Stare de alertă ridicată menţinută de DSVSA din cauza pericolului de la graniţele judeţului!

Stare de alertă ridicată menţinută de DSVSA din cauza pericolului de la graniţele judeţului!

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani mentine o stare ridicata de alerta din cauza focarelor de pestră porcină africană de pe teritoriul Republicii Moldova şi al Ucrainei, foarte aproape de graniţa cu judeţul Botoşani.

Potrivit Minodorei Vasiliu, directorul DSVSA Botosani, institutia pe care o conduce, impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmi, desfasoara controale la nivelul traficului, in vederea asigurarii respectarii masurilor de prevenire  a introducerii bolii in judetul Botosani.

Reprezentantii DSVSA atrag atentia crescatorilor de porcine de pe teritoriul judetului ca trebuie sa respecte anumite masuri pentru a preveni aparitia unui focar de pesta porcina africana pe teritoriul tarii noastre, care ar insemna un dezastru pentru economie.

Este obligatorie crotalierea tuturor porcinelor din exploatatii si inscrierea in Baza Nationala de Date prin grija medicului veterinar de libera practica imputernicit; supravegherea zilnica a porcilor din exploatatie si comunicarea catre medicul veterinar de libera practica imputernicit  in regim de urgenta, a oricaror cazuri de imbolnavi; efectuarea  miscarii porcilor din  si in exploatatii se va efectua numai cu acordul autoritatii veterinare competente.

De asemenea, este interzisa cresterea porcilor domestici in apropierea mediului silvatic si trebuie evitata achizitionarea si introducerea in exploatatii de alimente de origine animala, furaje care au origine Ucraina si Republica Moldova.

“Transportul animalelor destinate abatorizarii se va efectua numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, insotite de declaratie de efectuare a actului de dezinfectie. In cazul aparitiei pestei porcine africane, nerespectarea prezentelor obligatii  duce la pierderea drepturilor la despagubiri pentru animalele bolnave sau moarte de pesta porcina africana”, a precizat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
18

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
37

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...

Detectoare de fum, monoxid de carbon și gaze, instalate de pompierii SVSU Cristești în locuințele bătrânilor bolnavi și singuri din localitate! (foto, video)

astăzi, 18:23
41

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.Pentr...