Bătaia de joc la care sunt supuşi oamenii ţintuiţi în scaunul cu rotile. Studiu de caz, în județul Botoșani

Bătaia de joc la care sunt supuşi oamenii ţintuiţi în scaunul cu rotile. Studiu de caz, în județul Botoșani

De multe ori statul român, în loc să ajute mai mult încurcă. În judeţul Botoşani, de exemplu, persoanele cu dizabilităţi, mai ales cele ţinuite în scaunul cu rotile, acuză că statul îi ţine în izolare şi le adânceşte neputinţa.

Viaţa unui om ţintuit în scaunul cu rotile este o luptă cu propriile limite dar şi cu limitele impuse de ceilalţi. În judeţul Botoşani, sute de oameni care trăiesc în scaune rulante spun că de multe ori, prin indeferenţă şi nepăsare, statul român le complică şi mai mult existenţa. De la rampele făcute aiurea, la borduri prost amplasate şi mijloace de transport în comun inaccesibile, viaţa unui om cu dizabilităţi este o luptă continuă plină de frustrare şi neputinţă, mai ales din cauza celor care ar fi trebuit să-i ajute şi nu să-i încurce.

Gabi Gaboreanu are aproape 50 de ani şi este unul dintre oamenii puşi în această situaţie. El şi prietenii săi, toţi ţintuiţi în scaunele rulante au decis să povestească cum se petrece o zi din viaţa lor, pe străzile oraşului, la cumpărături sau pur şi simplu la o cafea.

„Aventura tragică a plimbărilor prin oraş”  

Pentru Gabi şi prietenii săi, ieşitul la aer curat înseamnă de multe ori o aventură. Din păcate nu una care să-i bucure. În primul rând trebuie să testeze foarte bine terenul şi să-şi aleagă traseul. Şi asta din cauza trotuarelor prea înalte, unele fără rampe la trecerile de pietoni sau rampe nepotrivite care riscă să-i accidenteze.

„Noi întâmpinăm probleme de obicei la rampele de acces, inclusiv la trotuare. Unele sunt foarte vechi şi nu respectă unghiurile potrivite. În alte cazuri sunt fie prea înguste, fie lipsesc. Scaunele au în faţă roţi foarte mici. Dacă nu eşti atent şi dacă au un unghi prea mare nu poţi urca pe trotuar. Simţim orice denivelare în coloană şi există riscul unor accidente. Sunt multe zone cu probleme iar cei aflaţi în scaunul rulat ajung să facă efort inutil pentru a încojura, pentru a căuta efectiv un loc pe unde să poată trece. Este o aventură tragică a plimbărilor prin oraş. Unii abandonează doar ştiind că nu pot face faţă efortului de a înconjura la nesfârşit. Trebuie o planificare judicioasă a traseului”, spune Gabi Gaboreanu.

Liliana, o altă botoşăneancă, se deplasează la rândul său în scaunul cu rotile. Nu de puţine ori a avut nevoie de ajutor pentru a urca pe trotuar.

Rampele de acces pe trotuare nu sunt făcute cum trebuie, sunt prea înalte. De multe ori sunt nevoită să cer ajutorul altei persoane să mă ajute să urc pe trotuar”, spune Liliana.  

O viaţă interzisă  

De parcă dizabilitatea nu ar fi fost de ajuns, oamenii ţintuiţi în aceste scaune cu rotile ajung să se simtă de-a dreptul marginalizaţi din cauza căilor de acces. Deşi legea 448 pe 2006 spune clar că orice instituţie sau clădire de utilitate publică trebuie să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi, în realitate lucruri sunt tratate cu indiferenţă. Rampele de acces sunt de multe ori făcute în bătaie de joc şi implicit inutile.

„Unele parcă sunt rampe de lansare a rachetelor. Cum ar putea cineva urca pe aşa ceva”, spune Gabi Gaboreanu.

Multe dintre acestea sunt fie prea întortocheate şi neadaptate lăţimii unui cărucior, fie duc către nicărieri. De exemplu, o rampă de acces de la Piaţa Centrală, la ieşirea din hala de lactate se înfundă în câteva gherete. Multe farmacii, magazine şi alte clădiri de utilitate publică au rampe de acces doar ca să zică că sunt făcute.

„Sunt probleme cu rampele la farmacii dar şi la instituţiile publice. Dacă vreau să beau o cafea să zicem, îmi este imposibil să urc”, spune Gabi Gaboreanu.

La instituţiile publice precum al sediul ANAF de exemplu, rampele sunt fie, undeva prin spatele clădirii, fie imposibil de urcat.

„La ANAF au făcut o rampă pe undeva prin spate. Dar dacă este zăpadă eu cum fac? Ocolesc clădirea, cum ajung acolo?”, spune Gabi. Liliana a fost de multe ori cărată pe braţe.

„A fost cazul la instituţii publice unde am fost cărată de angajaţi. Nu exista rampă. Au fost cazuri norocoase. Sunt momente când vreau să cumpăr ceva sau să apelez la un serviciu şi nu pot. Mă simt total neputincioasă, foarte tristă”, spune Liliana.

Tot la capitolul infrastructură, persoanele cu dizabilităţi din Botoşani se plâng şi de modul de amenajare a parcărilor destinate celor cu dizabilităţi. Atunci când le găsesc libere, fiindcă de cele mai multe ori sunt ocupate, nu oferă accesibilitate. Sunt prea înguste pentru ca un cărucior să poată pătrunde printre autoturisme iar persoana cu dizabilităţi să poată intra sau să poată fi urcat în maşină. 

„Atunci când le găsim libere locurile de parcare sunt foarte înguste. Eu nu am cum să deschid portiera. Nu mai zic să intru cu căruciorul printre maşini şi să intru. Este imposibil”, spune Gabi Gaboreanu.   

Mijloace de transport în comun inaccesibile  

Una dintre cele mai mare probleme ale persoanelor cu dizabilităţi este folosirea mijloacelor în comun. Practic, sunt la mila prietenilor cu autoturisme şi a taximetriştilor. Deşi în Botoşani există microbuze subvenţionate de stat dar şi firmă de tramvaie cu capital de stat, niciuna nici alta nu asigură accesibilitate persoanelor în scaune cu rotile. Şi asta în condiţiile în care legea menţionată mai sus, la articolul 62 menţionează clar obligativitatea operatorilor de transport publică să ofere acces neîngrădit persoanelor cu dizabilităţi.   

Alex, este ţinutit de ani buni în scaunul cu rotile. Stă în capătul oraşului şi se plânge că nu poate folosi mijloacele de transport în comun.

„Nu putem folosi nici maxi-taxi, nici tramvaiele. Stau departe şi obosesc. Am nevoie de transport. Trebuie să iau taxiul. Ar fi mult mai ieftin pentru mine cu maxi-taxi, de exemplu. Nu putem urca în acele maşini. Uneori am avut probleme cu şoferii de la taxi”, spune Alex.

Persoanele cu dizabilităţi, în special cei aflaţi în scaunul cu rotile spun că au semnalat de multe ori aceste probleme dar deocamdată lucrurile se mişcă cu încetinitorul. Speră ca într-o zi, lumea să devină mai accesibilă şi pentru ei, scrie Adevărul.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
65

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1119

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
424

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...