Un cioban din Botoșani a mers pentru prima dată, în 69 de ani, la medic. Ce li s-a aratat doctorilor ieșeni in timpul examenelor medicale! Un caz unicat

Un cioban din judetul Botosani s-a prezentat, in urma cu cateva zile, la Spitalul Cai Ferate din Iasi. Nu ar fi apelat la ajutorul medicilor daca durerile de burta nu ar fi fost atat de violente si nu au cedat la administrarea de calmante.

Un cioban din Botoșani a mers pentru prima dată, în 69 de ani, la medic. Ce li s-a aratat doctorilor ieșeni in timpul examenelor medicale! Un caz unicat

Mai mult, baciul, in varsta de 69 ani, nu mai avea tranzit intestinal. Viata ciobanului era in pericol de moarte. Medicul l-a diagnosticat cu ocluzie intestinala.

Asta inseamna ca barbatul avea intestinul blocat si impiedica propulsarea continutului. Ocluzia intestinala necesita tratament de urgenta, deoarece poate duce la decesul bolnavului. Pentru a afla cauza aparitiei acestei ocluzii, medicul a aprofundat investigatiile si a descoperit ceva ingrozitor. Nu a mai intalnit asa ceva la niciun bolnav. In cei 69 de ani de viata, ciobanul nu a mers niciodata la medic. Acesta le-a spus medicilor ca nu a avut nevoie.

Medicul chirurg Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iasi, care s-a ocupat de pacient, sustine ca pacientul a mai avut dureri, dar le-a igonorat. Avand in vedere cele patru tumori descoperite pe colon, pacientul ar fi trebuit sa aiba dureri cu mult inainte de aparitia ocluziei intestinale, o complicatie a leziunilor neoplazice.

"Raritatea acestui caz consta in faptul ca pacientul avea patru leziuni canceroase pe acelasi segment, pe acelasi organ. Am mai avut cazuri doar cu doua tumori. Recent, am avut un pacient care avea 3 cancere sincrone pe organe diferite, colon, hepatic si suprarenala dreapta. Revenind la pacientul care este cioban s-a intervenit chirurgical pentru indepartarea celor patru tumori. Prima leziune era situata la nivel anal, anus, a doua la o distanta de 6-7 cm de zona anala, a treia pe sigmoid, iar a patra pe colonul transvers, adica partea cea mai mobila a colonului. Post operator, starea de sanatate a pacientului este stabila. Urmeaza sa fie externat maine (astazi-n.r.) si va reveni peste maximum o luna si jumatate pentru o noua interventie chirurgicala de reintegrare", a declarat chirurgul Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iasi, conform Buna Ziua Iasi.

Medicii de specialitate au precizat ca exista mai multi factori de risc pentru cancerul de colorectal. De asemenea, chirurgul Mihai Glod a mentionat ca pacientul nu ar fi ajuns in acest stadiu daca ar fi efectuat controale medicale periodice, macar anual.

"La varsta de 69 ani, pacientul nu a mers niciodata la medic. Sunt convis ca a avut dureri, dar le-a neglijat. Sunt multiple cauze care duc la aparitia cancerului de colon. Prezenta polipozei recto-colonica pe care pacientul a avut-o, reprezinta un factor de risc major. Cele patru leziuni canceroase sincrone s-au dezvoltat pe aceasta polipoza recto-colonica. Majoritatea polipilor colonici sunt de natura benigna, dar un anume tip de polipi pot fi premergatori cancerului colorectal. Din acest motiv este foarte important screeningul periodic la persoanele cu varsta peste 50 de ani sau cei cu risc crescut de cancer colorectal. Alimentatia nesanatoasa este un alt factor de risc", a declarat medicul Mihai Glod, pentru sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Gabriela Firea, despre evenimentul de pe Arena Naţională dedicat Simonei Halep: "Am greşit. Știţi cum e... mintea românului cea de pe urmă!"

astăzi, 14:40
86

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, într-un interviu acordat RFI, că a greşit alegând să-i înmâneze Simonei Halep cheia oraşului şi diploma de...

"33% din angajaţii statului stau degeaba, dar cei care muncesc îi susțin"

astăzi, 11:43
573

33% din angajaţii statului stau degeaba şi alţi 33% trebuie supravegheaţi ca să îşi facă treaba. Iar ceilalţi, care muncesc, manifestă o solidaritate ciudată cu ei, de tip colectivism ...

Rămași fără loc de muncă la oraș, botoșănenii iau drumul satelor!

astăzi, 07:46
594

Deși migrația oraș-sat a devenit dominantă ca pondere în migrația totală începând din 1997, tabloul teritorial al  structurii migrației interne este unul puternic diferen...