Sute de botoşăneni afectaţi de viroze. Autorităţile insistă pentru vaccinarea antigripală

Peste 1.000 de botoşăneni au avut de suferit în urma afecţiunilor respiratorii în ultima săptămână. Trei dintre pacienţi sunt suspecţi de gripă.

Sute de botoşăneni afectaţi de viroze. Autorităţile insistă pentru vaccinarea antigripală

În total, peste 1.180 de botoşăneni au suferit din cauza afecţiunilor respiratorii, aproape 800 dintre aceştia cu viroze, iar aproape 400 cu pneumonii. Puţin peste 100 din ei au avut nevoie de tratament de specialitate în spital, iar exact jumătate din aceste cazuri au fost în rândul copiilor de până în 14 ani.

Printre aceştia şi primele trei cazuri de gripă, toate cu simptome clinice, internate în spital. Dintre aceştia o femeie a fost internată pe reanimare în stare gravă. DSP aşteaptă însă şi confirmarea de laborator, acestea fiind catalogate pentru moment ca fiind doar cazuri clinice. 

Specailiştii spun că având în vedere evoluția sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai târziu față de sezonul din anul anterior, se recomandă continuarea vaccinării antigripale și în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie.

Ministerul Sănătății a solicitat miercuri direcțiilor de sănătate publică să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire.

“Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datale primite la Ministerul Sănătății, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

"Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale in cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă  să se prelungeasca până la primăvară”, a declarat Alexandru Rafila, Președintele Asociației Române de Microbiologie.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripa.

 

 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Alimente utile pentru combaterea racelii

Vineri, 27 Ianuarie 2017
861

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
13

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
171

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
147

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...