Situație delicată la Secția de Pediatrie! Medici căutați în alte județe să trateze micii pacienți!
BOTOSANI

Ani de zile s-au chinuit să obţină reabilitarea Camerei de Gardă, apoi s-au chinuit să obţină finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, pentru a degreva bugetul Spitalului Judeţean Mavromati, în subordinea căruia funcţiona. Acum, Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Secţia de Pediatrie a ajuns într-o situaţie dificilă.

Situație delicată la Secția de Pediatrie! Medici căutați în alte județe să trateze micii pacienți!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Deşi normativele de personal arată că un Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU) ar trebui să funcţioneze cu şase medici, astfel încât programul de consultaţii şi gărzile să fie asigurate cu respectarea prevederilor Codului Muncii, s-a ajuns în situaţia în care doar trei medici să asigure activitatea CPU. Mai mult, în câteva luni, unul dintre medici va intra în concediu de creştere a copilului, astfel că menţinerea activităţii în parametri normali va fi imposibilă. Asta în condiţiile în care într-o zi sunt o sută de prezentări, copii cu varii probleme de sănătate, inclusiv chirurgicale sau interne.

Managerul Spitalului Judeţean Mavromati, Corneliu Mihai, este convins că nu se va ajunge la o astfel de situaţie. "Am discutat cu medicii de la Pediatrie şi am stabilit să ia legătura cu colegi din judeţele alăturate, poate se vor prezenta la concurs. Urmează să dăm anunţul de concurs în revista Viaţa Medicală şi sperăm să vină candidaţi. Noi am mai dat o dată anunţ, dar nu a venit nimeni", spune Corneliu Mihai.

Principalul pericol cu care se confruntă însă CPU este revenirea la formă de cameră de gardă. În atari condiţii, cheltuielile compartimentului, respectiv salarii, consumabile şi tot ce mai este nevoie, vor fi asigurate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati şi nu de Ministerul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă acum. Astfel că echipa de conducere a unităţii sanitare ar trebui să facă tot posibilul să nu se ajungă la o astfel de situaţie.

Corneliu Mihai este convins că nici nu trebuie să se gândească la aşa ceva. "O să rog colegii din UPU să mai facă gărzi la Pediatrie, o să colaborăm şi cu medicii din spital, vom rezolva cumva situaţia", susţine managerul.

Istoria CPU este zbuciumată. A durat ani de zile pentru ca fosta cameră de gardă să se transforme în actualul Compartiment, după o reabilitare care a cuprins tot. Apoi a început să funcţioneze ca CPU, însă Ministerul Sănătăţii a refuzat o bună perioadă de timp să prindă la finanţare şi cheltuielile compartimentului, deşi acesta funcţiona deja în subordinea Unităţii de Primire a Urgenţelor. Abia prin anul 2015 CPU a primit acceptul de a fi finanţat de Minister, povara financiară fiind luată de pe umerii Spitalului Judeţean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Moartea unei mame, "salvarea" unui copilaş ajuns în sistemul de protecţie

Miercuri, 4 Octombrie 2017
1789

Pe 10 septembrie, o femeie din Agafton, comuna Curteşti, făcea o descoperire şocantă: vecina ei, de 36 de ani, murise în casă, în timp ce fetiţa ei, de 3 ani, se juca prin curtea ei....

Medicii botoşăneni şi-au ales reprezentanţii în Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor

Marţi, 3 Octombrie 2017
1698

La zece zile de la primul tur al alegerilor pentru componenţa Comisiei de Disciplină, duminică şi luni medicii din judeţ au fost aşteptaţi la Botoşani, la sediul Colegiului Medicilor, pentru a...

Medici greu de angajat la Ambulanţă şi SMURD. Raed Arafat, la Botoşani: "De doi ani încercăm să modificăm o hotărâre de guvern"

Luni, 2 Octombrie 2017
1143

În condiţiile în care la Iaşi este o "pepinieră" de viitori medici de urgenţă, Raed Arafat a cerut conducerii Consiliului Judeţean să ajusteze în aşa manieră organigrama Spitalului Judeţe...