Sporurile acordate in sistemul de sanatate vor fi cuprinse intre 5 si 100%

Sporurile acordate in sistemul de sanatate vor fi cuprinse intre 5 si 100%

Ministerul Sanatatii (MS) a stabilit cuantumul sporurilor ce vor fi acordate personalului din unitatile sanitare, in baza legii nr. 330/2009. In acest sens, a fost elaborat un proiect de ordin, potrivit caruia, personalul din unitatile sanitare va beneficia, in continuare, de acordarea sporurilor salariale, in functie de dificultatea conditiilor de munca, nivelul sporurilor propuse fiind intre 5 si 100%.

Odata cu intrarea in vigoare a Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, la 1 ianuarie 2010, a fost abrogata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 125/2005.

Salarizarea personalului din unitatile sanitare, unitatile sociale si unitatile de asistenta medico-sociale se face in baza prevederilor din anexa nr. II/2 la Legea nr. 330/2009. In cadrul aceleiasi anexe, la paragraful "Sporuri pentru conditii de munca deosebite", sunt incluse si categoriile de sporuri acordate in raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea, iar stabilirea locurilor de munca, categoriilor de personal, marimea concreta a sporurilor, precum si conditiilor de acordare a acestora se va face printr-un regulament aprobat prin ordin al ministrului sanatatii (MS), cu consultarea sindicatelor semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

In acest context, MS a elaborat Regulamentul de acordare a sporurilor pe categorii de personal si locuri de munca pentru personalul din unitatile sanitare publice, unitatile sociale si unitatile medico-sociale. MS precizeaza ca proiectul regulamentului include locurile de munca, categoriile de personal si marimea sporului la nivelul Regulamentului de acordare a sporurilor aprobat prin Ordinul MS nr. 721/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data de 31 decembrie 2009.

Potrivit regulamentului propus de MS, sporurile acordate in baza Anexei nr. II/2 la Legea nr. 330/2009, se grupeaza astfel:
- grupa I - spor pentru conditii periculoase, conditii deosebit de periculoase, conditii periculoase;
- grupa a II-a - spor pentru activitati care se desfasoara in conditii deosebite (stres, risc, etc.);
- grupa a III-a - spor pentru conditii grele de munca;
- grupa a IV-a - spor pentru personalul care lucreaza in unitati sanitare aflate in localitati izolate situate la altitudine, care au cai de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate;
- grupa a V-a - spor pentru conditii periculoase.

In proiectul de act normativ se specifica acordarea unui singur spor aferent fiecarei grupe, cel mai mare, daca locul de munca se regaseste in mai mult de o grupa. De asemenea, starea conditiilor de la locul de munca se va face prin intermediul unor buletine de expertiza, eliberate de compartimentele de specialitate din cadrul directiilor de sanatate publica si se avizeaza de inspectoratele teritoriale de munca, care constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor de munca si ca toate instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.

Conform MS, acordarea sporurilor pentru aceste grupe se va face pe baza urmatoarelor criterii:
a) inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca;
b) gradul de crestere a indicilor de morbiditate la locurile de munca respective;
c) inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.

Sporurile se acorda sub forma de procente din salariul de baza, in functie de conditiile in care personalul isi desfasoara activitatea

Potrivit MS, procenetele au fost stabilite avandu-se in considerare riscul de imbolnavire si de accidentare, solicitarea nervoasa si indicii de morbiditate, iar nominalizarea personalului care beneficiaza de spor pe locuri de munca se va face de catre seful ierarhic superior, urmand a fi aprobata de comitetul director, cu acordul sindicatelor reprezentative la nivel de unitate semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara/asistenta sociala.

Sporurile propuse de MS se acorda in modul urmator:

Spor de pana la 100% din salariul de baza, pentru:

- Personalul care participa efectiv in campaniile de prevenire si combatere de epidemii deosebit de grave si alte asemenea actiuni stabilite de Ministerul Sanatatii si declarate prin ordin ca : pesta, holera, poliomelita, variola, zoonoze, tetanos, leptospiroza, etc.
- Personalul sanitar care lucreaza in laboratoarele de microbiologie din cadrul directiilor de sanatate publica care lucreaza teste HIV/SIDA.

Spor de pana la 30% din salariul de baza, pentru:

- Personalul care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generator de radiatii, diferentiat pe categorii de risc radiologic, astfel:

a) in procent de 10% la categoria I-a
b) in procent de 15% la categoria a II-a
c) in procent de 20% la categoria a III-a
d) in procent de 30% la categoria a IV-a


Spor de pana la 25% din salariul de baza, pentru:

- Personalul care lucreaza cu tulpini virulente sau culturi vii in laboratoare sau compartimente de diagnostic sanitar uman.

Spor de pana la 15% din salariul de baza, pentru:

- Personalul din laboratoare si compartimente de analize medicale, bacteriologie, parazitologie, inframicrobiologie, microbiologie, virusologie, imunologie, enzimologie, chimie sanitara, toxicologie, analize chimice, biologice, biochimice si citologice.

Spor de pana la 10% din salariul de baza, pentru:

- Personalul care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa sau statii de bruiaj.

Spor de pana la 7% din salariul de baza

- Personalul sanitar care lucreaza permanent la dezinfectie, dezinsectie si deratizare si personalul mediu sanitar de igiena din dispensarele medicale.
- Personalul care lucreaza in laboratoarele si compartimentele de prevenire si combatere a bolilor transmisibile.
- Personalul superior si mediu sanitar din laboratoare sau compartimente de medicina muncii, care lucreaza peste 50% din timpul normal de lucru in unitati sau sectoare industriale cu conditii deosebite.

Spor de pana la 5% din salariul de baza, pentru:

- Personalul care lucreaza la aparatele de multiplicat ; la orming, gestetner, rotaprint, xerox, piloris, heliograf.


Conform actului normativ elaborat de minister, cuantumul sporului acordat va fi stabilit prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de baza in luna respectiva, corespunzator timpului efectiv lucrat.

MS precizeaza ca, in anul 2010, aceste sporuri se vor acorda intr-un cuantum care sa conduca la o valoare egala cu suma calculata pentru luna decembrie 2009, fara a fi afectate de masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, corespunzator timpului efectiv lucrat la locurile de munca prevazute in anexele la prezentul regulament.

De asemenea, MS subliniaza ca sporurile pentru conditii de munca se acorda pentru activitatea desfasurata, conform contractului individual de munca, in cadrul programului normal de lucru si nu pentru activitatea prestata in afara programului normal de lucru, respectiv pentru ore suplimentare sau garzile organizate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara programului de lucru de la norma de baza.

 

 

 

 


Avocatnet.ro

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
81

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
86

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
91

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...