Tensiuni si acuzatii de frauda la alegerile pentru funcțiile din Colegiul Psihologilor din Romania, condus de un botoșănean!

Tensiuni si acuzatii de frauda la alegerile pentru funcțiile din Colegiul Psihologilor din Romania, condus de un botoșănean!

 MIHAI ANIȚEI  

Breasla psihologilor din Romania este in fierbere din cauza tensiunilor majore izbucnite intre actuala conducere executiva a Colegiului Psihologilor si marea masa a psihologilor. Tensiunile au aparut odata cu inceperea procesului electoral intern pentru alegerea unei noi conduceri la nivel central, dar si la nivel de filiale. Multi dintre psihologii din tara acuza actuala conducere ca distorsioneaza procesul electoral si schimba regulile in timpul jocului pentru a-si perpetua influenta la varful profesiei; actuala conducere invoca legislatia si lipsa de personal juridic, relatează Hotnews.

Pe scurt: Toate filialele judetene al Colegiului Psihologilor au alegeri pentru conducere, dar si pentru desemnarea electorilor care vor merge la conventia nationala unde este ales presedintele Colegiului. Nume importante din mediul profesional contesta "abuzuri" si "acte arbitrare" ale conducerii, reprezentata de presedintele Mihai Anitei si Directorul general al CPR, precum si coordonatorul departamentului Juridic - Iulian Laurentiu Stefan (el insusi candidat pentru presedintia Colegiului).

Care sunt principalele abuzuri semnalate de contestatarii actualei conduceri:

- modificarea regulilor jocului dupa demararea procesului electoral prin dispozitii luate de catre presedinte, fara consultarea celorlalte foruri de conducere si care modifica prevederile hotararii din 2013, aprobata de catre Comitetul Director, dupa care ar trebui derulate alegerrile;
- invalidarea arbitrara a multor candidaturi pentru posibili electori din filialele judetene
- invalidarea arbitrara a unor candidaturi pentru presedintia Colegiului, precum si a unor candidaturi pentru un mandat in Comitetul Director
- lipsa unor proceduri clare de contestare a acestor invalidari, precum si modificarea procedurilor legate de votare
- demiterea fara baza legala a unor sefi de filiale
- validarea arbitrara a candidaturii lui Iulian Laurentiu Stefan pentru sefia Colegiului Psihologilor

Practic, in acest moment alegerile in marea majoritate a filialelor judetene ale Colegiului Psihologilor au fost suspendate sau amanate dupa ce conducere centrala a Colegiului a invalidat zeci de candidaturi locale pentru posturile de electori (cei care ar urma sa aleaga conducerea centrala) si zeci de candidaturi pentru un mandat in forurile de conducere, pe motive care tin de interpretarea statutului organizatiei. Acestea asteapta corectarea acestor probleme, posibila prin sedinta comuna a Comitetului Director si a Consiliului Director al CPR programata pe 10 aprilie, desi conducerea actuala a refuzat sa convoace sedinta.

Mihai Anitei, actualul presedinte al Colegiului Psihologilor, respinge acuzatiile de fraudare a procesului electoral si spune ca "alegerile se desfasoara in baza unei hotarari din 2013, care le interzice celor care care au avut doua functii de conducere in oricare dintre forurile de conducere, indiferent de numele sau, sa mai aiba vreun alt mandat de conducere".

In ceea ce priveste acuzatiile de respingere arbitrara a candidaturilor din teritoriu pentru organul colectiv de conducere a Colegiului, presedintele Mihai Anitei se apara spunand ca "nu exista mijloace juridice pentru verificarea acestor candidaturi, ea se face cu doar doi consilieri juridici, doar atati oameni avem".

Problema semnalata insa de foarte multi psihologi in dialoguri cu HotNews.ro, dar si pe grupuri de discutii pe Facebook, este ca departamentul juridic al Colegiului, cel care a invalidat "arbitrar" candidaturile, este condus chiar de Iulia Laurentiu Stefan, el insusi candidat la sefia Colegiului si favoritul presedintelui Anitei. "Ei schimba regulile jocului in timpul jocului, in folos personal", a declarat Ion Dafinoiu. Cum se apara Mihai Anitei in fata acuzatiilor? "Din pacate, la fiecare patru ani avem aceleasi probleme de contestare din partea aceluiasi grup de nemultumiti, nu vreau sa-i nominalizez. Sunt interese ale scolilor formatoare si ale comerciantilor de teste. Alegerile nu sunt organizate de o persoana anume, procesul e cat se poate de riguros, domnul Stefan nu interfereaza". Complet pe Hotnews...

 

Mihai Aniţei s-a născut pe 18 octombrie 1948, în localitatea Brăeşti, judeţul Botoşani. Este unul dintre cei mai cunoscuți psihologi din ţară, iar din 2009 conduce Colegiul Psihologilor din România. Prof.univ. dr. Mihai Aniţei este un profesionist cu experienţă de peste 35 de ani în variate domenii ale psihologiei, cu preponderenţă în psihologia muncii, industrial-organizaţionala, aeronautică şi energetică nucleară.

În anul 1974 a absolvit Facultatea de Filozofie, secţia Psihologie, a Universităţii Bucureşti, iar un an mai târziu prelua conducerea Laboratorului de Psihologie, Întreprinderea de Pompe Aversa Bucureşti, pentru o perioadă de patru ani, pentru ca apoi, timp de 10 ani, să activeze ca adjunct al şefului Laboratorului de Psihologie Aeronautică, Centrul de Medicină Aeronautică, Bucureşti, desfăşurând activităţi de selecție profesională și expertiză periodică a personalului aeronautic din aviația militară și civilă, contribuind la modernizarea-computerizarea Laboratorului de Psihologie Aeronautică. A asigurat asistență psihologică piloților, fiind psihologul grupei de trageri în poligonul de la Astrahan, 1989 (Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare, cel mai bine înzestrat regiment de aviaţie de vânatoare din România, între timp desfiinţat sau, după cum spun unii istorici, "neutralizat").

După 1989 intră în învăţământul universitar, parcurgând toate treptele ierarhice (lector universitar, conferenţiar universitar, iar din 2007 până în prezent profesor universitar), la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. De mai bine de 20 de ani conduce Laboratorul de Psihologie Experimentală "Gheorghe Zapan", de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti.

Este doctor în psihologie, la Universitatea Bucureşti, iar din anul 2007 şi conducător de doctorat şi director al Şcolii de Doctorat, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Din 2009 este preşedintele Colegiului Psihologilor din România, forul suprem al tuturor psihologilor și instituțiilor care au psihologia ca obiect principal de activitate, fiind reales în această funcţie în aprilie 2013.

În 1981 se specializează în microcalculatoate la Institutul Central de Informatică București, iar în iulie 1992 participă la un curs de specializare la firma de aparatură psihologică de laborator Schuhfried din Viena. Din anul 2002 participă direct la elaborarea legislației, normelor şi reglementărilor profesiei de psiholog și la implementarea acestora.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...