Bisericile din Botoșani, pline de credincioșii care au participat la sfințirea apei de Bobotează - FOTO

Bisericile din Botoșani, pline de credincioșii care au participat la sfințirea apei de Bobotează - FOTO

Mii de botoșăneni s-au aflat, duminică dimineața, în bisericile din județul Botoșani, la slujbele oficiate cu prilejul cinstirii Botezului Domnului și a sfințirii apei. Oamenii au îndurat frigul pentru a ajunge acasă cu apa sfințită, mulți dintre ei spunând că vor merge și la rudele bolnave, care nu au reușit să ajungă astăzi la biserică.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții au sfințit apa care a fost pusă în mai multe vase mari sau butoaie, iar mai apoi Agheasma Mare a fost împărțită credincioșilor. 

Botoșănenii au așteptat cu răbdare să umple vasele cu agheasmă, în ciuda gerului. Cu crenguțe de busuioc și făcându-și din când în când semnul crucii, oamenii au spus că niciodată gerul nu i-a împiedicat să vină la biserică pentru a lua apa sfințită.

"Cum, maică, de mică vin pe 6 ianuarie să iau Agheasmă Mare, și iaca, am 89 de ani. Cum să nu vin? Nu iau nici o pastilă la vârsta asta", spune o bunică mărunțică. Un bărbat tânăr a venit cu două sticle pe care le umple. "Am părinții amândoi bolnavi, tata e la pat. Am venit să iau Agheasmă și le duc, mă așteaptă amândoi".

Înainte de a umple vasele, credincioșii trec pe lângă crucea de gheață, se închină, apoi lipesc un bănuț în gheața albă. "Nu ne cumpărăm mântuirea, că nu e așa de simplu, punem așa, un bănuț, ne rugăm Domnului pentru sănătate și pentru pace", spune o femeie tânără care tocmai a lipit un bănuț pe crucea de gheață.Agheasma Mare se sfințește o singură dată pe an, la Bobotează (Botezul Domnului), pe data de 6 ianuarie. Se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața, pe nemâncate. Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie" și proaspătă timp indelungat fară a se deteriora odata cu trecerea timpului. 

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie condamnată definitiv la închisoare după ce a dat mită la medic!

astăzi, 07:46
170

Curtea de Apel Iaşi a condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare o femeie de 29 de ani, care a dat mită unui medic de la Instititul de Boli Cardiovasculare. Aceasta primise ace...

Sărbătoarea Preasfintei Treimi la Mănăstirea Eşanca

astăzi, 07:36
66

Luni, 17 iunie 2019, de Praznicul Preasfintei Treimi, credincioşii din Darabani şi din zonele învecinate au participat la Sfânta Liturghie săvârşită la Mănăstirea Sfânta...

Un student botoșănean, participant la Universiada - Jocurile Mondiale Universitare

astăzi, 07:11
72

Botoșăneanul George Hobjila, student în anul I la Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice (TUIASI) "Gheorghe Asachi" din Iasi, va participa anul acesta la proba de Ta...