Un botoșănean va primi corneea de la o fetiță moartă la săniuș

O fată de 11 ani și-a pierdut viața, dar a schimbat altele cinci. Fetiţa a intrat cu sania într-un stâlp, lovindu-se la cap. Părinţii nu au dus-o la medic imediat, pentru că nu acuza dureri. Când durerile au început, se pare că era deja prea târziu: fetiţa a intrat rapid în moarte cerebrală. Organele ei au fost donate.

 

Un botoșănean va primi corneea de la o fetiță moartă la săniuș

Tragedia cumplită a unei fetiţe de 11 ani a salvat cinci bolnavi care aşteptau un organ sănătos de mai multă vreme.

Copila, de loc din comuna vasluiană Puieşti, a fost declarată în moarte cerebrală în urma unor complicaţii severe suferite după un banal accident petrecut la săniuş. O echipă mixtă de medici ieşeni şi bucureşteni a prelevat miercuri, în cadrul Centrului Regional de Transplant Iaşi (CRT), ficatul, rinichii şi corneea copilei. Doi pacienţi de pe listele de aşteptare au fost deja transplantaţi la Iaşi, primind organele prelevate.

„De la copilul de 11 ani de la care s-au prelevat rinichii, ficatul şi cornee. Cornee a rămas la Iaşi, pentru transplant în clinica de oftalmologie, un rinichi a fost trimis la «Spitalul Parhon», unde s-a făcut transplantul în cursul zilei de ieri, ficatul şi celălalt rinichi au fost trimise la Bucureşti, pentru că noi nu avem pe lista de aşteptare, la transplantul hepatic, un pacient atât de mic. A fost o intervenţie complexă, cu chirurgi ieşeni şi bucureşteni, cu anestezist de la Spitalul «Sfânta Maria»“, a arătat dr. Raluca Neagu, medic coordonator al CRT.

Fetiţa de la care s-au prelevat organele a ajuns la Iaşi sâmbătă seara, pe 21 ianuarie. Copila a fost transferată de la Spitalul din Bârlad la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, cu un traumatism cranian sever. În timpul zilei minora a intrat cu sania într-un stâlp de electricitate, dar, nesimţindu-se rău, nu a fost adusă de familie la spital. Abia seara, când copila a început să acuze dureri mari, familia a solicitat ambulanţa. Din nefericire, miercuri fetiţa a fost declarată în moarte cerebrală, părinţii acceptând să-i doneze organele. Prelevarea de organe a avut loc la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Pentru corneea prelevată de la fetiţa de lângă Bârlad, în clinica de oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au fost identificaţi doi bolnavi compatibili: o fetiţă de doi ani tot din judeţul Vaslui, care a fost deja transplantată, şi un bărbat de peste 60 de ani din judeţul Botoşani, care încă nu a fost operat. Prelevarea de miercuri din cadrul CRT a fost cea de-a doua intervenţie de acest fel din 2017.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incredibil! Hoțul nu s-a mai obosit să îl buzunărească: I-a furat haina cu totul!

astăzi, 11:52
403

Pe 15 decembrie, poliţiştii Secţiei 3 Rurală Hlipiceni au fost sesizaţi cu privire la faptul că în aceeaşi zi, în jurul orei 18.30, un bărbat de 67 de ani, din comuna Albeşti, jud...

12 litri de alcool i-au adus unei botoșănence o amendă de 2.000 de lei și confiscarea mărfii!

astăzi, 11:40
248

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Sau, mai bine spus, nu se potrivește cu socotelile pe care le fac oamenii legii, atunci când verifică actele de proveniență a mă...

Botoșăneancă prinsă în timp ce încerca să vândă sute de articole pirotehnice!

astăzi, 11:33
210

În cursul zilei de sâmbătă, în baza Planului de acţiune al Serviciului de Ordine Publică, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – ...