Starea unui bebeluş din Botoșani se agravează de la o zi la alta: Mama îşi poate salva copilul, dar nu are cine să facă transplantul!

Starea unui bebeluş din Botoșani se agravează de la o zi la alta: Mama îşi poate salva copilul, dar nu are cine să facă transplantul!

Matei a împlinit zilele trecute 5 luni, însă doar trei dintre ele nu le-a petrecut în spital. Acum este internat la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iași, iar viaţa lui atârnă de un fir de aţă, în timp ce aşteaptă o aprobare pentru a putea pleca împreună cu mama lui în străinătate pentru a trece printr-un transplant de ficat. A fost diagnosticat cu atrezie biliară, o boală extrem de rară a ficatului, întâlnită la un nou-născut din 15.000, însă din cauză că a fost diagnosticat tardiv, singura lui şansă pentru a trăi este transplantul.

Potrivit Ziarul de Iași, în România, transplantul este posibil la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, însă doar în cazul copiilor cu vârsta de minimum un an sau care cântăresc 10 kilograme, el având 6,7 kilograme. Copilul ar putea fi salvat chiar de mama sa, care poate să îi doneze o bucată din ficatul său, în urma investigaţiilor făcute de medicii ieşeni reieşind că este donator compatibil.

"Urgenţa acestei intervenţii este maximă, este vorba despre o boală foarte rară, practic nu sunt dezvoltate canaliculele biliare din interiorul fica„tului, canalicule care se ocupă de drenajul bilei, colectarea şi evacua­rea acesteia în intestin. Boala ar trebui diagnosticată la vârsta de două luni, ca să poată beneficia de o intervenţie chi­rurgicală paliativă, Kasai se numeşte, prin care se face un drenaj, cu scopul de a temporiza momentul transplantului. Din păcate, la noi a ajuns târziu, la vârsta de patru luni, astfel că singura soluţie terapeutică a rămas transplantul. Recuperarea este totală, va rămâne cu o imunosupresie pe viaţă, dar care scade treptat. Efectiv eşti ca un Dumnezeu în faţa copilului când faci transplantul, îi dai o viaţă nouă“, a explicat dr. Camelia Ivănescu, medic specialist pediatru, medicul curant al copilului.

Fiecare zi care trece e vitală

Practic, în momentul de faţă, viaţa lui Matei stă într-o singură aprobare pentru a putea pleca în străinătate şi pentru a putea trăi. Medicii susţin că fiecare zi care trece îi alterează starea şi se tem că, dacă lucrurile nu vor fi urgentate, copilul se va pierde. Aceştia au pregătit copilului toate actele necesare şi au luat deja legătura cu două clinici din Europa care fac acest tip de transplant.

Dosarul său se află la Direcţia de Sănătate Publică din Botoşani, de unde provine copilul, care urmează să îl trimită mai departe către Ministerul Sănătăţii, iar mai apoi să fie aleasă una din cele două clinici unde să fie efectuat transplantul, fie în Belgia, fie în Italia. Costul transplantului se ridică la 115.000 de euro, bani care însă nu vor reprezenta o cheltuială din partea părinţilor.

„Vreau să vă spun drama mea ca medic, care văd acest copil zi de zi, îi iau analizele zilnic, îmi e şi frică să îl înţep zilnic. Efectiv îl văd cum se degradează, ficatul lui nu mai funcţionează, se fibro­zează. Încerc să îl ajut cu toate suporturile nutritive necesare, momentan este alimentat natural la sân, dar are nevoie de suplimente pentru că ficatul nu reuşeşte să sintetizeze tot ce ar trebui. Aş dori ca autorităţile să înţeleagă că este o urgenţă maximă“, a completat dr. Camelia Ivănescu.

Afecţiunea cu care Matei se luptă a fost observată încă din prima lună de zile de mama lui care a văzut că ochii şi pielea au culoarea galbenă, aşa că a mers la medicul de familie care i-a spus că e ceva normal, care va trece cu un tratament. „Încă de când s-a născut, am văzut că e galben la ochişori, însă am crezut că e vorba de un icter prelungit, aşa mi-a zis şi medicul de familie. Am făcut analize şi bilirubina care în mod normal are valoare de 1, la el era 11. De la 2 luni stau cu el prin spital, mai trec câte puţin pe acasă, însă în rest sunt în spital. Am noroc că doamna doctor e un înger pentru Matei, s-a implicat ca şi cum ar fi copilul ei, nu aş şti cum să îi mulţumesc“, a spus pentru sursa citata Ramona Andronic, mama lui Matei.

Medicii spun că acesta este un caz particular, fiind vorba despre un copil cu vârstă foarte mică, diagnosticat însă tardiv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
15

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
796

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
358

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...