Prima femeie din România care face transplant de ficat, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani!

Prima și, deocamdată, singura femeie din România care face transplant de ficat, este Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.

Prima femeie din România care face transplant de ficat, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani!

Doina Hrehoreț

Doina Hrehoreț a adunat mii de ore în sala de operație, pe parcursul a mai bine de 15 ani de chirurgie. Și-a pus pacienții pe primul plan, de aceea este îndrăgită de oamenii cărora le-a salvat viața sau cărora le-a pus o cărămidă în zidul sănătății. În ședința de Consiliu Local din această dimineață, s-a hotărât învestirea medicului cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.

"Dintre cei patru chirurgi din România care fac transplant hepatic, unul este femeie și este din Botoșani. Se numește Doina Hrehoreț, iar pacienții săi o privesc ca pe o zână a minunilor.

Transplantul de ficat este una dintre cele mai complexe operații care de la început și până la final se face contra cronometru. În termeni de specialitate: de la recoltarea de la donator și până în momentul implantării la receptor. Un răstimp decisiv în viața ”anatomică” a unui om, în care acesta se află nu doar în mâinile Divinului ci și în ale medicului, care se substituie cu obstinare dar și cu evlavie Creatorului.

Doina Hrehoreț s-a născut, a crescut a mers la școală, a învățat, a plecat la facultate, s-a dezvoltat profesional, a devenit un specialist cu renume, și-a construit o viață, dar nu a încetat niciun moment să poarte Botoșaniul în inima sa minunată.

Nu cu mulți ani în urmă, municipalitatea acorda distincția de Cetățean de Onoare unui reputat neurochirurg născut tot pe aceste meleaguri: academicianul Leon Dănăilă. Faptul că frecvent se face afirmația că la Botoșani se nasc oameni deosebiți poate fi privit de unii răuvoitori ca un clișeu. Dar cea mai mare parte dintre noi văd în aceasta o realitate. O realitate pe care trebuie să o scoatem la lumină ori de câte ori avem ocazia. Pentru a contracara derizoriul cotidian.

Poate momentul ales nu este întâmplător fiind an cu aniversare centenară, an în care ne-am propus să descoperim sau chiar să redescoperim oameni și fapte cu semnificații în evoluția societății noastre", se arată în raportul de specialitate întocmit de Iulian Ciubotaru, de la Centrul de Informații pentru Cetățeni, și instrumentat de Ortansa Albu.

Doina Hrehoreț a absolvit studiile liceale la Colegiul "Eminescu" din Botoșani, după care și-a luat licența în Medicină Generală, la UMF Iași. În 2007, a obținut titlul de Doctor în științe medicale, cu lucrarea "Tehnici de reconstrucție vasculară în transplantul hepatic cu ficat întreg".

Membră a mai multe societăți, printre care și Societatea Română de Chirurgie, doctorul este autor al unor capitole importante din 13 tratate de medicină.

Propunerea de învestire cu titlul de Cetățean de Onoare a Doinei Hrehoreț aparține consilierului local Mihai Ștefan. Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 

Spune-ne opinia ta