Un botoșănean va primi corneea de la o fetiță moartă la săniuș

O fată de 11 ani și-a pierdut viața, dar a schimbat altele cinci. Fetiţa a intrat cu sania într-un stâlp, lovindu-se la cap. Părinţii nu au dus-o la medic imediat, pentru că nu acuza dureri. Când durerile au început, se pare că era deja prea târziu: fetiţa a intrat rapid în moarte cerebrală. Organele ei au fost donate.

 

Un botoșănean va primi corneea de la o fetiță moartă la săniuș

Tragedia cumplită a unei fetiţe de 11 ani a salvat cinci bolnavi care aşteptau un organ sănătos de mai multă vreme.

Copila, de loc din comuna vasluiană Puieşti, a fost declarată în moarte cerebrală în urma unor complicaţii severe suferite după un banal accident petrecut la săniuş. O echipă mixtă de medici ieşeni şi bucureşteni a prelevat miercuri, în cadrul Centrului Regional de Transplant Iaşi (CRT), ficatul, rinichii şi corneea copilei. Doi pacienţi de pe listele de aşteptare au fost deja transplantaţi la Iaşi, primind organele prelevate.

„De la copilul de 11 ani de la care s-au prelevat rinichii, ficatul şi cornee. Cornee a rămas la Iaşi, pentru transplant în clinica de oftalmologie, un rinichi a fost trimis la «Spitalul Parhon», unde s-a făcut transplantul în cursul zilei de ieri, ficatul şi celălalt rinichi au fost trimise la Bucureşti, pentru că noi nu avem pe lista de aşteptare, la transplantul hepatic, un pacient atât de mic. A fost o intervenţie complexă, cu chirurgi ieşeni şi bucureşteni, cu anestezist de la Spitalul «Sfânta Maria»“, a arătat dr. Raluca Neagu, medic coordonator al CRT.

Fetiţa de la care s-au prelevat organele a ajuns la Iaşi sâmbătă seara, pe 21 ianuarie. Copila a fost transferată de la Spitalul din Bârlad la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, cu un traumatism cranian sever. În timpul zilei minora a intrat cu sania într-un stâlp de electricitate, dar, nesimţindu-se rău, nu a fost adusă de familie la spital. Abia seara, când copila a început să acuze dureri mari, familia a solicitat ambulanţa. Din nefericire, miercuri fetiţa a fost declarată în moarte cerebrală, părinţii acceptând să-i doneze organele. Prelevarea de organe a avut loc la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Pentru corneea prelevată de la fetiţa de lângă Bârlad, în clinica de oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au fost identificaţi doi bolnavi compatibili: o fetiţă de doi ani tot din judeţul Vaslui, care a fost deja transplantată, şi un bărbat de peste 60 de ani din judeţul Botoşani, care încă nu a fost operat. Prelevarea de miercuri din cadrul CRT a fost cea de-a doua intervenţie de acest fel din 2017.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmi huiduiți la un meci după ce au cerut înlăturarea unor bannere cu mesajul "Moldova vrea autostradă"

astăzi, 15:26
65

Suporterii ieseni au afisat la meciul de fotbal Poli Iasi - Dinamo, de vineri seara, bannere cu mesajele "Moldova vrea autostrada" si "Moldova cere echitate si respectarea drepturilor&q...

LUNI: Județul Botoșani, sub atenționare de COD GALBEN!

astăzi, 14:16
1231

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip COD GALBEN, valabilă luni, 24 septembrie, între orele 10.00 - 23.00, zonele afectate fiind Oltenia, Moldov...

La mulți ani, SOFIA VICOVEANCA - "Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut!"

astăzi, 10:47
662

Sofia Vicoveanca s-a născut la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi în Ucraina), p...