Tumori gigant extirpate de medicii de la Maternitatea Botoşani

Medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati s-au confruntat în ultimele două luni cu mai multe cazuri în care a fost necesară intervenţia chirurgicală pentru extirparea unor tumori care ajunseseră să cântărească și câteva kilograme.

Tumori gigant extirpate de medicii de la Maternitatea Botoşani

Medicul Gina Puflea susţine că în ultimul an a crescut numărul pacientelor care au ajuns să se opereze la Maternitatea Botoşani, din cauza unei afecţiuni ginecologice, dar spune că această creştere se datorează şi faptului că tot mai multe femei aleg să se trateze în Botoşani şi nu mai pleacă la spitale din oraşele învecinate sau în centre universitare.

“Operaţiile ginecologice sunt în număr mare, chiar comparativ cu centrele universitare, în fiecare zi avem 1-2 operaţii din sfera ginecologică. Sunt patologii cu tumori foarte mari, dar în final evoluţiile sunt bune, nu am avut complicaţii, nu am avut complicaţii infecţioase, nu avem infecţii nozocomiale. Se observă de la an la an o creştere, multă lume din judeţ nu mai pleacă în celelalte judeţe sau în centre universitare, vin şi se operează la noi, chiar capătă curaj. În ultimele luni au fost 3-4 tumori gigant peste 5 kilograme, dar la anatomie patologică au rezultat doar tumore benigne”, a precizat medicul Gina Puflea.

Potrivit acesteia, ca principală cauză a apariţiei tumorilor în sfera ginecologică poate fi incriminat factorul genetic.

“Există acea transmitere genetică a fibromatozei uterine, o hipersecreţie de estrogeni sau un tratament cu estrogeni. În general, pacientele care fac tratamente îndelungate pentru obţinerea unei sarcini pentru pregătire pentru fertilizare sunt expuse la aceste tumori”, a mai spus medicul Gina Puflea. 

Multe dintre cazuri au fost depistate şi au ajuns să fie tratate la timp datorită Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin. 

 

Spune-ne opinia ta