Un medic a răbufnit: "Domnule Dragnea, îmi sunteți profund antipatic, la limită îmi provocați silă, dar vă cer ajutorul!"

Un medic a răbufnit: "Domnule Dragnea, îmi sunteți profund antipatic, la limită îmi provocați silă, dar vă cer ajutorul!"

Un medic psihiatru a publicat pe Facebook o scrisoare deschisa catre presedintele PSD Liviu Dragnea, in care ii solicita ajutorul pentru a interveni in ”catastrofa din sistemul de sanatate”.

Gabriel Diaconu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste ”coma profunda” in care se afla platforma informatica integrata din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Baza de date a CNAS este blocata si rareori medicii mai reusesc sa o acceseze. Din acest motiv, in urma cu cateva zile, medicii revoltati s-au strans in fata sediului Casei, pentru ca, daca elibereaza retete de mana, risca sa nu le fie decontate.

Diaconu afirma ca ”fara o interventie sustinuta, concertata si intreaga concordie a guvernului si partidelor, milioane de romani au, sau vor avea, de suferit”. De asemenea, el sustine ca acest colaps al sistemului informatic in sanatate ”omoara oameni”.

Mesajul integral al medicului psihiatru Gabriel Diaconu:

”Pentru ca ce-ar mai fi de pierdut:

Domnule Dragnea,

Va scriu pentru ca, fara sa ne furam unul altuia caciulile, sunteti cel care trage frana sau apasa pedala in guvernarea actuala. Dupa indelungi deliberari m-am hotarat sa va transmit un mesaj aici, asa, public, fara alt gand in cap decat catastrofa din sistemul de sanatate. La ora la care cititi aceste randuri sunt deja saptamani de cand Platforma informatica integrata, cea care permite procesarea serviciilor acordate in sanatate, este in coma profunda. Fara o interventie sustinuta, concertata si intreaga concordie a guvernului si partidelor, milioane de romani au, sau vor avea, de suferit. Vreti sa ne ocupam de siguranta nationala?

Hai sa ne ocupam de siguranta nationala.

Domnule Dragnea, colapsul sistemului informatic in sanatate omoara oameni. Potrivit statisticilor, avem peste 60 de mii de decese, anual, din cauze prevenibile. Prevenibile medical. Prevenibile administrativ.

Pentru unii dintre pacienti prescriptia medicamentelor pentru bolile lor cronice inseamna diferenta dintre viata si moarte. Pentru altii accesul rapid la un medic, aidoma, inseamna speranta pentru ziua de maine pe care, acum, nu o mai au. Oamenii au nevoie de bilete de trimitere pentru investigatii pe care altfel nu si le permit. Vorbim de ”tomografe si remeneuri”, desi lista e mult mai lunga. Unii iau medicamente salvatoare de vieti al caror cost e mult dincolo de venitul lor lunar fara de care nu pot supravietui, sau fara de care bolile lor decompenseaza si-atunci vor ajunge internati in spital.

Fara functionarea sistemului, trenul cu bani dinspre si inspre Casa Nationala de Asigurari in Sanatate deraiaza. Pentru ca gatul de sticla, anume soft-ul care inregistreaza date si justifica ulterior cheltuieli, de mai bine de doua saptamani da rateuri.

Domnule Dragnea,
S-a ajuns pana acolo unde reprezentantii Casei, desi datele personale, private de sanatate ale romanilor sunt protejate prin lege si buna lor obladuinta e o chestiune de maxima siguranta, au permis inclusiv unor persoane care nu sunt legate contractual de CNAS sa ”depaneze” problema. Contractele de mentenanta au expirat, urmeaza sa ajunga la final si contractele pentru firmele care au in grija sistemele de citire ale cardurilor de sanatate. Anul acesta vor trebui inoite cardurile a peste 700 de mii de romani. La ce bun sa reinnoiesti cardurile daca-ti permit acces doar la un starv de infrastructura?

Prin deciziile autoritatilor, talpa medicinei, medicii de familie, au fost lasati in bataia pustii fara niciun instrument altul decat propria lor disperare. Si, oricate semnale au dat, s-au izbit de usi inchise, urechi surde si umeri ridicati.

Domnule Dragnea, imi sunteti profund antipatic, la limita imi provocati sila, dar va cer ajutorul. Nu pentru mine, cat pentru toti oamenii care au de suferit din pricina acestui dezastru.

Guvernul actual, domnule Dragnea, unul care de aceasta data nu este al dumneavoastra, ci al nostru, al romanilor, se uita la aceasta problema ca mata prin samanta de marar. Sunteti nu doar om politic, domnule Dragnea, sunteti – si dumneavoastra – cetatean roman asigurat medical. Sunteti parinte, sunteti om. Evident sunt lucruri care pot fi platite din buzunar, dar daca – Doamne fereste – pica meteoritul peste dumneavoastra si suferiti multiple traume veti fi preluat de sistemul nostru de urgenta/ ambulanta/ SMURD si, cel putin pasager, veti trece prin organizarea superba a acestei malignitati.

Astfel ca va intreb cand e ultima oara cand ati fost la medicul dumneavoastra de familie. Stim ca demnitarii lucreaza cu OPSNAJ, ca doar, deh, suntem unii mai egali decat ceilalti, dar pana si OPSNAJ depinde, ca doar e parte din acelasi aparat, de platforma informatica. Sunteti sigur ca datele dumneavoastra medicale sunt in siguranta? Sunteti sigur ca actualul sistem informatic isi face treaba sa le protejeze?

Datele de sanatate ale romanilor, domnule Dragnea, sunt aur pentru terte parti care doresc sa fure informatii vitale. Nu doar pentru ca acolo sunt adrese de buletin, coduri numerice personale. Dar si pentru ca acolo sunt detalii care pot permite unei companii sa-si ajusteze fin oferta de medicamente astfel incat sa poata a) face profit respectiv b) negocia de pe o pozitie de putere cu autoritatile cand trebuie asigurate stocuri. stie, cum se zice, dinainte.

N-am nimic de oferit la schimbul atentiei dumneavoastra. Indubitabil privirea, astazi, va strabate spre Ierusalim si imprejurimi. Dar am ceva de promis in schimbul inatentiei dumneavoastra. Anume ca am sa scriu, domnule Dragnea, pana cand o sa-mi sangere mainile despre blestematiile intermediarilor puterii careia-i dati gir, pana in ultima zi, pana in ultimul ceas. Pentru ca am jurat sa fiu medic. Dar, mai mult decat atat, am povara si responsabilitatea reputatiei, notorietatii si credibilitatii care vin cu ele. si e o grea povara.

Astept un raspuns grabnic, multumesc anticipat celor de aici care vor facilita, din mana in mana, mersul acestui mesaj spre analiza dumneavoastra”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Drama unui băiat de 13 ani diagnosticat cu cancer - Un SMS de 2 Euro la 8832 cu textul “Antonio” îl ajută în lupta cu maladia!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
2839

Antonio Hoinaru este un copil de numai 13 ani, care până la această vârstă a dobândit maturitatea vieții, înainte de vreme. A fost un copil absolut normal, ca toți copiii:...

Se zbate între viață și moarte, după o noapte petrecută în ger!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
1036

A ajuns la spital cu o temperatură a corpului de doar 22,6 grade Celsius! După o noapte petrecută în zăpadă, femeia în vârstă de 84 de ani era aproape înghetață de...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
441

Două case de pe strada Tomis, din municipiul Botoșani, au fost afectate marți după-amiază de un incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric.Pompierii b...