Sporuri bugetari: Medicii și personalul auxiliar vor primi curând sporuri de până la 85%, a decis Guvernul

Sporuri bugetari: Medicii și personalul auxiliar vor primi curând sporuri de până la 85%, a decis Guvernul
Bugetarii din sistemul de sănătate vor primi curând sporuri pentru condiții de muncă ce vor ajunge, în unele cazuri, până la 85%, dacă va fi vorba de condiții deosebit de periculoase. Proiectul de act normativ care le cuprinde a fost adoptat joi de Guvern și cuprinde toate categoriile de sporuri salariale pe care le pot primi medicii și personalul auxiliar, în funcție de condițiile și locul unde își desfășoară activitatea.
 
Personalul medical și auxiliar din sistemul sanitar de stat va primi curând sporuri pentru condiții de muncă ce ajung, în unele cazuri, până la 85% raportat la salariul de bază. Sporurile și condițiile de acordare a acestora se regăsesc în Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind acordarea acestor sporuri, adoptat joi de Executiv, potrivit comunicatului dat de Ministerul Sănătății.
 
Sporul pentru condiții de muncă se va acorda, conform proiectului, angajaților care lucrează în condiţii de muncă vătămătoare, periculoase, deosebit de periculoase, condiţii grele de muncă,  periculoase sau vătămătoare, în unităţi cu specific deosebit, în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, sau condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare, altitudine sau căi de acces dificile.
 
Vorbim de sporuri de 15% până la 25% din salariul de bază pentru personalul din unități de boli infecțioase (inclusiv din cele de cercetare), pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din secţii şi compartimente cu paturi de neonatologie, precum și pentru cei din sala de nașteri. Același spor e prevăzut în proiect și pentru cei din laboratoare/compartimente de analize medicale.
 
Apoi, avem sporuri ceva mai mari pentru cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase. Mai exact, un spor de la 65% până la 85% din salariul de bază pentru (exemple):
 
-personalul medical și auxiliar care participă efectiv în aplicarea  măsurilor  de limitare a unor epidemii deosebit de grave, care lucrează teste HIV/SIDA, din compartimentele/centrele de arși sau din Spitalul Tichilești - leprozerie;
-personalul medical și auxiliar din institutele de medicină legală;
-personalul din structurile de cercetare care lucrează în unităţi de pneumoftiziologie;
-personalul medical şi auxiliar din serviciile de ambulanţă și din structurile de primire a urgențelor, precum și pentru cei din secții și compartimente cu paturi de ATI și de terapie intensivă.

La capitolul sporurilor pentru condiții periculoase, proiectul cuprinde sporuri de la 50% până la 75% din salariul de bază pentru personalul medical și auxiliar din CPU, de exemplu, dar și sporuri între 35% și 50% pentru personalul din structurile de cercetare ştiinţifică ale spitalelor de psihiatrie, de pildă.
 
Sporul pentru condiții periculoase va fi de la 10% până la 15% din salariul de bază (cei care lucrează neprotejat cu lasere de mare putere, în cabinete de boli infecțioase sau în cabinetele de dermatovenerologie, unde se tratează boli transmisibile.
 
În continuare, proiectul mai cuprinde sporuri pentru condiții vătămătoare, de 10%, de 7% sau de 5%.
 
Criteriile în baza cărora se va putea acorda sporul pentru condiții deosebit de periculoase, periculoase sau vătămătoare sunt următoarele:
 
-înregistrarea de îmbolnăviri profesionale şi boli legate de profesie ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
-existenţa indicilor de morbiditate în raport cu riscurile de la locul de muncă;
-înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă;
-riscul de îmbolnăvire şi accidentare determinat de depăşiri ale noxelor profesionale, fizice, chimice, fizico-chimice, biologice, suprasolicitarea unor funcţii şi  sisteme  ale organismului.

De asemenea, sunt categorii de sporuri care se vor acorda întregului personal care lucrează în unități sanitare cu specific deosebit. Aici, proiectul cuprinde sporuri de până la 15%. Iar pentru cei care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate, situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate, sporurile propuse sunt de până la 20%.
 
În fine, pentru personalul care lucrează în condiții deosebite de stres sau risc, proiectul cuprinde sporuri de până la 15%.

Atenție! Proiectul de hotărâre privind sporurile bugetarilor din sistemul medical NU se aplică momentan. Acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

sursa: avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...