 greșeli de evitat!

astăzi, 07:11
548

Plantarea pomilor fructiferi necesită mare atenție și mai ales informare în prealabil astfel încât fiecare puiet pe care l-ați pus în pământ să se prindă și să d...