Trebuie să faci o analiză RMN: Știi ce pregătiri sunt necesare înaintea investigației?

Examinarea RM este o metodă noninvazivă, neiradiantă, dar necesită o dotare tehnică performantă, tehnicieni și medici bine instruiți, fiind o metodă scumpă.

Trebuie să faci o analiză RMN: Știi ce pregătiri sunt necesare înaintea investigației?

De mare acuratețe, analizele cu rezonanța magnetică sunt recomandate în anumite cazuri, iar ca să le faci trebuie să te pregătești. Explică pentru Doctorul Zilei dr. Maria Alexandrescu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Doctorul Zilei: Când este indicat să realizăm un RMN?

Dr. Maria Alexandrescu: Rezonanța magnetică se bazează pe proprietatea protonilor de H+ plasați într-un câmp magnetic puternic (1-3 T) și excitați printr-un impuls de radiofrecvență de a emite un semnal care este prelucrat și convertit în imagine.

Examinarea RM se face doar la indicația medicului specialist și numai după un examen clinic prealabil. Spre exemplu, examinarea cerebrală trebuie adaptată în funcție de patologie (de diagnosticul pacientului): traumatismele cerebrale, AVC hemoragice, patologia sinusală au indicație de CT cerebral, pe când tumorile, malformațiile vasculare, epilepsia, patologia nervilor cranieni necesită examen RM cu protocoale specifice fiecăreia în parte.

-În ce cazuri nu este indicat realizarea unui RMN?

-Ca orice metodă imagistică, examinarea RMN are contraindicații, absolute sau relative. Dintre indicațiile relative amintim: femeia însărcinată în primul semestru de sarcină, protezele valvulare cardiace, clipsurile metalice. Pace-makerul cardiac, cateterul Swan-Ganz, implanturile cohleare, protezele metalice, neurostimulatori, pompele cu injectare continuă, implanturile oculare, contraindică absolut efectuarea unui examen RM.
 

Cum te pregătești pentru RMN

-Trebuie să respectăm anumite reguli înainte și după această investigație? Cum ne pregătim?

-Pacientul nu trebuie să mănânce cu 4 ore înainte, trebuie să aducă analize de sânge care să ateste funcția renală (uree și creatinină), trebuie să se prezinte cu documentele medicale anterioare, examinări imagistice anterioare și, obligatoriu, cu o recomandare scrisă și parafată din care să reiasă diagnosticul și regiunea care trebuie examinată.

Există examinări RMN care necesită o pregătire specială (examinări la copii care vor fi sedați, examinările entero-RM, examinarile cardiace), pregătire care este explicată încă de la programarea pacientului.

Examinarea RM este o metodă noninvazivă, neiradiantă, dar necesită o dotare tehnică performantă, tehnicieni și medici bine instruiți, fiind o metodă scumpă.

-Cum se efectuează această investigație?

-Pacientul este dezbrăcat și echipat cu un halat special, introdus în camera magnetului unde va fi conectat la anumite antene specifice tipului de examinare solicitat.

Este o examinare de lungă durata (15 min – o oră), uneori necesită administrarea substanței de contrast sau a unor medicamente. Toate aceste lucruri sunt explicate pacientului înainte de începerea examinării.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...