Biserica demontează superstiția care spune că opt zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele: Este o concepție greșită!

Biserica demontează superstiția care spune că opt zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele: Este o concepție greșită!

Ziua de 6 ianuarie marchează Botezul Domnului sau Boboteaza, moment care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, început cu praznicul Sfântului Nicolae. Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii primesc Agheazma Mare, pe care o pot consuma timp de opt zile consecutiv, Până la Odovania praznicului Botezului Domnului.

„Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși dimineața în special înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheazmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor ca să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual pentru că această agheasmă este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-și are efectul dorit”, a explicat pentru TRINITAS TV Arhim. Dimitrie Irimia, informează Basilica.

Față de Agheazma mică, care poate fi consumată în fiecare zi a anului, agheasma mare nu poate fi consumată în celelalte zile, după Odovania praznicului Botezului Domnului, decât cu binecuvântarea duhovnicului.

Tot referitor la Agheazma mare, agenția de presă a Patriarhiei Române informează credincioșii că este greșită concepția că 8 zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele și nu are legătură cu creștinismul. O altă concepție greșită și care nu are legătură cu tradiția Bisericii este cea legată de punerea, în Ajunul Bobotezei, de către fetele necăsătorite, a unui fir de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.

sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la Limfomul non-Hodgkin, un tip de cancer al sângelui care apare în perioada 15 – 35 de ani

astăzi, 19:29
32

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer al sângelui care afectează limfocitele. În această maladie, celulele albe sangvine – limfocitele – încep să crească î...

Fără avorturi la cerere în perioada postului!

astăzi, 18:29
296

Întreruperi de sarcină numai cu indicații terapeutice în perioada postului! Medicii din Secția de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Județean "Mavromati" sp...

S-au bătut pentru play-off până în ultima etapă, dar acum se tem de retrogradare: "Suntem cea mai slabă echipă. E trist şi îngrijorător"

astăzi, 16:50
169

FC Botoşani e în derivă, după ce a ratat la limită calificare în play-off-ul Ligii 1 Betano. Conform finanţatorului Valeriu Iftime, echipa din Moldova a suferit un recul, în urma ratării obie...