Actriţa Florina Cercel va fi înmormântată astăzi la Cimitirul Bellu

Actriţa Florina Cercel va fi înmormântată astăzi la Cimitirul Bellu

Actriţa Florina Cercel va fi înmormântată joi, la ora 13,00, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, informează Teatrul Naţional într-un comunicat.

 Joi, de la ora 10,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al artistei va fi depus în foaierul Sălii Mari a Naţionalului bucureştean, pentru ca toţi cei care au îndrăgit-o să poată să îşi ia rămas bun.

 Actriţa Florina Cercel a murit marţi, la vârsta de 76 de ani și a fost foarte apropiată de botoșăneni, în copilărie, aceasta fiind deseori prezentă în municipiu.

De altfel pritenenii pe care și i-a făcut în perioada copilărie la Botoșani au primit cu multă durere trecerea în neființă a acesteia.

”Femeia e o fereastră prin care poți arunca o privire în paradis (ca să-l parafrez pe poetul-filosof). Dar dacă există ferestre opace, prin care abia dacă deslușești câte ceva sau care te lasă să hălăduiești cu gândul doar pe la periferiile paradisului (!), chipul câte unei femei și ferestrele sufletului ei îți pot provoca adevărate neliniști metafizice.

Cu ce altceva poți să-ți începi bietul comentariu, prin care vrei să-i anunți pe prietenii din Botoșani că Florina Cercel - o mare actriță care a copilărit aici, a fost îndrăgostită pentru prima oară aici și a debutat, de aici, ca elevă, în teatru – nu mai este?!

A fost, pentru ultima oară, la Botoșani, la sfârșitul lunii februarie. A ținut să revadă clădirea în care a funcționat Liceul Mihai Eminescu, pe vremea când era elevă. A trecut și pe la cabinetul stomatologic al nepoatei ei de văr, Manuela.

A revăzut casa copilăriei, de pe str. Iuliu Maniu  și ne-a arătat locul, o casă mai încolo, în care a fost găzduit Ion Dichiseanu, pe vremea când absolvenții IATC din anul 1959 (el – cu care a făcut și pregătire pentru admiterea la IATC, Margareta Pogonat, Sergiu Tudose, Corneliu Revent ș.a.) au venit, în bloc, la Teatrul Național Mihai Eminescu din Botoșani…

A aprins lumânări, la Biserica ortodoxă “Vovidenia” (a regretat că nu l-a reîntâlnit pe preotul Gheorghe Vizitiu), a discutat și politică, dar mereu cu farmecul știut și, cum mi s-a părut (deși actorii se lasă greu citiți), cu multă nostalgie…

Apoi, în seara de 26 februarie, după ce a jucat, la 76 de ani, rolul principal în “Gaițele” lui Kirițescu, la Casa de cultură a sindicatelor, a transmis un mesaj impresionant, referitor la clădirea Teatrului din Botoșani, aflată în construcție de prea multă vreme – pentru acei spectatori care aveau urechi de auzit. Dacă au fost prezenți în sală și cei care aveau reportofoane de înregistrat, cu atât mai bine, înseamnă că acele vorbe, dinainte gândite și bine măsurate, nu s-au pierdut în van! Pentru că, din păcate, în presa locală nu am găsit nimic în acest sens, în zilele următoare...

Vom găsi, în schimb, în aceste zile. Nu-i târziu decât pentru Florina CERCEL.

Odihnească-se în pace!”, scrie unul din prietenii din copăilărie ai artistei, Todirel Călugărița, pe pagina sa de socializare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1273

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
343

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
332

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...