Tu stii ce mananci? Cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunosti, inainte de a iesi la gratar cu copiii

De ce trebuie sa tii cont atunci cand oferi carne la gratar celui mic? Carnea trebuie sa fie proaspata, preparata in conditii de igiena, focul sa nu fie pe carbuni, iar varsta copilului sa fie adecvata. O sumedenie de factori de care trebuie sa tii cont, nu-i asa?

Tu stii ce mananci? Cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunosti, inainte de a iesi la gratar cu copiii

Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru tine in luarea unei decizii, Ziare.com a intrebat specialisti in nutritia copilului care este parerea lor despre acest mod de preparare a carnii. De asemenea, vom prezenta si cateva studii care spun, totusi, ca fumul este toxic in mancare.

Cum preparam gratarul?

"In general, preparatele la gratar se recomanda dupa ce copilul are o capacitate buna de masticatie", spune Dr. Valeria Herdea, medic de familie, pediatru si presedinte al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).

Ceea ce gatim noi pana atunci poate fi preparat in casa, prin fierbere sau prin aburi.

Chiar si cand copilul mai creste, in afara de a respecta prospetimea si calitatea carnii, trebuie sa avem foarte mare grija in ce gratar o preparam, cum i-o oferim si cat suntem de curati.

"Daca nu suntem curati, o mancare la gratar se poate solda cu o enterocolita foarte urata care se termina la spital", ne atentioneaza dr. Herdea.

"Inainte de a duce copilul la un gratar intr-o poiana, trebuie sa ne asiguram ca avem toate conditiile de igiena, pentru a nu ajunge la imbolnaviri".

Daca totusi ajungem "la un gratar", trebuie sa tinem cont ca nu este recomandata carnea tocata.

"Exclus orice fel de produs tocat, congelat, conservat, de la mititel si pana la chiftea sau orice altceva. Se administreaza copilului carne proaspata, carne care are cel putin 48 de ore de la taierea animalului, pentru ca nu e bine nici in momentul taierii animalului, deci nu facem pomana porcului si ii dam copilului", mai spune medicul.

"Atunci cand nu exista alergii cunoscute, prima indicatie ramane salaul, ramane pastravul, ramane dorada sau codul alb, care nu produc alergii. Dupa aceea, vorbim de carne de pui sau curcan crescuti in conditii ecologice. Si abia apoi vorbim despre vita", explica dr. Valeria Herdea.

Si dr. Bodea Raluca Simona, medic primar pediatru, recomanda sa fim atenti la calitatea carnii si la prospetimea ei, pentru ca acest tip de preparare (la gratar) nu distruge eventualii microbi sau paraziti de contaminare.

"Atentie la calitatea focului! Va sugerez doar foc cu lemn de calitate, bine uscat, folosit in gastronomie la prepararea afumaturilor de calitate. Nu folositi carbuni. Nu folositi aprindere cu gaz lichid sau petrol", completeaza dr. Bodea, facand trimitere la studiile care au demonstrat ca fumul poate fi cancerigen. Citeste continuarea pe ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
543

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
120

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
75

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...